Dünyanýn en hassas bölgesi yeni buhranlara gebe..

Önce bir noktaya dikkat edilmesi gerekiyor herhalde..

Kafkasya, Ortadoðu ve Balkan üçgeni ve bu üçgenin mücavir ve komþu coðrafyalarý, tarih boyunca beþeriyet tarihinin en hassas bölgeleri olagelmiþlerdir.

Bu, sadece jeo-politik ve stratejik açýdan deðil..

Beþer tarihinin binlerce yýldýr en büyük dünya görüþlerinin, medeniyetlerinin, kültürlerin, ideolojilerin, hâkimiyet mücadelelerinin ve hulâsa edecek olursak, bütün farklý hayat düzenlerinin / dinlerinin aslî yaþama merkezi kabul ettikleri bir coðrafyadýr, bu mekânlar...

Sözgelimi, Norveç, Danimarka, Ýsveç, veya Þili , Arjantin ya da güneydoðu Asya ülkeleri ve Afrika'da da bin yýl kadar hüküm süren Sokoto Ýmparatorluðu ve komþularýyla arasýnda da nice gerilimler ve savaþlar olmuþtur, ama, bunlar uzuuun asýrlar boyu, birbirini tetikleyen tarih zinciri halinde bütün dünyayý etkileyememiþlerdir.

Ama, Mýsýr'da Firavun düzenleri, sadece Ýtalya ve Avrupa'yý deðil, bütün Anadolu ve Filistin'i, Yemen ve Þam ve Babilonya'yý ve hattâ Kartaca'yý, Kuzey Afrika'yý da içine alan Roma Ýmparatorluðu..

Keza, Hazar Denizi çevresi, Ýran ve Yemen'i içine alan Sâsânîler, evet, basit bir tarihî hikayeler deposu durumunda deðiller..

Ýskender'in Makedonya'dan kalkýp, Atina'yý, oradan Anadolu'dan taa Hint'e kadar uzanan güç gösterisi yaptýðý coðrafyalar da halâ, tarihî kökleri ve medeniyet eserleri ve hâtýralarý ve uzuuun asýrlara uzanan kültürel kökleri ve dinleri, inanç sistemleri ile, hâlâ da, özellikle bu Balkan- Kafkas ve Ortadoðu üçgeni etrafýnda dünyaya hükmetmeye çalýþan ve hayatta kalma mücadelesini bu mekânlarda veren tarihî temellere dayalý, sosyal hâfýzalarý bu coðrafyalardan kolayca koparýlamayan kültür ve medeniyetlerden beslenen ve bugün de hayatta kalmak direncini yine bu coðrafyalarda kendilerine açtýklarý yaþama alanlarýnda göstermeye çalýþan çeþitli dinlerin, milletlerin, kavimlerin düne aid hikâyelerinden kalkarak yarýnlara uzanmaya çabalarýný yansýtmaktadýr.

*

Geçmiþ asýrlarda, önce Ýsrailoðullarý ile Firavunlar ve Haçlýlar'la Müslümanlar arasýnda, hele de Birinci ve Ýkinci Dünya Savaþý'nda milyonlar halinde birbirini boðazlayan halklarýn, devletlerin, güç odaklarýnýn gözlerini diktikleri ve hakimiyet mücadelesini, eðer buralarda verirlerse kalýcý olacaklarýnýn anlayýþýna sahipler idiler..

Bu anlayýþtan uzak olduklarý için, 800-900 yýl öncelerdeki Moðol Ýstilâsý ise, bütün Müslüman coðrafyalarýný bir sel gibi ezip geçmiþtir, ama, geride yýkýntý ve acý hatýralardan baþka bir býrakmamýþlar ve 'bir varmýþ- bir yokmuþ'a dönmüþlerdir.

*

Bütün bunlarý þunun hatýrlamak gereðini duyuyoruz..

Ukrayna- Rusya Savaþý, 1 haftada bitecek derken, 1'nci yýlýný doldurmaya doðru ilerliyor..

Yarýn, 24 Aralýk itibariyle, 11'nci ayýna girecek bu kanlý savaþ..

Ve yarýnlarda nasýl bir þekil alacaðýný da kimse kestiremiyor..

Rusya Baþkaný Putin, sýkýntýyý her geçen gün daha derinden görmeye baþlamýþa benziyor..

Bu durum, Sýrbistan'ýn da 'Kosova' üzerinde, aynen, Rusya'nýn 'tarihte Ukrayna diye bir devlet hiç olmamýþtý..' mantýðýnýn Sýrpca tercümesi olacak þekilde, Sýrbistan Baþkaný Vucic tarafýndan tekrarlanýyor; 'Kosova diye bir devlet olmamýþtý..' diye..

