Dünyanın kültür mirası Türkiye’de

 

Göz kapaklarımı araladığımda günün ilk ışıkları Pamukkale travertenleriyle aydınlanıyordu. Tarihsel sürecinde yeraltından çıkan su kaynakları, Hierapolis antik kent kalıntıları, tiyatrosundan mezarlıklarına görülmeye değer. Gün doğumları ve batımlarında bir fotoğrafla tarihe focuslanmak isteyenler içinde barındırdığı kültürel ve tarihi değerlerle bir Pamukkale hatırasını kişisel fotoğraf albümünüze ekleye bilirsiniz. Yine Denizli ili sınırları içerisinde olan yüksek kapasiteli tiyatrosu ve inanç turizmi ile dikkatleri çeken Laodikeia uğramanız gereken kültür duraklarından.

Ülkemiz içerisinde barındırdığı kültürel değerlerin toplamı tarihi bir mirasa sahip. Adeta Türkiye haritası açık hava müzesi. Gezilip görülecek ve keşfedilmeyi bekleyen Antik kentlerimiz tüm dünyayı hayretlere düşürüyor ve düşündürüyor. Yönümüzü Aydın’ın Karacasu ilçesindeki Geyre yakınlarında bulunan Afrodisias Antik kentine çeviriyoruz. Fotoğraf sanatçısı Ara Güler’in 1958 yılında çektiği fotoğraflarla dünya basınında Afrodisias’ın dikkatleri çekmesine sebep oldu.

Geçtiğimiz günlerde UNESCO 41. Dünya Miras Komitesi toplantısında, ülkemizin adayı Afrodisias Arkeolojik alanı UNESCO Dünya Miras Listesine kaydedildi. Ülkemizde 17 kültür varlığı bu listede yer alıyor. 2018 yılında düzenlenecek olan UNESCO 42. Dünya Miras Komitesi toplantısında ülkemizin adayı Göbekli Tepe Arkeolojik Alanı olacağı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ifade edildi.

Yine Aydın il sınırları içerisinde Milet, Piriene, Magnesia Antik kentleri, Didim Antik kenti, İzmir Selçuk’ta bulunan Efes Antik kentlerine de uğrayarak eski dönemlerde İonia diye bilinen ve günümüzde İyonya kültür turları adı altında değişik seyahat acentalarımız tarafından bölgeye kültürel turlar gerçekleştirilmekte. İster kendi aracınızla isterseniz de bir tur eşliğinde gezerek görerek antik kentleri ziyaret ederek tatilinizi bu şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Sözün özü ülkemiz keşfedildikçe daha çok keşfedilmeyi bekleyen, gezmeye görülmeye doyulamayan eşsiz güzellikleriyle, tarihi ve kültürel miraslarıyla her dönem dünyanın vazgeçilmezi...

UNESCO LİSTESİNDEKİ KÜLTÜR VARLIKLARIMIZ

UNESCO dünya miras listesindeki ülkemizin kültür varlıkları ve listeye giriş tarihleri şöyle:

1. İstanbul’un Tarihi Alanları (İstanbul) (1985)

2. Göreme Milli Parkı ve Kapadokya (Nevşehir, Kayseri) (1985)

3. Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası (Sivas) (1985)

4. Hattuşa: Hitit Başkenti (Çorum) (1986)

5. Nemrut Dağı (Adıyaman) (1987)

6. Xanthos-Letoon (Antalya, Muğla)(1988)

7. Hieropolis-Pamukkale (Denizli) (1988)

8. Safranbolu Kenti (Karabük) (1994)

9. Troya Arkeolojik Siti (Çanakkale) (1998)

10. Selimiye Camii ve Külliyesi (Edirne) (2011)

11. Çatalhöyük Neolitik Kenti (Konya) (2012)

12. Bursa ve Cumalıkızık:Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu (Bursa) (2014)

13. Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzajı (İzmir) (2014)

14. Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri (Diyarbakır) (2015)

15. Efes (İzmir) (2015)

16. Ani Arkeolojik Alanı (Kars) (2016)

17. Afrodisias Arkeolojik Alanı (2017)