Dünyanın en büyük arşivi Türkiye’dir

Travel Turkey İzmir, 7-10 Aralık 2017 tarihleri arasında turizmcileri buluşturdu. Partner ülke Ukrayna, partner il Nevşehir, yılın teması ise Truva oldu. Ulusal ve uluslararası destinasyonlar, bakanlıklar, valilikler, belediyeler, kalkınma ajansları, seyahat acentaları, tur operatörleri, turizm merkezleri birlikleri, gastronomi dünyası İzmir’de bu fuarda bir araya geldi. Turizm sektörünün farklı iş kolları temsilcileri ürünlerini hedef kitleleriyle buluşturdu. Kartvizitler, iş görüşmeleri, tanıtımlar, buluşmalar İzmir’deki soğuk havayı turizmin renkli dünyasıyla ısıttı.

Fuarın açılışını yapan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, turizmi stratejik bir sektör olduğunu vurgulayarak "Belki petrolümüz yok fakat turizm ve turizm ürünlerimiz en büyük gücümüzdür. Bu açıdan baktığınızda dünyanın en büyük arşivi bizzat Türkiye’nin kendisidir” dedi. Kurtulmuş dünyada barışın dilinin turizm olduğunu ifade ederek Türk turizminin önemini, hedef ve stratejilerimizi anlattı.

Nevşehir’den Çanakkale’ye, Sivas’tan Iğdır’a, Muğla’dan Ağrı’ya, Çorum’dan Rize’ye Türkiye’nin il ve ilçeleri turizm destinasyonlarını  katılımcılara tanıttılar. İzmir’in ev sahipliği yaptığı fuarda aynı zamanda Ukrayna, KKTC, Kırgızistan, Bosna Hersek, Yunanistan, Makedonya, Sri Lanka, İtalya, Azerbaycan, Tataristan,  Güney Kore, Almanya, Danimarka, Uganda gibi birçok farklı ülkeden katılımcı, iş birliktelikleri için fuardaydı. Böyle olunca da fuarın her yerinde renkli kareler, buluşmalar dikkatimi çekenler arasındaydı. Gastronomi turizmi etkinliklerimizde de mutfak şeflerimiz ve ekipleri hünerlerini sergilediler.

TÜRSAB Başkan adayı Firuz Bağlıkaya ve ekibi, 'Değişim Hareketi' olarak İzmir Fuar ve Kongre Merkezi'ne çıkarma yaparak tek tek stantları gezdi, meslektaşlarını yalnız bırakmadı. Turizmdeki gelişmelerle ilgili istişarelerde bulundu.

Oteller ve seyahat acentaları yetkilileri de 2018 anlaşmaları, tanışmaları ve buluşmaları yaptılar. Havayolu şirketlerinden seyahat taşımacılığı firmalarına, doğa ve su sporlarından sektörün tedarikçi firmalarına varana dek turizm sektörü paydaşları fuarı ziyaret edenler arasındaydı. Cumartesi ve pazar günü ise halkın katılımıyla 11. Travel Turkey İzmir Fuarı gerçekleştirildi.

Milli ve yerli turizm anlayışıyla Türk turizminin babayiğitleri sahnede…

Fuarda yoğun ilgi odağı olan firmaların başında gelen online rezervasyon sitesinin kurucu CEO’su Bertan Aner, “Online turizminin yükselişi fiziki olarak bu fuarda kanıtlandı. Otelcilerin yoğun ilgisi online acentalardı. Fuarın en yoğun stantları arasında milli ve yerli turizm anlayışıyla dünyayla yarışan bizler tüm ekibimizle birlikte Türk turizminin geleceği için ülke ekonomimize büyük katkılar sağlamak, turizmde kazanılan her kuruşun ülkemizde kalması için kenetlendik. Bu doğrultuda teknolojik alt yapımız ve ürün çeşitliliğimizle dünyadaki online seyahat pazarında ülkemizi hak ettiği yerlere getireceğimizden eminiz. Devletimizin, milletimizin ve iş ortaklarımızın desteği ile Türkiye için üreteceğiz, çalışacağız ve başaracağız. Bu doğrultuda KKTC’de ilk adımını attığımız otelcilerle buluşma periyotlarımızı Türkiye’de iller ve bölgeler bazında gidebildiğimiz her noktaya ulaşarak Türk turizminin tanıtımına ve iş birlikteliklerine katkılar sağlamaya devam edeceğiz” diyerek kararlı duruşlarını milli ve yerli turizm anlayışıyla Türk turizmi ve değerlerini dünya turizm arenasına taşıyacaklarını belirtti ve ekledi: "Dünya seyahat endüstrisini mihenk taşı Türk turizmidir."

Önümüzdeki haftalarda kendi deneyim, tecrübe ve gözlemlerimden hareketle dünya otel zinciri markalarının ülkemizdeki otelcilik anlayışındaki yeri, misafir memnuniyetindeki durumları hayal kırıklıkları, başarıları, yanlışları, taahhüt ettikleriyle beklentileri ne kadar karşılayabildikleri, otelcilikte misafir mahremiyetine saygıları, otel yatırımcılarının neden dünya markalarıyla işbirliği yaptığı, umduklarını bulup bulamadıkları ve daha birçok ayrıntıyı içeren bir yazımla sizlerle olacağım. Merak ettikleriniz, yaşananlar ve daha fazlası için beklerim...