E vitamini kalbi korur

Antioksidan özelliði olan E vitamini; kalp, damar ve beyin fonksiyonlarýný düzenler, kaslarý güçlendirir. Sofranýzdan taze yeþil yapraklý sebzeleri eksik etmeyin.

Yaðda eriyen E vitamininin vücudumuzda etkili olaný ve dolaþým sisteminde bulunan türü ise alfa tokoferoldür. Vücutta çeþitli nedenlerle oluþan zararlý oksijen ürünlerini yok eder, sigara ve çevreden alýnan zehirli maddelerin hasarýndan korur. E vitamini bu antioksidan özelliði sayesinde kalp, damar, beyin ve sinir fonksiyonlarý düzenler ve yaralarýn iyileþmesinde faydalý olur. Gama tokoferol isimli E vitamini türü ise, prostat kanserine karþý koruyucudur. E vitamini kandaki kötü kolesterolün (LDL kolesterol) damar sertliði yapmasýný önler. Ayrýca beslenme ile alýnan yeterli E vitamini kanýn akýþkanlýðýný da saðlayarak damarlarýn beslenmesine yardýmcý olur. Koroner kalp hastalýðý olanlarda ilave E vitamini alýnmasý, kandaki iltihap yapýcý CRP isimli protein düzeyini azaltarak faydalý olur.

Salatalara zeytinyaðý þart

E vitamini eksikliðinde görülen bir saðlýk sorunu da kaslarda yorgunluktur. E vitamininden en zengin yiyecekler; yeþil yapraklý sebzeler; marul, maydanoz, roka, dereotu, ýspanak, semizotu gibi, soya yaðý, fýndýk, yer fýstýðý, ceviz, tam taneli tahýllar ve kurubaklagillerdir. Kahvaltýlarýnýzda, ana yemeklerde yeþil yapraklý sebzeler yiyerek, ara öðünlerde yaðlý tohumlardan tüketerek ve yoðurdunuza ruþeym ekleyerek E vitamini saðlayabilirsiniz. Bunun dýþýnda sývýyaðlarýn çoðu yasal olarak E vitamini eklenerek zenginleþtirilir. Salatalarýnýzdan zeytinyaðýný eksik etmeyin.