e-hayat operasyonu: Virüs, insanlýðýn yaþam tarzýný tehdit ediyor

Koronovirüs’ün küresel bir salgýna ve ma’þeri bir belaya dönüþmesi insanlýðýn ortak geleceðine dair daha derinlemesine düþünmemizi gerektiriyor.

Komplo teorilerine, spekülasyonlara, provokasyonlara mahal vermeden ama ihtiyat ve basiretle yaþanan durumu doðru anlamaya, muhtemel risk ve geliþmelere kafa yormaya mecburuz.

Ýnþallah Türkiye alýnan tedbirlerle ve halkýmýzýn duyarlýlýðýyla bu sorunu en az sýkýntýyla atlatacaktýr. Ama dünya genelinde yaþanan bir sorun var ve bir virüsün ne tür küresel dalgalanmalara ve sarsýntýlara yol açabileceði görüldü.

Salgýn hastalýklar eski çaðlarda da dünyamýzý vurmuþ, on milyonlarca insanýn hayatýný kaybetmesine sebep olduktan sonra hayat normale dönmüþtür. Ama normale döndüðü düþünülen hayat hiçbir zaman eski hayat olmamýþtýr. Yani normal görülen deðiþmiþ, yeni normaller oluþmuþtur.

Geçmiþ salgýnlarýn dünyadaki gidiþata yönelik etkileri veya bunlarýn birilerinin iþi olup olmadýðý üzerine çok spekülasyon yapýlabilir, bu uzun bir konudur. Bugün itibariyle dünyanýn haline baktýðýmýzda þunu söyleyebiliriz: Ýnsanlar evlerine kapanýyorlar. Evden iþ, evden eðitim, evden eðlence, evden alýþveriþ, evden sohbet…

Odaðýnda internetin ve iletiþim teknolojilerinin olduðu elektronik bir hayat, sanal bir dünya

Þuan için (bu tedbir döneminde) deðiþen bir þey var: Yaþam tarzý… Hani o Türkiye’de yýllardýr ideolojik tartýþmalara konu olan, sanal gündemler oluþturan konu. Ýþte gelinen noktada bir virüs ve onun ittiði sanal hayat, yaþam tarzýmýzý tehdit ediyor.

Tüm dinler, mezhepler, ideolojiler, kültürler, yaþam tarzlarý ortak bir tehdit karþýsýnda tek bir yaþam biçimine, tek bir sanal âleme, tek bir yalan dünyaya mahkûm ediliyor.

Sosyalliðin en sahtesi, bilgi ve düþüncenin en sýðý, sohbet ve iletiþimin en duygusuzu, hayatýn en ruhsuzu…

Acaba birileri bütün dünyanýn yaþam tarzýný tektipleþtirmeye mi çalýþýyor?

Acaba birileri tüm hayatlarý elektronik ve dijital bir çerçeveye sýkýþtýrmaya, her türlü iþ ve akýþý kendi ürettikleri teknolojik zemine kaydýrmaya mý çalýþýyor?

Komplo teorisyenleri ilk baþta ne demiþlerdi: Bu, küresel ilaç kartellerinin hastalýk üretip para kazanma operasyonlarýdýr veya Çin’i durdurmak isteyen küresel güçlerin biyolojik saldýrýsýdýr!

Bu tür komplo teorileri çöpe gitti, çünkü virüs bütün dünyayý tehdit etmeye, daha sarsýcý etkiler yapmaya baþladý.

Gelinen noktada meselenin saðlýk alanýna, ekonomiye veya siyasete dönük olmaktan daha geniþ etkileri olabileceðini görüyoruz.

Hayatýn akýþýný deðiþtirmek her þeyin rengini deðiþtirir. Bundan insanlarýn düþünceleri, davranýþlarý, inançlarý da nasibini alýr, yaþam tarzlarý, üretim ve tüketim biçimleri de…

Salgýn döneminde alýnan tüm tedbirler gereklidir ve mutlak þekilde uyulmasý gereken düzenlemeler içerir. Karantinadan eve kapanmaya, sosyal izolasyona kadar her tedbir can kurtarýr.

Ama birileri salgýn sonrasý dünyaya yeni bir nizam vermeye, yeni yaþam tarzlarý üretmeye çalýþýyorsa bunu da sosyal bilimciler ele almak durumundadýr.

Bu küresel salgýn da bir þekilde atlatýlýr, sular çekildikten sonra geride ne býraktýðýný ve bizi neye mecbur etmeye çalýþtýðýný da iyi analiz etmemiz gerekiyor ki, yeni dalgalara karþý korunaklý olabilelim.