Dünyanın gözü G20 Antalya zirvesinde

Dünya ekonomisinin yüzde 85’ini, dünya ticaretinin yüzde 75’ini ve dünya nüfusunun 2/3’ünü temsil eden G20 buluşması yarın başlıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında düzenlenecek olan zirve için başta ABD Başkanı Barack Obama olmak üzere dünya liderleri de zirveye ev sahipliği yapan Antalya’da buluşuyor.

Zirvenin gündeminde küresel ekonomi, büyüme stratejileri, istihdam ve yatırım stratejileri, IMF reform, finansal regülasyon konuları var. Bütün bu rutin gündem dışında ise zirveye damgasını vurması beklenen konular çalışma yemeklerinde ele alınacak. Buna göre, uluslararası terörle mücadele, mülteci krizi ve iklim değişikliği konuları detaylı bir şekilde masaya yatırılacak. Aralık ayı başında Paris’te yapılacak olan iklim değişikliği zirvesi öncesi dünya liderlerinin son buluşması G20 vesilesiyle Antalya’da gerçekleşiyor. İklim değişikliği zirvesi öncesi fotoğrafın çerçevesinin Antalya’da şekilleneceğini söylemek de mümkün diyebiliriz bu anlamda.

Suriye konusunda da Viyana’da düzenlenen toplantıların tortusu eşliğinde “yol katedici” bir temas trafiğinin gerçekleşmesini bekleyebiliriz.

DAEŞ ile mücadele başta olmak üzere terörün her formuyla mücadele de dünya liderlerinin gündeminde olacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 sonuç bildirgesinin kalıcı izler bırakması hedefini defalarca dile getirdi. Tıpkı NATO İstanbul toplantısı gibi, G20 Antalya zirvesinin de ileride referans alınacak maddelerle anılmasını planlıyor Türkiye.

Bu nedenle ele alınacak konularda iz bırakacak sonuçların elde edilmesini bekleyebiliriz.

Tabi Suriye gibi kritik konularda beklentileri yükseltmemekte fayda var.

G20 masası Erdoğan liderliğinde Obama, Rus lider Vladimir Putin, İngiltere Başbakanı David Cameron, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Çin lider Xi Jinping, Suudi Arabistan kralını buluşturacak.

G20 üyesi ülkeler dışında İspanya, Azerbaycan, Malezya, Senegal, Singapur, Zimbabwe Türkiye’nin davetiyle Antalya’da temsil edilecek.

Avustralya’dan dönem başkanlığını devralan Ankara, Antalya zirvesinin ardından G20 dönem başkanlığını Çin’e devredecek.

Önemli bir buluşma. Bakalım, dünya medyası Türkiye’nin özel bir güne hazırlanır gibi ilmek ilmek örerek hazırlandığı bu zirveyi nasıl görecek? Türkiye’nin bu başarılı organizasyonunun Türkiye karşıtı algı operasyonlarına etkisi nasıl olacak?

Bütün bunları da zirvenin tortularıyla bir sonraki yazımızda ele alalım.

Türkiye’ye ve tabi Antalya’ya G20 için bol şans dileyelim öncelikle tabi...