Duran Değil, Koşan Bir Anadolu Geliyor

Geçtiğimiz hafta İzmir'den bir grup medya temsilcisi ile birlikte Malatya'da idik. İzmir'in önde gelen değerli işadamlarından Kavuklar Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kavuk'un ev sahipliği yaptığı programda ilk kez Malatya'yı görme ve anlama fırsatım oldu. Anadolu kentleri beni her zaman heyecanlandırır. Çünkü Türkiye, bölgesinde model ülke olacaksa bunda Malatya gibi Anadolu kentlerinin geleneklere bağlı dinamik yapısının ve girişimci ruhunun önemli rolü olacağına inanıyorum.

MALATYALILIK RUHU

Yozlaşma toplumun bütün kesimlerini etkilemiş olsa da Anadolu çoğunlukla geleneklerine sahip çıkmıştır. Mesela Malatya'da ekonomisi iyi olmayan aileler için evlilik-sünnet ve benzeri ihtiyaç duyulan noktalarda müthiş bir dayanışma örneği sergileniyor. En fazla davetli bu tür törenlerde oluyor. Niyet ve düşünce o kişiye karşı toplumsal dayanışma duygusunu hissettirmek ve o kişileri toplum içinde yüceltmek. Bu tür gelenekler kuşkusuz o toplumların daha mutlu, sağlıklı, huzurlu güvenli bir toplum olma ruhunu hakim kılıyor. Malatya da Dayanışma ve yardımlaşma kollektif ve organize bir gelenek haline gelmiş.Malatya, iş yapma biçimleri, yardımlaşma, dayanışma, paylaşma; gelenek, görenek ve kültürlerin yanı sıra büyükşehirlerde kaybolan birçok değer ve zenginliğimizi de yaşatmayı başarıyor.

Malatya programının ilk sabah kahvaltısını Abdullah Kavuk'un babası Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Kavuk'un her bir köşesinde dalları meyveyle bezenmiş, evinin bahçesinde, yüzlerce insanla birlikte yaptık. Sonrasında da bu yıl 19.'su düzenlenen Kiraz Festivali'ne katıldık. Bir gerçeği ifade etmek gerekirse şimdiye kadar kayısısı ile tanıdığım Malatya'nın kirazının da bu kadar ünlü olduğunu bilmiyordum.

Öğle yemeğinde ise Kiraz Festivali'ne katılan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu olmak üzere çok sayıda üst düzey misafirin katılımı ile işadamı Ahmet Çalık ve babası Mahmut Çalık'ın ev sahipliğinde Türkiye'nin birçok yerinden gelen Malatyalılar ile buluştuk.

BİR ANADOLU ÇINARI

İşadamı Abdullah Kavuk'un, Yeşilyurt Belediye Başkanı olan babası Mehmet Kavuk, festivalde mükemmel bir ev sahipliği yaptı. Bölge halkı, heyecanından hiçbir şey kaybetmeyen ve samimiyeti ile herkesin ilgi odağı olmayı başaran Türkiye'nin en eski siyasetçilerinden Mehmet Kavuk'un, insan sevgisiyle yoğrulmuş bir gönül insanı olmasını onu 3 dönemdir seçerek ödüllendirmiş. Bir Anadolu çınarı gibi etrafına gölge ve ışık saçan Mehmet Kavuk, Anadolu insanının o güler yüzlü gönül dostu insan karakterini hiç kaybetmemiş. Bir hizmet insanı olan Mehmet Kavuk, Belediye Başkanı olarak maaş dahi almıyor.

Yatırımları ile dikkat çeken ve İzmir gibi bir kentte Anadolu sermayesinin dinamik ve girişimci ruhunu temsil eden Abdullah Kavuk ailesi, Malatya'da yaptığı yatırımlar da dikkat çekiyor. Ortak veya büyük hisseder olarak yaptığı bölgenin en büyük ve en modern alışveriş merkezlerinden birisi olan Malatya Park, yine Hilton Oteli yatırımları ile kentin gelişimine büyük katkı sağlıyor. İzmir'de yaptığı büyük ölçekli yatırımlar ile dikkat çeken Kavuklar ailesi, Malatya'nın kalkınmasına da liderlik ve öncülük ediyor. Kente yapılan büyük ölçekli birçok yatırımda Kavuklar ailesinin imzası var. Bir kez daha gördüm ki duran değil, artık koşan bir Anadolu var.

[email protected]