Son yýllarda bölgesel çatýþmalarýn týrmanýþýna paralel olarak bu çatýþmalara iliþkin küresel boyutta bir duyarsýzlýk sürecine tanýklýk ediyoruz. Böyle olduðu için göç eden milyonlara, öldürülen yüzbinlere kayýtsýz kalýyor uluslararasý toplum.
2011 yýlýndan bu yana Suriye’de yaþanan zulüm, direniþ ve katliam sarmalýna dünya kamuoyunun duyarsýzlýðý ortada. Kimyasal silah kullanan bir diktatöre, Ýslam ve Müslüman korkusu nedeniyle göz yuman bir Batý dünyasýndan bahsediyoruz. Müslüman muhaliflerin yönetim alternatifi olmasýný kabul etmeyen bir Batý dünyasý, Avrupa’sýndan Amerika’sýna sindirdi, yuttu oradaki katliamlarý.
Þimdi Ýdlib gündemde. Suriye ordusunun Rusya ile birlikte yavaþ yavaþ bombalamaya baþladýðý, sivil kayýplarýn sadece bizim haber bültenlerimizde yer bulduðu bir küçük þehir. 100 km yakýnýmýzda bulunan ve nüfusu göçlerle 3,5 milyona yaklaþmýþ bu þehir, katliamlara kurulmuþ bir þer saatinin alaný artýk.
Tahran’daki zirvede canlý yayýnda izledik. Cumhurbaþkanýmýz Ýranlý ve Rus meslektaþlarýna karþý ýsrarla ateþkesi savundu ancak masadan mazlumlarýn ve masumlarýn tek hamisinin ülkemiz olduðunun bir kez daha gözler önüne serildiði gerçeðiyle kalkýldý.
12 maddelik bildiride Astana formatýnýn önemine atýf yapýldý ve “terörle mücadele kisvesi altýnda komþu ülkelerin ulusal güvenliðini zayýflatmayý amaçlayan ayrýlýkçý gündemlere karþý durma kararlýlýðý ifade edildi.”
“Suriyelilerin öncülüðünde ve sahipliðinde bir siyasi çözüme ulaþma sürecini ilerletme amaçlý ortak çabalarý sürdürme konusundaki kararlýlýk yinelendi ve Anayasa Komitesi’nin kurulmasý ile çalýþmalarýnýn baþlatýlmasýna yardýmcý olmaya yönelik taahhütler vurgulandý,” ifadesiyle Anayasa çalýþmalarýna vurgu yapýldý.
Ýnsani yardým konularýnýn önemi vurgulanýrken, sýðýnmacýlarla ilgili uluslararasý bir konferans fikrinin altý çizildi.
Tahran zirvesi önemliydi ancak Ýdlib konusunun yeni bir katliam adý olarak ortaya çýkmasý yönünde Türkiye’nin çabalarýna nasýl karþýlýk verildiðine tanýklýk ettik.
Peki Türkiye bütün enerjisiyle burada yaþanacak bir felakete engel olmaya çalýþýrken, dünya kamuoyu karar vericiler ne yapýyor?
Týpký Suriye iç savaþýnýn baþýndan bu yana gözlemlendiði gibi vicdan testinden sýnýfta kalýyorlar…
Rabbim bütün masumlarý adressiz bombalardan korusun, kollasýn.