Dünyayı kurtaran adamlar

Dünyayı bu hafta, World War Z/Dünya Savaşı Z  ile Brad Pitt kurtarıyor ama insanlığı salgınlardan, uzaylılardan kurtarma rekoru  dokuz filmle Keanu Reeves’te! Onu altı filmle Will Smith takip ediyor.

Ne çektin be dünya! Uzaylıların, iblislerin, robotların, çılgın bilimadamlarının ve bulaşıcı mikropların gözü hep sende! Ya gezegeni ele geçirecekler ya tümden yok edecekler... Her halükarda insanlığın köküne kibrit suyu dökecekler! Çok şükür başta Keanu Reeves olmak üzere Will Smith var, Tom Cruise var, Bruce Willis var, Cillian Murphy var, Shia LaBeouf var... Cüneyt Arkın bile var! Bütün o harika kaslı ve akıllı erkekler var! Brad Pitt de ilk kez iftihar listesine girdi, World War Z/Dünya Savaşı Z ile. 

Batman Gotham City’nin, Superman Metropolis’in, James Bond Majestelerinin derdinde... Öte  yandan Spiderman/Örümcek Adam olsun, Fantastic Four/Fantastik Dörtlü olsun, The Avengers olsun çok daha global düşünüyorlar. Tabii Man of Steel’de Superman’in gezegenimizi Kripton’a çevirmeye çalışan soydaşlarına soykırım uygulamasındaki fedakarlığını görmüyor ve hakkını vermiyor değilim!

Süper kahramanlar, süper güçleriyle avantaj sağlıyorlar ama sıradan bir subayın, kendi halinde bir aile babasının, laboratuvardan çıkma bir bilimadamının, otomobil meraklısı ergen oğlanın kolay kolay kaldırabileceği bir yük değil dünyayı kurtarmak! Kurtar kurtar nereye kadar?

Hiç durmadan uzaylı istilasına karşı savaşacaksın, her yanı lazer ışınlarıyla yakar kavururlar, patlatırsın vıcık vıcık bulaşırlar... Gün gelir dünyanın çekirdeğini, gün gelir bir astreoidin ta içini kazmak icap eder...  Zombi salgınına derman olacaksın, bu da yetmezmiş gibi zombileri yeniden öldüreceksin... Hatta bizzat şeytanın ta kendisiyle düello yapacaksın ki cehennem olup gitsin dünyamızdan!

Basbayağı erkek işi, Terminator dizisinde dünyayı robot istilacılardan kurtaracak olan John Connor’ı doğurmaktan ve yine robot yardımıyla biraz mücadele etmekten başka ne gelirdi Linda Hamilton’ın elinden? Sayıp döktük dünyayı kurtaran adamları, bakalım hangisi ne kadar işe yaramış...

9 KEANU REEVES

O olmasa, bugün yeryüzünde ya insan kalmamıştı ya hepimize cehennem olmuştu dünya! 25 yaşından beri bizi dokuz kere kurtardı! Bill&Ted’s Excellent Adventure ve onun devamı olan Bill&Ted’s Bogus Journey’de dünyanın ütopik geleceğini yaptığı müzikle kurtaran ve uğurda zamanda yolculuk eden ergen Ted Logan’ı canlandırdı. Johnny Mnemonic/ Beynimdeki Düşman’da devasa internet ağına düşen ve bir sinir hastalığına yakalanan insanlığa beyninde taşıdığı veri çipiyle tedavi ulaştırdı. Constantine ve The Devil’s Advocate /Şeytanın Avukatı’nda kötülüğü egemen kılmak isteyen şeytana külahını ters giydirdi. Üç filmlik The Matrix serisinde (Reloaded ve Revolutions) insanların zihinlerini, bedenlerinin enerjisini sağmak için sanal bir gerçekliğe mahkum eden makine ırkına karşı isyanın mesihi oldu. Onun sayesinde uyandık da hakikate erdik! The Day The Earth Stood Still/Dünyanın  Durduğu Gün’de uzaydan gezegenimizi kurtarmaya geldi ama meseleyi yanlış anlamıştı, az daha türümüzü yok edecekti. Jennifer Connelly ona işin doğrusunu gösterdi de insanlığı kurtarmak için onca zahmete girdikten sonra kendi eliyle sonumuzu getirmedi!

3 ShIa La BEOUF

Uzaylı autobotlarla iyi anlaşması sayesinde onların ve insanlığın can düşmanı decepticonların saldırısını üç kere savuşturdu, Transformers serisinde. Darısı dördüncünün başına!

6 WILL SMITH

Keanu  Reeves bulunamadığı durumlarda umudumuz Will Smith. Aynı etkin maddeden yapılmışlar; onun da kahramanlık potansiyeli çok yüksek. Dünyayı kurtarma ihtisasını uzaylılar alanında yaptı. Şimdiden altı kere bu işi becerdi, sağolsun. Men in Black/Siyah Giyen Adamlar dolayısıyla üç kez Tommy Lee Jones ile birlikte gezegenimizdeki uzaylı asayişini sağlamayı başardı. Independance Day/Kurtuluş Günü’nde istilacı yaratıkların geldikleri gibi gitmelerini sağladı. I, Robot /Ben Robot’ta da başına buyruk olup insanların egemenliğine son verebilecek robotları hizaya soktu. I am Legend/Ben Efsaneyim’de ise insanları mutasyona uğratan bir virüse bağışıklığı sayesinde soyumuzun devamını garantiledi. Vincent Price da 1964’te The Last Man on Earth’te bunu başarmıştı!

3 TOMMY LEE JONES

Siyah Giyen Adamlar’ın hası o! Uzaylıları zapturapt altında tutuyor. Will Smith master’ını onun yanında yaptı! Sadece boynuz kulağı geçti...

4 TOM CRUISE

Legend/Efsane’de Karanlıklar Prensi günışığını tamamen yok etmesin (ve sevdiği kadınla evlenmesin) diye savaşan Tom Cruise, zamanla kahramanlığın boyutunu büyüttü. War of the Worlds/Dünyalar Savaşı’nda gezegenimizi yakıp yıkan Marslılara kafa tuttu. 1953 tarihli filmde oynayan Gene Barry’yi de analım bu vesileyle. Genellikle Amerika’yı kurtarmakla meşgul olan Cruise, Mission Impossible II/Görevimiz Tehlike II’de ölümcül Chimera virüsünün dünyayı tehdit eden teröristlerin eline geçmesini önledi. Son olarak Oblivion’da dünyayı çoktan ele geçirmiş olan uzaylıların oyununu keşfedip egemenliklerine son verdi.

2 BRUCE WILLIS CILLIAN MURPHY

Bruce Willis, Armageddon’da uzaya uçup bir astreoidin içini kazmak zorunda kaldı ama The Fifth Element/Beşinci Element’te birkaç hava taksi manevrasından sonra bir öpücükle işi bitirdi! Cillian Murphy, Danny Boyle’un kadrolu kurtarıcısı. 28 Days Later/28 Gün Sonra’da insanları zombi yapan virüsü yendi ve sağ kalanlara yardım etti. Sunshine/Günışığı’nda ölmekte olan güneşimizi patlatıp canlandırmak için bomba icat etti!