Dünyanýn en kolay lezzetleri

Bugün sizin için seçtiðim bu tatlar dünyanýn bir ucundan diðer ucuna yayýlan geniþ bir yelpazeden... Hepsinin ortak noktasý ise pratik ama bir o kadar da lezzetli olmalarý.

Toplantý vardýr, kahvaltý yapmaya zaman yoktur. Öðlen mide zil çalar ama yetiþmesi gereken bir dolu çekim veya yazý vardýr. Biraz önce Ankara’da oturan arkadaþým aramýþtýr, Ýstanbul’a ‘þimdi’ inmiþtir ve akþama þöyle bir uðrayacaktýr. O anda bendeniz ise Ýstanbul’un baþka bir ucundayýmdýr. Eve git, yemek hazýrla. Peki nasýl yetiþir?

Ýþte bu ve buna benzer birçok durum, zaman içinde bana inanýlmaz bir pratiklik getirdi. Son dakika davetleri için derin dondurucum her an týka basa doludur. Mesela dondurulmuþ ýspanak, el açmasý börekler, haþlanmýþ ahtapotum ve yaprak sarmam her daim dondurucuda hazýrdýr. Önceden doðrayýp poþetlediðim domatesler, kuru soðanlar bitmesine yakýn hemen yenilenir. Dondurucuyu aktif kullanmak ‘yemeksiz’ kalmamak için olmazsa olmazýmdýr. Tabii diðer taraftan evde olanlarla çarçabuk bir þeyler hazýrlama becerim de geliþmiþtir. Üstelik dünya mutfaklarýndan en kolay tarifler aklýmýn bir köþesinde hep durur. Ýþte bugün sizlerle bu tarifleri paylaþmak istiyorum. Kim bilir, belki siz de benim gibi zaman zaman son dakika yemeklerine ihtiyaç duyanlardansýnýzdýr?

Kuskus pilavý-Fas

Tüm dünyada kuskus dendiðinde kýrýk bulgur akla gelir. Fas yemekleri de çoðunlukla bu bulgurla yapýlan kuskus pilavýyla servis edilir. Ben özellikle bir gün önceden porsiyon olarak az kalmýþ sulu bir et yemeðiyle sunulmasýný tavsiye ederim. Kýrýk (kýsýrlýktan biraz daha irice) bir bardak bulgura tuz ve karabiber serpin, bir buçuk bardak sýcak su döküp üzerini kapatýn. Beþ dakika sonra kuskusunuz hazýr! Ýçine derin dondurucudan bezelye, haþlanmýþ nohut gibi bakliyatlar da eklerseniz müthiþ olacaktýr.

Pesto soslu tagliatelle-Ýtalya

Makarna çeþitlerinin çoðu zaten 8-10 dakikada olur. Olur olmasýna ama pesto sosunu önceden hazýrlayýp üzerine azýcýk zeytinyaðý gezdirip kavanozlarda dolapta korursanýz, istediðiniz vakit sadece makarna haþlayarak dostlarýnýza özel ve bir o kadar güzel bir makarna ikram etmiþ olursunuz. Üstelik kendi ellerinizle hazýrladýðýnýz katkýsýz, gerçek bir pesto sosuyla! Hele hele bir de eve gelirken yol üzerinden herhangi bir markette bulabileceðiniz mantarlarý eklerseniz, deðmeyin lezzetine!

Sebzeli soyalý dana eti-Çin

Dana bifteði þerit halinde kesip hazýrlayýn. Diðer tarafta yeþil soðan, mantar, kuru soðan, biber gibi sebzeleri et biçiminde kesin. Mini mýsýr, taze fasulye de kullanabilirsiniz. Yanmaz tabanlý bir tavaya biraz susam yaðý veya zeytinyaðý koyup sarýmsakla birlikte sebzeleri soteleyin. Eti ilave edip beþ dakika daha karýþtýrýn. Tabii bunlarý kýsa sürede ve yüksek ateþte yapmalýsýnýz. Bir kapta biraz su, soya sosu ve niþastayý çýrpýp tencereye boþaltýn. Bir,iki dakika içinde oluþan kývam ve lezzete inanamayacaksýnýz!

Fransýz tostu-Fransa

Eskiden ekmek ziyan etmemek için hazýrlanan Fransýz tostu, günümüzün en sevilen kahvaltýlýklarý arasýna girmeyi baþarmýþtýr. Ancak bu baþarýda, ekmeðin yerini alan bionche’nin, sütlü ve yumurtalý karýþýmýn içine eklenen vanilya özü ve krema ilavesinin payý büyüktür. Çünkü hazýrlanan bu karýþým o kadar lezzetli bir hal alýr ki bionche ekmeði ile birleþip yanmaz tavada cýzýrdamaya baþladýðýnda yaydýðý koku bile müthiþ karýn acýktýrýr. Fransýz tostunun yanýnda vanilya ve tereyaðýnda ýzgara edilmiþ meyveler, krema ile reçel ikram edebilirsiniz.

