Düşük yağlı diyet zayıflatmıyor

Diyette son moda şehir efsanelerinden biri olan ‘yağı azalt, kilo ver’ hipotezinin maskesi düştü. Amerikan Sağlık Bakanlığı’nca desteklenen araştırmada bu diyetin zayıflatmadığı hasta yaptığı görüldü.

AMERİKAN Sağlık Bakanlığı’nın desteklediği bir araştırmanın sonucu diyet efsanelerinden birinin sonunu getirdi. ABD’de bugüne dek yapılan en büyük diyet çalışmasında yağı azaltmanın kilo vermedeki etkisi araştırıldı. Women’s Health Initiative çalışmasında yaşları 50-79 arasında olan 49 bin kadının yarısına diyet yapmaları diğer yarısına ise herhangi bir diyete bağlı kalmamaları önerildi.  8 yıl süren  araştırmada düşük yağlı diyet yapanların kalp krizi, bypass ameliyatı, felç geçirme oranları diğer grupla aynı çıktı. Düşük yağ içerikli diyetin bilinenin aksine meme kanseri ve kalın barsak kanseri için koruyucu bir faktör olarak olmadığı raporlandı.

İlk yıldan sonra kaybedilenler geliyor

Düşük yağlı diyet yapanlar ilk aylarda kilo vermelerine rağmen, diyetin üçüncü yılında sadece 1 kilo verebilmişler, hiç diyet yapmayanlar ise bu sürede 600 gram almışlardı.Yağlı yiyeceklerin yenilmemesinin 3 yılın sonunda kötü kolesterolü 10 puan düşürdüğü görüldü. Ekibin kolesterolün en hafif ilaçla 30 puan düşürülebileceğini açıklanması üzerine, yemeklerin yağını kesmek yerine uygun miktarda diyette bulunmasının çok daha önemli olduğunu bildirildi.

DENGELİ BESLEN, KALORİYİ  DOĞRU HARCA FORMÜLÜ

Bu rapordan da anlaşıldığı gibi beslenmede denge çok önemli. Besinlerin içinde bulunan karbonhidrat, yağ veya proteini azaltıp arttırmanın uzun sürede kilo verme üzerine etkisi yok. Buna ek olarak; hem kalp, tansiyon ve kanser gibi kronik hastalıklarda karbonhidratı azaltıp yağı kısmanın ya da ‘bol protein yiyin’ demenin de olumlu bir yanının olmadığıdüşünüldüğünde, şişman kişilere bu şekilde öneriler vermek boşa vakit kaybettirmekten başka bir şey değil. Bugün beslenme bilimi vücuda alınan kalori ile harcanan kalori arasındaki dengesizliği düzenlemenin zayıflamada en önemli nokta olacağını gösteriyor. Zayıflamanın formülü yemeklerin pişirme şekli, öğündeki miktarı, enerji yoğunluğu, besin çeşitliliği ve düzenli egzersizde gizli.