Dünyanın en kolay lezzetleri

Bugün sizin için seçtiğim bu tatlar dünyanın bir ucundan diğer ucuna yayılan geniş bir yelpazeden... Hepsinin ortak noktası ise pratik ama bir o kadar da lezzetli olmaları.

Toplantı vardır, kahvaltı yapmaya zaman yoktur. Öğlen mide zil çalar ama yetişmesi gereken bir dolu çekim veya yazı vardır. Biraz önce Ankara’da oturan arkadaşım aramıştır, İstanbul’a ‘şimdi’ inmiştir ve akşama şöyle bir uğrayacaktır. O anda bendeniz ise İstanbul’un başka bir ucundayımdır. Eve git, yemek hazırla. Peki nasıl yetişir?

İşte bu ve buna benzer birçok durum, zaman içinde bana inanılmaz bir pratiklik getirdi. Son dakika davetleri için derin dondurucum her an tıka basa doludur. Mesela dondurulmuş ıspanak, el açması börekler, haşlanmış ahtapotum ve yaprak sarmam her daim dondurucuda hazırdır. Önceden doğrayıp poşetlediğim domatesler, kuru soğanlar bitmesine yakın hemen yenilenir. Dondurucuyu aktif kullanmak ‘yemeksiz’ kalmamak için olmazsa olmazımdır. Tabii diğer taraftan evde olanlarla çarçabuk bir şeyler hazırlama becerim de gelişmiştir. Üstelik dünya mutfaklarından en kolay tarifler aklımın bir köşesinde hep durur. İşte bugün sizlerle bu tarifleri paylaşmak istiyorum. Kim bilir, belki siz de benim gibi zaman zaman son dakika yemeklerine ihtiyaç duyanlardansınızdır?

Kuskus pilavı-Fas

Tüm dünyada kuskus dendiğinde kırık bulgur akla gelir. Fas yemekleri de çoğunlukla bu bulgurla yapılan kuskus pilavıyla servis edilir. Ben özellikle bir gün önceden porsiyon olarak az kalmış sulu bir et yemeğiyle sunulmasını tavsiye ederim. Kırık (kısırlıktan biraz daha irice) bir bardak bulgura tuz ve karabiber serpin, bir buçuk bardak sıcak su döküp üzerini kapatın. Beş dakika sonra kuskusunuz hazır! İçine derin dondurucudan bezelye, haşlanmış nohut gibi bakliyatlar da eklerseniz müthiş olacaktır.

Pesto soslu tagliatelle-İtalya

Makarna çeşitlerinin çoğu zaten 8-10 dakikada olur. Olur olmasına ama pesto sosunu önceden hazırlayıp üzerine azıcık zeytinyağı gezdirip kavanozlarda dolapta korursanız, istediğiniz vakit sadece makarna haşlayarak dostlarınıza özel ve bir o kadar güzel bir makarna ikram etmiş olursunuz. Üstelik kendi ellerinizle hazırladığınız katkısız, gerçek bir pesto sosuyla! Hele hele bir de eve gelirken yol üzerinden herhangi bir markette bulabileceğiniz mantarları eklerseniz, değmeyin lezzetine!

Sebzeli soyalı dana eti-Çin

Dana bifteği şerit halinde kesip hazırlayın. Diğer tarafta yeşil soğan, mantar, kuru soğan, biber gibi sebzeleri et biçiminde kesin. Mini mısır, taze fasulye de kullanabilirsiniz. Yanmaz tabanlı bir tavaya biraz susam yağı veya zeytinyağı koyup sarımsakla birlikte sebzeleri soteleyin. Eti ilave edip beş dakika daha karıştırın. Tabii bunları kısa sürede ve yüksek ateşte yapmalısınız. Bir kapta biraz su, soya sosu ve nişastayı çırpıp tencereye boşaltın. Bir,iki dakika içinde oluşan kıvam ve lezzete inanamayacaksınız!

Fransız tostu-Fransa

Eskiden ekmek ziyan etmemek için hazırlanan Fransız tostu, günümüzün en sevilen kahvaltılıkları arasına girmeyi başarmıştır. Ancak bu başarıda, ekmeğin yerini alan bionche’nin, sütlü ve yumurtalı karışımın içine eklenen vanilya özü ve krema ilavesinin payı büyüktür. Çünkü hazırlanan bu karışım o kadar lezzetli bir hal alır ki bionche ekmeği ile birleşip yanmaz tavada cızırdamaya başladığında yaydığı koku bile müthiş karın acıktırır. Fransız tostunun yanında vanilya ve tereyağında ızgara edilmiş meyveler, krema ile reçel ikram edebilirsiniz.

