Düzeni ve üzeni yola getirin artık

Üç  büyüklerin maçlarında gördüğüm genel tablo şu.. Onların lehine çalışan ya bir penaltı, ya  bir kırmızı kart, ya da ofsayttan atılmış bir golün kabulü gibi veya hepsini birden kapsayan onlarca lojistik destek var.

Hatta Fenerbahçe teknik direktörü Vitor Pereira’nın “Bize niye hiç penaltı verilmiyor” diye hayıflanmasından sonraki 4 maçta 5 penaltı kararı çıktı. O kadar yani...

Üç büyükler galipse, maç sonlarındaki uzatma dakikaları makul ölçülerde  verilir ama; Anadolu takımları galip veya berabere durumdaysa, (Kendilerini kurtarma payı için) ek süre mutlaka daha uzun oluyor. Üç büyüklerin rakip oyuncularına, doğrudan ya da çift sarıdan kırmızı kart; çok daha rahat çıkarılıyor. Federasyon ve MHK’nın, hakemlere yönelik “Aman büyüklere dokunmayın da, ne yaparsanız yapın” şeklinde oportünist bir yaklaşımı var.

Problem şundan çıkıyor... Bir büyüğü koruduğunuzda, diğer iki büyük yaygarayı koparıyor. Federasyon ve MHK bunu dengelemeye kalktığında, işler iyice Arap saçına dönüyor. Ortalığın yangın yerine dönmesi bu yüzden... Yumak daha baştan karışmış, düzeltmeye çalıştıkça eskisinden beter oluyor.

***

Üç büyükler sadece saha içinde değil, saha dışında da kaos kaynağı... Vergileri ödemezler, ödeseler doğru ödemezler. Sonra hep beraber toplaşıp Maliye’den af dilenir, işin tuhafı istediklerini de alırlar. Hoşgörü politikası uzun yıllar devam ettiği için; sıkıştıklarında “Devleti nasılsa kafaya alırız” yaklaşımı, yerleşik kural haline geldi. Ama buna rağmen, her sene “Maliye canlarını yakacak” haberleri çıkar, gene de kimsenin canı yanmaz.

Bizim federasyon, yerli futbolcu alacaklarının (Göstermelik kurallara rağmen) garantörü olamadığı için; Türk futbolcunun hakkını arayacağı yer hiç olmadı. Federasyonun göz yumduğu kulüpler, aynı alışkanlıkla yabancıların da hakkını gasp etmeye kalktığında; UEFA ve FIFA’nın şamarıyla karşılaşır. Gene de akıllanmazlar.

Genel kurullarında (Kolaylıkla) ibra edilen bir yönetim, sorumluluğu üzerinden attığı için; kulüp bütçeleri hesapsız harcamalarla darmadağın edilir. Biz her fırsatta bunları yapanları affedip duruyoruz ama, elin oğlu sopayı basıyor... Galatasaray’a Avrupa kupalarından bir yıl men cezasını bizim federasyon verebilir mi?

İşte bu politikalar yüzünden; üç büyükler Türkiye’nin şımarık çocukları haline geldi. Ya bu düzeni değiştireceksiniz,  ya da neler oluyorsa; hepsine katlanacaksınız. Bunu anlayın artık!