E vitamini kalbi korur

Antioksidan özelliği olan E vitamini; kalp, damar ve beyin fonksiyonlarını düzenler, kasları güçlendirir. Sofranızdan taze yeşil yapraklı sebzeleri eksik etmeyin.

Yağda eriyen E vitamininin vücudumuzda etkili olanı ve dolaşım sisteminde bulunan türü ise alfa tokoferoldür. Vücutta çeşitli nedenlerle oluşan zararlı oksijen ürünlerini yok eder, sigara ve çevreden alınan zehirli maddelerin hasarından korur. E vitamini bu antioksidan özelliği sayesinde kalp, damar, beyin ve sinir fonksiyonları düzenler ve yaraların iyileşmesinde faydalı olur. Gama tokoferol isimli E vitamini türü ise, prostat kanserine karşı koruyucudur. E vitamini kandaki kötü kolesterolün (LDL kolesterol) damar sertliği yapmasını önler. Ayrıca beslenme ile alınan yeterli E vitamini kanın akışkanlığını da sağlayarak damarların beslenmesine yardımcı olur. Koroner kalp hastalığı olanlarda ilave E vitamini alınması, kandaki iltihap yapıcı CRP isimli protein düzeyini azaltarak faydalı olur.

Salatalara zeytinyağı şart

E vitamini eksikliğinde görülen bir sağlık sorunu da kaslarda yorgunluktur. E vitamininden en zengin yiyecekler; yeşil yapraklı sebzeler; marul, maydanoz, roka, dereotu, ıspanak, semizotu gibi, soya yağı, fındık, yer fıstığı, ceviz, tam taneli tahıllar ve kurubaklagillerdir. Kahvaltılarınızda, ana yemeklerde yeşil yapraklı sebzeler yiyerek, ara öğünlerde yağlı tohumlardan tüketerek ve yoğurdunuza ruşeym ekleyerek E vitamini sağlayabilirsiniz. Bunun dışında sıvıyağların çoğu yasal olarak E vitamini eklenerek zenginleştirilir. Salatalarınızdan zeytinyağını eksik etmeyin.