Kavurma-Türkiye

Bayram yemeği olarak düşünülse de bence et kavurma haftanın bir günü ve özellikle işinizin en yoğun olduğu gün mönünüzde yer alabilir. Yarım saatlik pişirme ve beş dakikayı aşmayan hazırlık süresiyle ‘hızlı’ yemekler listesinin ilk sıralarında yer almalıdır. Düdüklü tencereniz varsa pişirme süresi 15 dakikadır. Eti soğuk suda yıkayıp üzerini bir parmak geçecek kadar suyla kapatın ve kapağı kapalı olarak yarım saat pişirin. Daha sonra kapağını açıp suyunu çekene kadar pişirmeye devam edin. Suyunu çektiği zaman içine istediğiniz baharatları ekleyip bir parça tereyağı atın ve biraz kavurun. İşte bu kadar kolay!

Baharatlı karides - Aydan’ın spesiyali

Bu yemek benim en favori ikramım. Son derece pratiktir ve sofrada göz doldurur, mideye şenlik verir. Yapacağınız şey, eve gelirken güvendiğiniz bir balıkçıdan orta boy, bir kilo karides almaktır. Karidesler yıkanır, kabuklarıyla süzülür. Derin bir tavada zeytinyağı kabukları soyulmuş, ezilmiş bolca sarımsak ısıtılır. Ateş artırılıp karidesler eklenir ve içine en sevdiğiniz baharatlar bolca serpilir. Ben özellikle kırmızı acı toz biber, bolca kekik serpiyorum. 5-8 dakik içinde karideslerin rengi parlak bir portakal rengine bürünür. İçine yarım limon suyu sıkılır ve büyükçe bir servis tabağına aktarılan karidesler bolca peçeteyle ikram edilir! Herkes kendi karidesinin kabuklarını kendi temizler ve afiyetle yer.

Pan com tomate-İspanya

Katalan mutfağının demirbaşıdır. Yemek olmadığında hazırlanabilecek en pratik, lezzetli ve kurtarıcı bir atıştırmalıktır. Temel olarak üç şeye ihtiyacınız var: Ekmek, domates ve zeytinyağı. Gerisi size ve mutfakta kalanlara bağlı... Kızarmış köy ekmeğinin üzerine yarım domates ezilerek, suyu akıtılarak sürülür. Ardından üzerine sızma zeytinyağı, taze çekilmiş karabiber ve tuz serpilir. Ayrıca peynir, dolapta kalmış soğuk füme etler veya zeytin ezmesi gibi farklı tatlarla çeşitlendirilebilir.

BROWNIE-ABD

Bertha Palmer, verdiği bir davet için sahibi olduğu Chicago’da ki Palmer House Oteli’nin şefine kolay yapılıp yenilen, tatlı ile kek arasında özel bir sipariş verir. Bizler bugün brownie yiyebiliyorsak nedeni işte bu sipariştir! Teşekkürler Bertha! Aslında yapılan ilk brownie kayısı jöleli olarak tasarlanmış. Amerika ve Kanada’da oldukça popüler hale gelen bu mini kekler kısa sürede tüm dünyaya yayılmış. İyi bir brownie ancak kaliteli bir çikolatayla olur. Benim tarifim şöyle: 600 gr bitter çikolatayı biraz tereyağı ve kremayla benmaride eritin. Benmariden alıp içine biraz şeker, altı yemek kaşığı su, altı yemek kaşığı kakao, dört yumurta ve bir su bardağından bir parmak az un, bir çay kaşığı karbonat ilave ederek çırpın. Hazırlaması tam 10 dakika! Doğruca fırına... Pişirme süresi 20 dakikayı geçmemeli.

SCONE-İNGİLTERE

Hamur işi ile yapılabilecek en pratik ve lezzetli tariflerden biri de sanırım scone’dur (skon diye okunuyor). Kahvaltı veya akşamüzeri çayı için de son derece uygun bir seçimdir. Hamur hazırlamakla arası iyi olmayanların bile mutfak robotu varsa iki dakikada yapabileceğine inanıyorum. Üç su bardağı unun içine bir su bardağı süt, bir yumurta, iki yemek kaşığı oda sıcaklığında tereyağı, iki yemek kaşığı krema, bir paket kabartma tozu, biraz karbonat ve bir tatlı kaşığı pudra şekeri koyup bir dakika kadar karıştırın. Tezgaha alıp hafifçe yoğurun ama asla fazla değil. Scone hamurunun özelliği unu fazla yoğurmamaktır. Hamuru avuç içiyle düzelterek bir-iki parmak kalınlığında yayın. Düz bir kalıpla küçük daireler kesilir. Yağlanmış kağıda dizip 200 derecelik fırında 35 dakika pişirin. Sonra mı? Güzel bir krema veya süt kaymağı ile reçelli bir servis!