Dünyayı yok etmek için uzaylılara ihtiyacımız var mı?

Bu hafta vizyona giren Uzaydan Gelen Fırtına-Geostorm kıyamet filmi sevenlerin kaçırmaması gereken bir yapım. Senaryo ve oyunculuklardan daha çok sinema teknolojisinin gelişimini bu filmde sonuna kadar hissedeceksiniz...

Kıyamet filmlerini severim. Genel olarak bu tür filmler kaçınılmaz sonu gösterip insana yaşadığı için mutluluk verir. Bunun dışında aksiyonu ve sinemanın teknolojisini sonuna kadar kullanan filmlerdir. Mesele para olunca tabii bu tür filmlerin merkezi hep Hollywood olur. Belirli yönetmenler ise bu filmlerde uzmanlaşmıştır. Mesela 2012, Kurtuluş Günü, Yarından Sonra, Godzilla filmleriyle haklı bir ün elde eden Roland Emerich. Bu hafta vizyona giren Uzaydan Gelen Fırtına-Geostorm da tam bir Emerich filmi. Ancak bu kez yönetmen koltuğunda ilk yönetmenlik tecrübesini yaşayan Dean Devlin var. Devlin yıllarca Roland Emerich’in yapımcısı olarak çalışmış. Peki boynuz kulağı geçmiş mi; hiç sanmıyorum. Film teknolojik ilerlemelerden sonuna kadar yararlanmış, görüntü açısından mükemmel ama bir yönetmen çiğliği hissediliyor. Oyuncular, Gerard Butler ve Andy Garcia ise filmi bir sınıf aşağı çekiyor. Oyuncuların performanslarıyla ilgili bir durum değil bu. Ama ikisinin de pazarı o kadar düştü ki oynadıkları filmlere böyle bir etki yapıyorlar. Filme dönersek kısaca konusunu anlatalım; gezegende eşi benzeri görülmemiş doğal afetler yaşanmasının ardından, dünya liderleri bir araya gelerek, iklimi kontrol etmek ve böylece insanların güvenliğini sağlamak üzere karmaşık bir uydu olan network’ü tasarlar. Ama, bir şeyler ters gider ve Dünya’yı koruması için yapılan sistem ona saldırmaya başlar. Dünya çapında bir manyetik fırtına her şeyi ve herkesi yok etmeden önce, gerçekte ne olduğunu ortaya çıkarmak için zamana karşı yarış başlar. Filmde teknolojinin sinemayı getirdiği noktayı büyük bir tatminle seyrettim. Ama senaryoda yapılan küçük kandırmacalarla insan açgözlülüğünü de ortaya sermesi bence önemliydi. Uzaydan Gelen Fırtına’nın özellikle 2012 ve Yarından Sonra filmleriyle  belirli bir benzerliği olduğunu düşünüyorum. Her ikisinde de bizim duyarsızlığımız yüzünden bozulan doğa iflas ediyordu. Aslında iflas ederken gezegen bizsiz yoluna devam etme şansını buluyordu. Yani dünyanın sonundan çok insanlığın sonu öne çıkıyordu. Burada da bozulan iklim dengesinin oluşturduğu doğal felaketleri bir uydu sistemiyle düzeltmeye çalışıyor insan oğlu. Yani doğanın dengesini bozma sebebimiz olan teknolojik ilerleme bizi yine o bozulan doğadan kurtaracak ilaç olarak görülüyor. Senaryo bu yanlış mesaj üzerinden ilerleme ısrarında bulunmuyor. Eleştirilerime rağmen ben bu filmi sinemada seyretmekten zevk alırım. Kıyamet filmlerine tutkum var. Yaşama sevincim mi azaldı ne songünlerde?

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: Geostorm

Yönetmen: Dean Devlin

Senarist: Dean Devlin

Oynayanlar: Gerard Butler, Jim Sturgess, 

Abbie Cornish, Alexandra Maria Lara

Yapım: 2017, ABD, 109 Dk.

Soygun 

Acemi bir soygun işine girişen Connie ve Nick banka soyarlar fakat Nick yakalanır ve koşulların çok zorlu olduğu bir hapishaneye düşer. Kardeşini kurtarmak için her yolu denemeye kararlı olan Connie, arkadaşı Corey’nin yardımına başvurur. Kefalet parasını bulmak için gittikleri tefecide işler daha da karışır. 

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: Good Time

Yönetmen: Benny Safdie, 

Josh Safdie

Senarist: Ronald Bronstein, 

Josh Safdie

Oynayanlar:Robert Pattinson, Jennifer Jason Leigh

Yapım: 2017, ABD, 101 Dk.

Bak Şu Leyleğe

Richard, leylek olduğunu düşünen ve bunu leylek ailesine kanıtlamak için Afrika’ya kadar uzanan yola giden küçük bir serçedir. Yeni yol arkadaşı Olga, hayali bir arkadaşı olan büyük boy bir Pigmy baykuşu ve yüksekliklerden hiç bir korkusu olmayan narsistik, disko şarkıları söyleyen Parakeet Kiki, kendini küçük bir leylek sanan Richard’ın aslında iyi bir serçe olduğunu kabul etmesine yardımcı olurlar.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: 

A Stork’s Journey

Yönetmen: Reza Memari

Senarist: Jeffrey Hylton

Seslendirenler:Tilman Döbler, Cooper Kelly Kramer, Shannon Conley, Christian Gaul

Yapım: 2017, Almanya,

 ABD, 65 Dk.

Aşka Geldik

Teknolojiden yoksun, herkesin birbirini tanıdığı köyde her şey köy muhtarına bakanlıktan gelen bir telefonla değişir. İnsani araştırmalar için yurt dışından bir profesör ve üniversite heyeti köye gelecektir. Bütün köy birlik olup ilk defa bir profesör görecek olamanın telâşını ve heyecanını yaşar. Yalnız iki kişi hariç; Şükrü ile Habib. 

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Muharrem Özabat

Senarist: Hasan Aliyev, Muharrem Özabat

Oynayanlar :Metin Yıldız, Şener Kökkaya, Ferda Xudaverdiyav, Yakup Yavru

Yapım: 2017, Türkiye, 95 Dk.

İlk Öpücük

Hakan kadınlarla uzun süreli ilişki kurmakta problem yaşayan genç bir çapkın.  Hakan için işler, bir gün tesadüfen karşılaştığı Bahar’a ilk görüşte aşık olmasıyla değişir. Bahar ile yakınlaşmaya çalışan Hakan, Bahar’ın nadir görülen amansız bir rahatsızlığı olduğunu öğrenir.

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Murat Onbul

Senarist: Murat Onbul

Oynayanlar: Murat Yıldırım, Özge Gürel, Cezmi Baskın, 

Sadi Celil Cengiz

Yapım: 2017, Türkiye

Damat Takımı

Yiğit, Ömer, Serdar, Onat ve Can çocukluk arkadaşı 5 genç. Yiğit’in evlenme kararı ile grup üyeleri gençlik dönemlerinin bittiğini düşünür. Yiğit’e bekarlığına veda partisi olarak lise anılarını beş gün içinde tekrar yaşamaya karar verirler.

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: 

Doğa Can Anafarta

Senarist: Doğa Can Anafarta

Oynayanlar:Furkan Andıç, Özgürcan Çevik, Pelin Akil, Açelya Topaloğlu

Yapım: 2017, Türkiye