Söz geliþi deðil, gerçekten dünyanýn bir ucundan baþka bir ucuna farklý ülkelerin lezzetleri onlar. Ortak noktalarý ise inanýlmaz derecede pratik ve bir o kadar da lezzetli olmalarý.
Her aþçýnýn anlýk hazýrladýðý spontane atýþtýrmalýklar vardýr. Sanýrým benim mutfaðým onlarla dolu ve tamamý için bir kitap yapsam sayfalar yetmez. Her biri mevsim ve evde kalan malzemeye göre yapýlýr, unutulur. Unutulmasa da mevsim yani malzemeler deðiþir, sürekli bir evrim geçirirler. Yine de tüm dünyada genele yayýlmayý baþarmýþ pek çok “Þipþak” yemek tarifi vardýr. Her biri ani gelen misafirler veya zamansýzlýktan atlanan öðünler için idealdir. Özellikle de yaz gününde olduðumuz düþünülürse ve elimizde tarla domatesi gibi müthiþ bir malzeme varsa fýrýndan yeni çýkmýþ ekmek ile neler neler yapýlmaz ki? Eve giderken satýn alýnacak birkaç malzeme ile kýsa sürede olaðanüstü atýþtýrmalýklar için hazýr olun! Mantý, içli köfte candýr ama önerilerimi de not defterinize iliþtirin. Derin dondurucudaki dolmalar, sarmalar bittiyse ve zaman da yoksa emin olun müthiþ iþinize yarayacak tarif bunlar!
Pan Com Tomate/ Ýspanya
Katalan Mutfaðý’nýn demirbaþý. Yemek olmadýðýnda hazýrlanabilecek en pratik, lezzetli ve görsel olarak da kurtarýcý bir atýþtýrmalýktýr. Temel olarak üç þeye ihtiyacýnýz olacak. Daha fazla malzemede olabilir. Üç ana malzeme ekmek, domates ve zeytinyaðýdýr. Kýzarmýþ köy ekmeðinin üzerine yarým domates, ekmeðe ezilerek yani suyu akýtýlarak sürülür, üzerine sýzma zeytinyaðý, taze çekilmiþ karabiber ve tuz serpilir. Bu aþamadan sonra üzerine peynir, dolapta kalmýþ soðuk füme etler veya zeytin ezmesi gibi farklý tadlarla çeþitlendirilebilir. Kahvaltýdan, akþamüzeri atýþtýrmalýðýna hatta akþam yemeðine kadar üzerindeki malzemelerle çeþitlenebilir.
Kuskus Pilavý/Fas
Tüm dünyada “Kuskus” denildiðinde kýrýk bulgurla yapýlan Fas pilavý akla gelir. Fas yemekleri de zaten çoðu zaman bulgur ile yapýlan kuskus pilavý ile servis edilir. Amerika’da ýzgara balýðý bile bu pilavla servis edebilirler. Balýk ve bulgur bizim damak tadýmýza uymayan bir durum, zaten ben balýkla tavsiye etmiyorum. Misal dolapta bir gün önceden az kalmýþ sulu bir et yemeði var. Hemen bu pilav yapýlýp yanýna garnitür olarak eklenir ve yemek bir anda çoðalýr. Fas pilavý dünyanýn en hýzlý yapýlan pilavýdýr. Bir bardak kýrýk bulgurun (kýsýrlýk bulgur) üzerine, tuz ve karabiber serpin, bir buçuk bardak sýcak su döküp üzerini kapatýn. Beþ dakika sonra kuskusunuz hazýr! Ýçine derin dondurucudan bezelye, haþlanmýþ nohut gibi bakliyatlar da eklerseniz müthiþ olacaktýr. Þiþmiþ bulgur derin bir kaseye alýnýr üzerine de sulu bir yemek eklenerek servis edilir.
Et Kavurma/Türkiye
Yarým saatlik piþirme ve beþ dakikayý aþmayan hazýrlýk süresi ile “hýzlý” yemekler listemin ilk sýralarýnda yer alýr. Düdüklü tencereniz varsa piþirme süresi iyice kýsalýr. Önemli olan güvenilir bir kasap ve iyi bir et. Eti soðuk suda yýkayýp üzerini bir parmak geçecek kadar su ile yayvan bir tencereye alýn. Kapaðý kapalý olarak yarým saat piþirin. Bu sürenin sonunda kapaðýný açýp, içine biraz tereyaðý ve tuz atýp suyunu çekene kadar piþirmeye devam edin. Suyunu çektiði zaman içine istediðiniz baharatlarý ekleyip biraz kavurun. Ýþte bu kadar kolay!