Kavurma-Türkiye

Bayram yemeði olarak düþünülse de bence et kavurma haftanýn bir günü ve özellikle iþinizin en yoðun olduðu gün mönünüzde yer alabilir. Yarým saatlik piþirme ve beþ dakikayý aþmayan hazýrlýk süresiyle ‘hýzlý’ yemekler listesinin ilk sýralarýnda yer almalýdýr. Düdüklü tencereniz varsa piþirme süresi 15 dakikadýr. Eti soðuk suda yýkayýp üzerini bir parmak geçecek kadar suyla kapatýn ve kapaðý kapalý olarak yarým saat piþirin. Daha sonra kapaðýný açýp suyunu çekene kadar piþirmeye devam edin. Suyunu çektiði zaman içine istediðiniz baharatlarý ekleyip bir parça tereyaðý atýn ve biraz kavurun. Ýþte bu kadar kolay!

Baharatlý karides - Aydan’ýn spesiyali

Bu yemek benim en favori ikramým. Son derece pratiktir ve sofrada göz doldurur, mideye þenlik verir. Yapacaðýnýz þey, eve gelirken güvendiðiniz bir balýkçýdan orta boy, bir kilo karides almaktýr. Karidesler yýkanýr, kabuklarýyla süzülür. Derin bir tavada zeytinyaðý kabuklarý soyulmuþ, ezilmiþ bolca sarýmsak ýsýtýlýr. Ateþ artýrýlýp karidesler eklenir ve içine en sevdiðiniz baharatlar bolca serpilir. Ben özellikle kýrmýzý acý toz biber, bolca kekik serpiyorum. 5-8 dakik içinde karideslerin rengi parlak bir portakal rengine bürünür. Ýçine yarým limon suyu sýkýlýr ve büyükçe bir servis tabaðýna aktarýlan karidesler bolca peçeteyle ikram edilir! Herkes kendi karidesinin kabuklarýný kendi temizler ve afiyetle yer.

Pan com tomate-Ýspanya

Katalan mutfaðýnýn demirbaþýdýr. Yemek olmadýðýnda hazýrlanabilecek en pratik, lezzetli ve kurtarýcý bir atýþtýrmalýktýr. Temel olarak üç þeye ihtiyacýnýz var: Ekmek, domates ve zeytinyaðý. Gerisi size ve mutfakta kalanlara baðlý... Kýzarmýþ köy ekmeðinin üzerine yarým domates ezilerek, suyu akýtýlarak sürülür. Ardýndan üzerine sýzma zeytinyaðý, taze çekilmiþ karabiber ve tuz serpilir. Ayrýca peynir, dolapta kalmýþ soðuk füme etler veya zeytin ezmesi gibi farklý tatlarla çeþitlendirilebilir.

BROWNIE-ABD

Bertha Palmer, verdiði bir davet için sahibi olduðu Chicago’da ki Palmer House Oteli’nin þefine kolay yapýlýp yenilen, tatlý ile kek arasýnda özel bir sipariþ verir. Bizler bugün brownie yiyebiliyorsak nedeni iþte bu sipariþtir! Teþekkürler Bertha! Aslýnda yapýlan ilk brownie kayýsý jöleli olarak tasarlanmýþ. Amerika ve Kanada’da oldukça popüler hale gelen bu mini kekler kýsa sürede tüm dünyaya yayýlmýþ. Ýyi bir brownie ancak kaliteli bir çikolatayla olur. Benim tarifim þöyle: 600 gr bitter çikolatayý biraz tereyaðý ve kremayla benmaride eritin. Benmariden alýp içine biraz þeker, altý yemek kaþýðý su, altý yemek kaþýðý kakao, dört yumurta ve bir su bardaðýndan bir parmak az un, bir çay kaþýðý karbonat ilave ederek çýrpýn. Hazýrlamasý tam 10 dakika! Doðruca fýrýna... Piþirme süresi 20 dakikayý geçmemeli.

SCONE-ÝNGÝLTERE

Hamur iþi ile yapýlabilecek en pratik ve lezzetli tariflerden biri de sanýrým scone’dur (skon diye okunuyor). Kahvaltý veya akþamüzeri çayý için de son derece uygun bir seçimdir. Hamur hazýrlamakla arasý iyi olmayanlarýn bile mutfak robotu varsa iki dakikada yapabileceðine inanýyorum. Üç su bardaðý unun içine bir su bardaðý süt, bir yumurta, iki yemek kaþýðý oda sýcaklýðýnda tereyaðý, iki yemek kaþýðý krema, bir paket kabartma tozu, biraz karbonat ve bir tatlý kaþýðý pudra þekeri koyup bir dakika kadar karýþtýrýn. Tezgaha alýp hafifçe yoðurun ama asla fazla deðil. Scone hamurunun özelliði unu fazla yoðurmamaktýr. Hamuru avuç içiyle düzelterek bir-iki parmak kalýnlýðýnda yayýn. Düz bir kalýpla küçük daireler kesilir. Yaðlanmýþ kaðýda dizip 200 derecelik fýrýnda 35 dakika piþirin. Sonra mý? Güzel bir krema veya süt kaymaðý ile reçelli bir servis!