Dünyanýn kültür mirasý Türkiye’de

 

Göz kapaklarýmý araladýðýmda günün ilk ýþýklarý Pamukkale travertenleriyle aydýnlanýyordu. Tarihsel sürecinde yeraltýndan çýkan su kaynaklarý, Hierapolis antik kent kalýntýlarý, tiyatrosundan mezarlýklarýna görülmeye deðer. Gün doðumlarý ve batýmlarýnda bir fotoðrafla tarihe focuslanmak isteyenler içinde barýndýrdýðý kültürel ve tarihi deðerlerle bir Pamukkale hatýrasýný kiþisel fotoðraf albümünüze ekleye bilirsiniz. Yine Denizli ili sýnýrlarý içerisinde olan yüksek kapasiteli tiyatrosu ve inanç turizmi ile dikkatleri çeken Laodikeia uðramanýz gereken kültür duraklarýndan.

Ülkemiz içerisinde barýndýrdýðý kültürel deðerlerin toplamý tarihi bir mirasa sahip. Adeta Türkiye haritasý açýk hava müzesi. Gezilip görülecek ve keþfedilmeyi bekleyen Antik kentlerimiz tüm dünyayý hayretlere düþürüyor ve düþündürüyor. Yönümüzü Aydýn’ýn Karacasu ilçesindeki Geyre yakýnlarýnda bulunan Afrodisias Antik kentine çeviriyoruz. Fotoðraf sanatçýsý Ara Güler’in 1958 yýlýnda çektiði fotoðraflarla dünya basýnýnda Afrodisias’ýn dikkatleri çekmesine sebep oldu.

Geçtiðimiz günlerde UNESCO 41. Dünya Miras Komitesi toplantýsýnda, ülkemizin adayý Afrodisias Arkeolojik alaný UNESCO Dünya Miras Listesine kaydedildi. Ülkemizde 17 kültür varlýðý bu listede yer alýyor. 2018 yýlýnda düzenlenecek olan UNESCO 42. Dünya Miras Komitesi toplantýsýnda ülkemizin adayý Göbekli Tepe Arkeolojik Alaný olacaðý T.C. Kültür ve Turizm Bakanlýðý tarafýndan ifade edildi.

Yine Aydýn il sýnýrlarý içerisinde Milet, Piriene, Magnesia Antik kentleri, Didim Antik kenti, Ýzmir Selçuk’ta bulunan Efes Antik kentlerine de uðrayarak eski dönemlerde Ýonia diye bilinen ve günümüzde Ýyonya kültür turlarý adý altýnda deðiþik seyahat acentalarýmýz tarafýndan bölgeye kültürel turlar gerçekleþtirilmekte. Ýster kendi aracýnýzla isterseniz de bir tur eþliðinde gezerek görerek antik kentleri ziyaret ederek tatilinizi bu þekilde gerçekleþtirebilirsiniz. Sözün özü ülkemiz keþfedildikçe daha çok keþfedilmeyi bekleyen, gezmeye görülmeye doyulamayan eþsiz güzellikleriyle, tarihi ve kültürel miraslarýyla her dönem dünyanýn vazgeçilmezi...

UNESCO LÝSTESÝNDEKÝ KÜLTÜR VARLIKLARIMIZ

UNESCO dünya miras listesindeki ülkemizin kültür varlýklarý ve listeye giriþ tarihleri þöyle:

1. Ýstanbul’un Tarihi Alanlarý (Ýstanbul) (1985)

2. Göreme Milli Parký ve Kapadokya (Nevþehir, Kayseri) (1985)

3. Divriði Ulu Camii ve Darüþþifasý (Sivas) (1985)

4. Hattuþa: Hitit Baþkenti (Çorum) (1986)

5. Nemrut Daðý (Adýyaman) (1987)

6. Xanthos-Letoon (Antalya, Muðla)(1988)

7. Hieropolis-Pamukkale (Denizli) (1988)

8. Safranbolu Kenti (Karabük) (1994)

9. Troya Arkeolojik Siti (Çanakkale) (1998)

10. Selimiye Camii ve Külliyesi (Edirne) (2011)

11. Çatalhöyük Neolitik Kenti (Konya) (2012)

12. Bursa ve Cumalýkýzýk:Osmanlý Ýmparatorluðunun Doðuþu (Bursa) (2014)

13. Bergama Çok Katmanlý Kültürel Peyzajý (Ýzmir) (2014)

14. Diyarbakýr Kalesi ve Hevsel Bahçeleri (Diyarbakýr) (2015)

15. Efes (Ýzmir) (2015)

16. Ani Arkeolojik Alaný (Kars) (2016)

17. Afrodisias Arkeolojik Alaný (2017)