Tüm savaþlarýn kurallarý oldu. Savaþlar her ne kadar acýmasýz olsa da, orada bile kurallar devrede olmalý. Ýçinde bulunduðumuz çaðýn savaþ anlayýþýný yok sayan giriþimler, bunu devreye sokanlar için de husumetin sinyalidir.
Doðu Guta'da, neredeyse aylardýr insanlýk dramý sürmekte. Ýnsanlar havasýz, yemeksiz ve aç ölümün pençesinde. Küçücük çocuklar ve yaþlýlar ölümle savaþýyor. Suriye rejiminin, Esad'ýn gerçekleþtirdiði bu eylemlerin önüne geçecek hiç bir güç, söz konusu deðildir neredeyse. Sadece Türkiye yüksek perdeden "dur" diyor. Rusya ve Ýran, Esad gerekçeleri ile konuyu izah etmekte.
Afganistan'da günler önce, küçük yaþta hafýzlýk eðitimi gören çocuklarýn mezuniyet töreninde katliam gerçekleþti. Bunu da yapan ABD oldu.
Birbirini "insanlýk suçu" iþlemekle itham edenlerin herbiri, birer birer insanlýk suçuna ortakdýr günümüzde.
Kuralsýz savaþ, dünyayý çýkmaza sokmakta! Ýþte Batý zihniyetinin istediði tam da budur. Her ne kadar kuraldan kaideden bahsetse de, sadece bu söylemlerin kendilerini ilgilendiren durumlarda devrede olduðu aþikardýr.
ABD açýktan "sahadaki müttefikinin YPG olduðunu" ifade ediyor. Bunu, "savaþ ilaný" olarak okuyabilir miyiz acaba? Amerikan Baþkanýný ikide bir yalanlayan Pentagon, acaba küçük düþürdüðü Trump'la, hangi dünyayý dizayn etme çabasýnda veya böyle bir hedefleri var mý?
Savaþlarýn; yeraltý servetleri ve ilerideki ekonomik potansiyeli kontrol için olduðu bellidir. Rusya topraklarý, özellikle Doðu Sibirya! Bu topraklarýn servetleri, Ruslara býrakýlmamak için, savaþ oyunlarý giderek artaracak niteliktedir. Ama kuralsýz savaþlar! Ýþte Ýngiltere'nin "ajan krizi" çýkardýðý olaydaki gibi. Ýþte cepheleþme istemedikçe, Batý cephesini belirlemekte ve netleþtirmekte! Çünkü ölümcül savaþýn eþiðine getirme çabasýnda dünyayý. Doðu Sibirya'daki altýn kaynaklarý, dünyada bilinen altýn kaynaklarýndan daha farklý ve daha kolay elde edilir düzeyde. Ayrýca kum taneleri iþlenerek elde edilmiyor. Rusya'yla Gürcistan arasýndaki kriz tetiklendiðinde yazmýþtým. Batý dünyasý Rusya'yý daha ileriye adým atmasý için tetikledi ve Kýrým'ýn ilhaký konusu da, Batý'nýn Rusya'yý ittiði büyük oyunun parçasý olarak tarihe kaydedildi. Lakin ok yaydan çýktý. Batý, kuralsýz kaidesiz savaþ anlayýþý ile baþedemediði konjonktürel durumu deðiþtirme peþinde. Nafile, dünyanýn kontrolü konjonktürel olarak Asya'ya kayýyor. Peki Asya içinde farklý sorunlarla bu yükü taþýyabilecek mi? Çin, Hindistan, Asya'da Ýran gibi ülkeler, Doðu'da içindeki etnik ve dini sorunlarý çözmezse, Batý'nýn büyük savaþ arzusu gündemden düþmeyecek. Ýran içinde günlerdir kýpýrdamalar söz konusudur. Ýçeride sorun oluþturan meseleler kökünden ve adilce çözülmezse, Anglo Sakson senaryolarý için zemin ortadan kalkmayacak. Yeni büyük savaþýn ayak seslerini, sadece duymakla deðil hem de engel olmak için, savaþý kullanarak girmek istediði delikleri kapatmak þarttýr.