Katý disiplinli bir ortaöðretim kurumunun çoðunluðu asi öðrencilerden oluþan bir sýnýfýnda okudum ben... Etüt saatlerinde kafalarýmýzý önümüze eðip ders çalýþmazdýk, içimizden taþan gençlik enerjisi dört duvar arasýnda ne kadar deþarj edilebilirse ederdik! Kaç desibel gürültü çýkarýyor olabilirdik ki ille de bir müdür yardýmcýsý ya da nöbetçi öðretmen sýnýfýn kapýsýný açýp bizi azarlardý bilemiyorum. Çoðunlukla kapý kapanýr kapanmaz güzel sesli Neylan baþlardý, biz katýlýrdýk:
“We don’t need no education / Eðitime ihtiyacýmýz yok
We don’t need no thought control / Düþünce denetimine ihtiyacýmýz yok
No dark sarcasm in the classroom / Sýnýfta alaycýlýk olmasýn
Teachers leave them kids alone / Öðretmenler çocuklarý rahat býrakýn
Hey! Teachers! Leave them kids alone! / Hey! Öðretmenler! Çocuklarý rahat býrakýn!
All in all it’s just another brick in the Wall / Hepi topu duvarda sadece bir tuðla daha
All in all you’re just another brick in the Wall / Hepi topu duvarda sadece bir tuðlasýn sen”
O beþinci dizeyi nasýl da baðýrarak söylediðimizi tahmin edersiniz! Gençlerin üstüne ne kadar giderseniz isyanlarýný o kadar büyütürsünüz. Önlerine ne kadar yasak koyarsanýz sýnýrlarý o kadar zorlarlar. 4 Aðustos Pazar günü ÝTÜ Arena’nýn da bu þarkýyý hep bir aðýzdan söyleyen gençlerin sesleriyle inleyeceðini tahmin ediyorum. Var mý “The Wall”dan daha protest bir þarký?
***
Gelmiþ geçmiþ en iyi rock topluluklarýndan Pink Floyd’un bu adla bir filmi de yapýlan “The Wall” (1978) albümünden “Another Brick in the Wall” adlý þarkýsý eþsiz bir protestodur. Efsanevi topluluðun lideri Roger Waters’un 4 Aðustos’ta Ýstanbul ÝTÜ Arena’da vereceði konser de “The Wall Live” turnesinin bir parçasý.
Roger Waters yýllar sonra neden “The Wall Live” turnelerine baþladý? Elbette bu þarký ve albüm de diðer yapýtlarý gibi her dem taze! Dünya gündemi þekil deðiþtiriyor ama içeriði ayný kalýyor. Hep ayný adaletsizlik, hep ayný hak ihlalleri, hep ayný ayrýmcýlýk, hep ayný zorbalýk, hep ayný savaþlar, hep ayný para hýrsý, hep ayný iktidar kavgasý... Roger Waters, resmi websitesi www.rogerwaters.comturneye hazýrlandýðý 2010 yýlýnda bir sunum yazmýþ; diyor ki:
“Geçenlerde 22 yýl önce söylediðim þu sözlere rastladým: Benim için en önemli þey þudur; kültürümüzdeki iletiþim teknolojileri bizi aydýnlatmaya ve birbirimizi daha iyi anlamamýza hizmet edecek mi yoksa bizi kandýrýp ayrý mý düþürecekler? Bunun hala son derece geçerli bir soru olduðuna inanýyorum ve karar hala verilmedi. Ýnternette pek çok ticari safsata ve bir o kadar da propaganda var, ama hemen altýnda anlayýþýn kök saldýðýna dair bir hissiyatým var. Blog yazmaya, tweet atmaya, iletiþim kurmaya ve fikir paylaþmaya devam etmeliyiz.
“30 yýl önce The Wall’u yazdýðýmda korku dolu bir genç adamdým. Pek o kadar genç deðildim, 36 yaþýndaydým.
“Korkularýmý yenmem çok uzun zaman aldý. Aradan geçen yýllarda belki de korku va kayýplarýmýn öyküsünün, kaçýnýlmaz bir istihza tortusu, utanç ve ceza ile ayný yerde birikerek daha geniþ kaygýlarýn bir alegorisi olabileceði geldi aklýma: Milliyetçilik, ýrkçýlýk, cinsiyetçilik, din, her neyse! Bütün meseleler ve -izmler genç yaþýmý yönlendiren ayný korkularla yönlendirilmiþtir.
“The Wall’un bu yeni prodüksiyonu bazý kýyaslamalar yapma, hali hazýrdaki açmazlarýmýzý aydýnlatma giriþimidir ve aradan geçen yýllarda kaybettiðimiz masumlara adanmýþtýr.”
Ýnsanlýðýn daha iyiye gidebileceðine dair umudunu yitirmeyen Roger Waters adaletsizliðe karþý pasif direniþ kültürünün sanattaki önemli temsilcilerinden biri olmayý bu turneyle sürdürürken savaþta kaybettiði babasýndan baþlayarak savaþlara ve adaletsizliðe kurban gidenlerin resimlerinden oluþan “duvar”ý konser sahnesinin fonunu oluþturuyor. Ýstanbul konserinde bu duvardaki resimler / tuðlalar arasýnda Adnan Menderes, Uður Mumcu ve Hrant Dink de yer alacak...