Cumhurbaþkaný Erdoðan’ýn Ýngiltere programý oldukça yoðun geçti. Uçaktan iner inmez kapanýþ konuþmasýný yapmak üzere Tatlý Dil Forumu’na katýldý. BBC ve Blomberg’e konuþtu. Çok sayýda yabancý iþ adamýnýn davetli olduðu TURKEN Vakfý’nýn yemeðine katýldý. Chatham House’da bir konuþma yaptý ve sorularý cevapladý. Ýngiliz firmalarýnýn tepe yöneticileriyle bir araya geldi. Londra’daki Türk öðrencilerle buluþtu. Kraliçe II. Elizabeth ve Prens Charles’la görüþtü. Son olarak da Baþbakan Theresa May’le baþbaþa ve heyetler arasý bir görüþme gerçekleþtirdi.
Ýki güne sýðdýrýlan bu yoðun görüþme trafiðinde verdiði mesajlar Türkiye’nin küresel ve bölgesel güçlü aktörlüðünü teyit eder nitelikteydi.
Ýngiltere, 15 Temmuz darbe giriþiminden sonra Türkiye’ye ilk mesaj gönderen ve FETÖ terör darbesini darbe olarak niteleyen ülkelerden.
Avrupa ülkeleri arasýnda ekonomik iliþkilerimiz dolayýsýyla da farklý bir yere sahip. Ýhracatýmýzýn en yüksek olduðu ülkelerden biri... Türkiye, Ýngiltere için özellikle Brexit sonrasýnda giderek daha da önemli hale geliyor. Theresa May’in, Baþbakan olduktan sonra ABD ziyaretinin ardýndan direkt Türkiye’ye gelmiþ olmasý bunun iþaretiydi.
Ýngiltere’nin AB ve ABD’den baðýmsýz olarak geliþtirmek istediði ekonomik ve siyasi iliþkiler için Türkiye-Ýngiltere bir model olma potansiyeli taþýyor.
Türkiye ise eþitler arasý iliþkiye açýk bir pozisyonda. Küresel ve bölgesel vizyonunu çok net ortaya koyuyor ve Cumhurbaþkaný nezdinde güçlü bir ses yükseltiyor. Bu ses, hem sorunlara somut ve kalýcý çözümler öneriyor hem de ruhsuz dünyanýn ruhu olma iddiasý taþýyor.
En azýndan dünyanýn ve bölgemizin bugün bu halde olmasýnda müessir olanlarý fena halde rahatsýz ediyor.
Erdoðan’ýn Chatham House’da yaptýðý konuþma bu yönüyle oldukça dikkat çekiciydi.
Ziyaretin, Ýngiltere eliyle, Ýsrail’in Filistin topraklarýný iþgal ederek burada bir devlet kurmasýnýn, Nakba’nýn yýl dönümüne denk gelmesi ve ayný zamanda bu tarihe denk getirerek ABD’nin Tel Aviv’deki büyükelçiliðini Kudüs’e taþýmasý vesilesiyle Erdoðan’ýn Trump ve Netanyahu’ya da mesajlarý sert oldu. “Bu kararýn açýkça uluslararasý hukukun ihlali olduðunu, ben yaptým oldu mantýðýyla devlet yönetilemeyeceðini, Trump’ýn yaptýðýnýn ise bu olduðunu” ifade etti Erdoðan. Dahasý bu iþi durdurmazlarsa Ortadoðu’daki kaosun son bulmayacaðýný, kan kazanýnýn dolmaya devam edeceðini ve bunun müsebbibinin Trump ve Netanyahu olduðunu” söyledi. “Bundan sonra olacaklarýn sorumlularý da kendileridir” dedi.
Bu esnada Filistin’de Ýsrail ateþiyle ölen ve yaralananlarýn sayýsýnýn hýzla arttýðý haberleri geliyordu.
***
Cumhurbaþkaný hemen her sorunlu ülke ve bölgeye deðindi Chatham House’daki konuþmasýnda. Ve William Shakespeare’a atýfla “Dünyanýn çivisi çýkmýþ” dedi. AB’nin Türkiye’yi dýþlayan tavrýnýn, süreci bile isteye siyasallaþtýrmasýnýn neticesi olduðunu ifade etti. Türkiye’nin, Kýbrýs’ta Rum kesiminin tek taraflý hidro-karbon arayýþýný asla kabul etmeyeceðini, Libya’da bir an evvel istikrarýn saðlanmasýndan ve mutabakat hükümetinden yana olduðunu, Suriye’deki çabalarýn Esed’i meþrulaþtýrmak deðil tüm Suriyelilerin yeniden yurtlarýna döndükleri ve Suriye’nin bütünlüðünü koruyan bir çözüme katký için olduðunu, Ýran ile nükleer anlaþmanýn iptalinin Atom Enerjisi Kurulu’nun raporlarýna ve uluslararasý anlaþmalarýn tabiatýna aykýrý olduðunu belitti.
***
Bu arada Türkiye’yi Kraliçe Elizabeth’e þikayet edecek ve Erdoðan’a “yeter” demesi için yalvaracak kadar þirazesi þaþmýþ, nihilist gazetecilere kötü haber; Kraliçe’nin umurunda deðilsiniz!
Hoþ olsanýz ne fark eder? Bu yaptýðýnýz, aðabeylerinizin, ablalarýnýzýn “Ordu göreve!” çaðrýsýndan hiç ama hiç farklý deðil.
FETÖ’nün de tasfiyesinden sonra iyice yetim kaldýnýz anlaþýlan.
Yaþý gitmiþ kraliçeden bile medet umar hale geldiðinize göre...