Yazýnýn baþlýðýný Nazife Þiþman hanýmdan ödünç aldým. Genç Dergisi’nin Aðustos sayýsýnda kuþaklar arasý farklýlýklar baðlamýnda Nazife hanýmla bir söyleþi yapýlmýþ. O söyleþinin baþlýðýydý ‘Ebeveynler ve çocuklar ayný dünyada yaþamýyor!’
Söyleþi gençlik üzerine yapýlmýþ.
‘Anne babalarla çocuklarýn veya büyüklerle yeni kuþaklarýn ayný dünyada yaþamýyorlar’ tespiti ve ayný dünyalarda yaþamýyor olmalarýnýn sonuçlarý bence bugün en önemli sorunlarýmýzdan birini teþkil ediyor.
***
Dijital çaðýn sorunu sadece kuþaklar arasýndaki kopukluktan ibaret deðil. Ayný kuþaðýn insanlarý hatta ayný ailenin fertleri de ayrý dünyalarda yaþýyorlar.
Eskiden televizyon bizi esir alýyor diye yakýnýrdýk þimdi ise ayný salonda oturan söz gelimi 5 kiþilik aile efradý hem bir aradalar hem de ayrý dünyadalar! Bedenleri bir arada ama zihinleri ellerindeki akýllý telefon veya tabletlerin götürdüðü dünyadalar!
Dijital çaða doðan yeni kuþaklar ise akýllý telefonun içinde kaybolmuþ durumdalar.
Çocuklarý artýk ana baba eðitmiyor ellerindeki tablet veya akýllý telefon eðitiyor!
Akýllý telefon programlarýna, oyunlarýna, videolarýna ve benzer uygulamalara kim hâkimse yeni kuþaklarý onlar yönlendiriyor.
Çocuðun zevkleri de fikirleri de davranýþlarý da siyasi düþüncesi de sanal dünya tarafýndan belirleniyor.
***
Diktatörlere karþý baþlayan silkiniþ hareketi olan Arap Baharý unutmayalým internet sayesinde süratle yayýldý.
Yine unutmayalým ki Binali Yýldýrým gibi donanýmlý bir adayýn karþýsýnda küçük bir ilçenin sýradan bir belediye baþkaný da sanal dünya sayesinde seçim kazandý.
Binali bey kendisini anlatamazken diðeri sanal dünyaya yüz milyonluk masraf yaparak öyle bir algý oluþturdu ki sonuç ortada.
Çünkü artýk dünyamýza toplantýlar, mitingler, kâðýda basýlmýþ gazeteler, dergiler ve afiþler deðil dijital ortamdaki doðru mu yanlýþ mý olduðu bile bilinmeyen bilgiler ve belgeler hükmediyor!
***
Meselenin siyasi boyutu önemli ama daha da önemlisi yeni kuþaklarýn etkisi altýnda kaldýðý kültürdür.
Dijital dünyaya ne Ýslam kültürü hâkim ne de Türk kültürü.Helal haram tanýmayan emperyalist batý kültürü hâkim.
Dinimize ve kültürümüze taban tabana zýt olan kimi fikirler, alýþkanlýklar, eðilimler yeni kuþaklara sýradan þeylermiþ gibi zerk ediliyor. Onun için çocuklar anne babalarýnýn dünyasýnda yaþamýyorlar!
Yeni kuþaklarýmýz dijital âlemin iþgali altýnda büyüyorlar. Onlarý o dünyadan çekip almak da mümkün deðil.
Geriye tek yol kalýyor onlarýn dünyasýna girmek.
***
Evet artýk en büyük yatýrým dijital dünyaya yapýlmalý ve o dünyada etkin olacak program oyun yarýþma video ve benzeri unsurlara milli kültürümüzü egemen kýlmalýyýz.
Yasaklarla bir yere varamayýz. Yeni kuþaklarýn tercih edeceði kalitede en iyi materyali üretip sunmalýyýz.
Bu sadece bizim sorunumuz da deðil. Emperyalizme karþý direnmenin gereðine inanan herkesin sorunudur.
Özellikle deMüslümanlarýn sorunudur. Dijital dünyaya girip yeni nesilleri etkileyemeyen Müslümanlarýn da milletlerin de geleceði yoktur.
***
Hükümetimiz, teknoloji ve internetin bilinçli, güvenli ve etkin kullanýmýnýn saðlanmasý, aþýrý ve zararlý kullanýmýnýn önlenmesine yönelik toplumsal bilinci artýrýcý çalýþmalarýn yapýlacaðýna dair 5 yýllýk bir plan yapýyor, bu konuda Saðlýk Bakaný Fahrettin Koca, "Ýnternetin ve sosyal medyanýn bilinçli kullanýmýna dönük, baþta çocuk ve gençlere yönelik eðitim programlarý oluþturulacak. Riskli internet oyunlarýna eðilimi olanlarýn erken tespit edilmesi ve bu sayede önlem alýnmasý saðlanacak. Bu konudaki bilimsel çalýþmalar desteklenecek." açýklamasý da yaptý, ancak bürokrasinin hantallýðý göz önünde bulundurularak, özel sektörün ve sivil toplum örgütlerinin bu gerçeði görüp yeni hedefler belirlemeleri gerekir diye düþünüyorum.
Ha onu da hatýrlatayým 2023 seçimlerini de sanal dünyada kim daha etkin olursa o kazanacaktýr!