Fransýz Tostu/Fransa
Eski zamanlarda ekmek ziyan etmemek için hazýrlanan Fransýz tostlarý, günümüzün en sevilen kahvaltýlýklarý arasýna girmeyi baþarmýþtýr. Ancak bu baþarýda, ekmeðin yerini alan bionche’nin, sütlü ve yumurtalý karýþýmýn içine eklenen vanilya özü ve krema ilavesinin payý büyüktür. Çünkü hazýrlanan bu karýþým, bu aromalarla o kadar lezzetli bir hâl alýr ki, bionche ekmeði ile birleþip yanmaz tavada cýzýrdamaya baþladýðýnda yaydýðý koku bile müthiþ karýn acýktýrýr. Fransýz tostunun yanýnda vanilya ve tereyaðýnda ýzgara edilmiþ meyveler ve krema ile reçel ikram edebilirsiniz. Hazýrlamasý 10 dk’yý geçmez.
Sebzeli Soyalý Dana Eti/Çin
Dana biftek etini þerit halinde kesin hazýrlayýn. Diðer tarafta yeþil soðan, mantar, kuru soðan, biber gibi sebzeleri et biçiminde kesin. Mini mýsýr, taze fasulye de kullanabilirsiniz. Yanmaz tabanlý bir tavaya biraz susam yaðý veya zeytinyaðý koyup sarýmsakla birlikte sebzeleri soteleyin. Eti ilave edip 5dk daha karýþtýrýn. Tabi bunlarý kýsa sürede ve yüksek ateþte yapýlmalýsýnýz. Bir kapta biraz su, soya sosu ve niþastayý çýrpýp tencereye boþaltýn. Bir iki dakika içinde oluþan kývam ve lezzete inanamayacaksýnýz!
Scone/Büyük Britanya
Hamur iþi ile yapýlabilecek en pratik ve lezzetli tariflerden biri de sanýrým scone’dur (skon okunuyor). Kahvaltý veya akþamüzeri çayý için de son derece uygun bir seçim. Hiç hamurla arasý iyi olmayýp, tecrübesi olmayanýn bile, üstelik mutfak robotu varsa iki dakikada yapabileceði bir tarif. Üç su bardaðý unun içine bir su bardaðý süt, bir yumurta, iki yemek kaþýðý oda sýcaklýðýnda tereyaðý, iki yemek kaþýðý krema, bir paket kabartma tozu, biraz karbonat ve bir tatlý kaþýðý bal koyup bir dakika kadar karýþtýrýn. Tezgaha alýp hafifçe yoðurun. Ama asla fazla deðil. Scone hamurunun özelliði hamuru fazla yoðurmamak. Hamuru bir-iki parmak kalýnlýðýnda avuç içi ile düzelterek yayýn. Düz bir kalýpla küçük daireler kesin. 200°C’de 35 dk piþirin. Sonra mý? Güzel bir krema veya süt kaymaðý ile servis!
Pesto Soslu Tagliatelle/Ýtalya
Makarnanýn bir çoðu zaten 8-10 dakikada olur. Olur olmasýna ama pesto sosunu önceden hazýrlayýp, üzerine azýcýk zeytinyaðý gezdirip kavanozlarda dolapta korursanýz, istediðiniz vakit sadece makarna haþlayarak dostlarýnýza özel ve de bir o kadar güzel bir makarna ikram etmiþ olursunuz. Üstelik kendi ellerinizle hazýrladýðýnýz katkýsýz, gerçek bir pesto sosu ile! Hele hele bir de eve gelirken yol üzerinden herhangi bir markette bulabilceðiniz mantarlarý eklerseniz, biraz da peynir deðmeyin lezzetine!
Dakos / Girit
Bir Girit klasiði. Kurutulmuþ (peksimet haline gelmiþ) geleneksel Girit ekmeði biraz suyla ýslatýp taban yapýlýr, üzerine elle ufalanmýþ beyaz peynir, rendelenmiþ tarla domatesi, kalamata zeytin ve bolca saf zeytinyaðý eklenir, tuzunu da serptin mi bitti! Çok lezzetli ve doyurucu bir atýþtýrmalýktýr.
Brownie/Amerika
Bertha Palmer, sahibi olduðu Palmer House Oteli’nin þefine tatlý sipariþi verir. Bugün brownie yiyebiliyorsak nedeni bu sipariþtir! Ýlk brownie kayýsý jöleli olarak tasarlanmýþ. Brownie kaliteli çikolata ile olur. 600 gr bitter çikolatayý tereyaðý ve krema ile benmaride eritin. Ýçine biraz þeker, altý yemek kaþýðý su ve kakao, dört yumurta ve bir su bardaðýndan biraz az un, bir çay kaþýðý karbonat koyup çýrpýn ve fýrýna atýn. Piþirme 20 dakikayý geçmemelidir.
Taco/Meksika
Favori yemeðim! Mýsýr gevreði, özel karýþým baharatý, kremasý, avokado ve jalepone biberi olmazsa olmazý. Ýki kez çekilmiþ dana kýymayý taca baharatý ile kavurun. Avokado havanda biraz sarýmsak, taze kiþniþle ezilip bir kaseye, süzme yoðurt ve krema çýrpýlýp ayrý bir kaseye alýnýr. Çedar peyniri rendesi, kabuksuz küp doðranmýþ yaz domatesi, ince kýyým kiþniþ ve jalepone biberi turþusu da ayrý kaselere koyulur. Herkes kendi taco’sunu hazýrlar.