Düþünce kuraklýðý

Türkiye-Irak iliþkilerinde karþýlýklý istikrar ve güven artýyor. Baðdat hükümeti ve Ankara arasýnda "Kalkýnma Yolu" ile perçinlenen diyalog ivme kazandý.

Terör örgütünün sýnýr ötesine süpürülmesi Pençe-Kilit ile oluþturulan hatla daha da saðlamlaþýyor. Kuzey Irak'ta Barzani ailesinin yani KDP'nin Ankara'nýn kaygýlarýna saygý duyduðunu ve terörle mücadeleye katký saðladýðýný görüyoruz. Süleymaniye merkezli IKYB'nin hem PKK ile hem de Suriye'deki PYD/YPG unsurlarýyla olan temasý ise Ankara'nýn sert müdahaleleriyle kendisini gösteriyor.

Bölgede terörden arýndýrýlmýþ alanlarda ticaret ve üretim artacak görünüyor. Ancak Türkiye'nin yakýn dönemde attýðý reform adýmlarý bölgede terörden arýndýrýlmýþ alanlar için bir cazibe merkezi olmasýný da saðlayacaktýr.

Türkiye terörle mücadele ederken yalnýzca güvenlikçi bakýþla yetinmedi. Bugün üzerinde konuþulmayan yöntemlerin de geçmiþte tecrübe edildiðini unutmayalým. Teröre karþý silahlý mücadelenin yaný sýra bölgesel etki uyandýracak çözüm arayýþlarýna da kapý açýk tutulmalý. Terör örgütünün Irak ve Suriye gibi istikrarsýzlaþtýrýlan alanlardaki varlýðý sorunun bitmediðini de gösteriyor. Meseleyi ertelemek ve ötelemek de bir çözüm olarak görülebilir ancak daha uzun vadeli, kapsayýcý çözümlere ihtiyacýmýz var.

Örgütün legal alan diye tabir ettiði HDP çizgisinin siyaset üretmek yerine çatýþmayý seçtiðini, kürsüden -Seni Baþkan Yaptýrmayacaðýz! diyenlerin demokrasi havarisi olarak pazarlandýðý bir dönemdeyiz. Türkiye'de siyaseti dizayn etmek için kollarý sývayanlar yabancý vakýflarýn gölgesinde yeþeren Reform enstitüleri kuruyorlar. Siyaset mühendisliði yaparak yeni bir faza geçmeye çalýþýyor. Elbette içerden çözüm aramadýðýmýzda dýþardan fikir ithaline de engel olamýyoruz.

Düþünce kuraklýðý ve çölleþme belirli dönemlerde daha da artýyor sanki. Yakýn zamanda Sosyolog Ali Kemal Özcan'ýn "Asrýn Ýhaneti Demirtaþ" vurgusu Kürt siyaseti ve aydýnlarýmýz tarafýndan yeterince duyulmuyor. Geçmiþte özgün ve aykýrý seslere kulak verenler de saðýrlaþmýþ durumda. Oysa Türkiye'nin hemen kýyýsýndan küresel gerilim hattý geçiyor. Yüksek gerilimden kurtulmak için düþünce dünyamýz masaya oturmak ve derinlemesine tartýþmak zorunda.