Hattâ, Kosova lideri Albin Kurti, Sýrbistan'ý Kosova üzerine saldýrtmaya teþvik edenin Rusya olduðunu ve 'bununla, Ukrayna- Rusya Savaþý'ný daha geniþ coðrafyalara yaymak tehdidiyle kendi lehine çevirmek isteyebileceðini' söylüyordu, geçen hafta.. Üzerinde durulmayý gerektirecek bir konu deðil mi?

Bu arada, Amerika, Ýngiltere ve Fransa, Yunanistan'ý, var güçleriyle, eski tarihî hesaplarýn kapatýlmasý için, bir 'ileri karakol gücü' halinde devreye sokmak istedikleri görülüyor. Çünkü, Türkiye'de yükselen gücün kendi tarihî hesaplaþma taktik ve stratejilerine de uygun düþmediðini hele de son 20 yýldýr daha bir görüyorlar..

*

Kafkaslar'da, özellikle Ermenistan , Azerbaycan arasýnda henüz de imzalanamayan barýþ antlaþmasýnýn uzamasý, durumu giderek daha bir ihtilâtlý ve ihtilaflý hale gelmek yönünde geliþiyor.. Ve bu durumda Ýran'ýn, Azerbaycan sýnýrlarý boyunda gösteriþli askerî manevralar yapmasýyla daha da sýcak geliþmeleri beraberinde taþýyor, denilebilir. Nitekim, geçenlerde, Azerbaycan Devlet Baþkaný Ýlham Aliyev, geçenlerde, 'Bizim sýnýrlarýmýzda bizi tehdit etmeye heveslenenlere açýkça ifade ediyorum ki, Azerbaycan, yalnýz deðildir ve Türkiye ile birliktedir ve birdir..' diye bir hatýrlatma yapýnca, bu sözlerin taþýdýðý mânâlarla, muhatap olarak kendilerine iþaret edildiðini söyleyenler var..

*

Ortadoðu'da, Filistin'i zorla gasp ve iþgal ederek emperyal güçler eliyle 75 sene öncelerde 1948'de kurdurulan Ýsrail isimli siyonist güç odaðý da, bölgede, kendi asli koruyucusu olan bütün emperyal güçlerin himayesiyle, oyunlarýný, entrikalarýný sürdürüyor.. 100 yýl öncelerde paramparça edilen büyük Müslüman gücü Osmanlý'nýn enkazý üzerindeki rejimlerin her birisi kendi aralarýnda derin hesaplaþmalar içinde..

*

Ve bütün bu ihtilaflarýn bütün bir bölgeyi tarihî hesaplaþmalarýn kucaðýna atmasý için, Ukrayna- Rusya Savaþý iyi bir fýrsat..

Ukrayna lideri Zelenski, dün beklenmeyen bir anda, Washington'da Amerikan Baþkaný Biden ile görüþtü ve Biden, geçmiþte yapýlan 50 milyar dolarý aþkýn yardýmlara ek olarak þimdi de 45 milyar dolarlýk yeni bir yardým vereceklerini açýkladý ve ayrýca, Patriot füzesi baþta olmak üzere, baþka silahlar vereceðini de açýkça söyledi..

*

Bu durumda, Rusya Baþkaný Putin, savaþýn yeni bir merhaleye doðru yol aldýðýný ve Rus ordusunun mevcudunu 1.5 milyona çýkaracaðýný söyledi ve ardýndan da, 'Rusya- Ukrayna Savaþý'nýn, bu büyük trajedinin sorumlusunun , iki taraf da olmadýðýný, her iki ülkenin bir "trajediyi paylaþtýðýný" ifade ederek, kendilerinin gerçekte Amerika ile savaþtýklarýný zýmnen ve Ukrayna'yý bir "kardeþ ülke" olarak görmeye devam ettiðini, savaþýn Rusya'nýn politikalarý nedeniyle çýkmadýðýný ve "üçüncü ülkelerin politikalarýnýn bir sonucu" olduðunu, Batý'nýn Ukrayna'dan baþlayarak, Sovyetler Birliði'nden ayrýlan cumhuriyetlerin "beynini yýkadýðýný" belirterek, "Bizim suçlanacak bir tarafýmýz yok. Ukraynalýlarý hep kardeþ bir halk olarak gördük ve hâlâ öyle düþünüyorum. Þu anda yaþanan bir trajedi, ama bizim suçumuz deðil..' ifade etti.

*

Bu, savaþýn yeni boyutlar kazanabileceðinin ve hattâ, birbirleriyle ihtilafý olan nice ülkelerin de bu yangýn ortamýnda savaþ ateþinin içine sürüklenebileceklerinin bir iþareti..

*