Ebeveynlerin dikkatine!

Aþaðýdaki yazýyý bir dostum gönderdi. Murat Padak isimli bir Eðitim Görevlisi’nin ismi var altýnda. Ýsim müstear mý gerçek mi bilmiyorum ama yazdýklarý önemli, buyurun okuyun: 

“Animasyonlarýn genel hedef kitlesi çocuklardýr. 

Kötü Kedi Þerafettin adlý animasyon baþtan sona argo ve küfür dolu. Animasyon bir taraftan güldürürken diðer taraftan küfrü de bilinç altýna koyuyor

Keloðlan animasyonlarýnda ana konu sihir ve büyüdür. Sihir Ýslam’da yedi büyük günahtan biridir. Burada bir bilim dalý olarak sunuluyor. 

Rafadan Tayfa animasyonunda çocuklar okula gitmiyor, ödev yapmýyor, mahallede onlardan baþka çocuk yok, sürekli oyun, sürekli yemek, abur cubur ve tembel çocuk konularý iþleniyor.   

*** 

Diðer yerel animasyonlarda ise yetiþkinler sürekli çocuklarýn sýnýrsýz isteklerini yerine getirmekle meþgul. Yorgun baba yok, hasta anne yok, varsa yoksa Niloya’nýn, Pepe’nin (eskiden Kayu’nun) her isteði þipþak yerine getiriliyor. Animasyonlardaki karakterleri gerçek zanneden çocuklar gerçek hayatta anne babalarýnýn hayýr demesine baðýrarak, aðlayarak tepki veriyor. 

Madagascar adlý seri animasyonda zürafa karakteri, su aygýrýna aþk besliyor. Burada bilinç altýna cinsellikle ilgili tehlikeli mesajlar veriliyor.

Arabalar (þimþek mekkuin) animasyonunda arabalarýn bile sevgilisi var. Senin neden yok? Ýçinde aþk olmayan çok az animasyon var.   

*** 

Yabancý animasyonlarýn tümünde domuz çok masum, þirin, sevimli bir karakter ile çocuklarýmýza sunulmaktadýr. Dinimizde en büyük haram yiyeceklerin baþýnda ise domuz gelmektedir. 

Animasyonlardaki çocuk ve aileler (son çýkan bir kaç yerel bölüm hariç) deisttir. Dini hiçbir resim, konuþma yoktur. Hatta çocuklarýn isimleri bile çoðu kez anlamsýzdýr. (pepe, niloya, tosi.) 

Animasyon ve çizgi filmlerde "inþallah, maþallah, Allah'ýn izniyle, Allah rahatlýk versin, Allahaýsmarladýk, Allah büyüktür, Ahiret kelimesi, peygamber kelimesi, din kelimesi, ezan sesi, oruç, namaz, örtü" yoktur. Sakallý olanlar dede, baþý örtülü olanlar da nenelerdir. Yaþlanýnca yaparsýn mesajý veriliyor.  

*** 

Animasyon ve çizgi filmlerde çocuklar ne kýrarsa kýrsýn, ne dökerse döksün, neyi parçalarsa parçalasýn yenisi þipþak getiriliyor. Hýrçýn çocuklar bunlarýn eseri 

Gül ve Ece adlý çizgi filmde Ece adlý karakter büyüklerine karþý ne kadar saygýsýzca davranýrsa davransýn "Hele sor niye yaptým" diyerek çok haklý duruma getiriliyor. Kimi zaman öðretmeni, müdürü, bakkalý, manavý bile aþaðýlayacak iþler yapýyor ama hep haklý nedenleri oluyor. Saygýsýzlýðý aþýlýyor.

Çocuklu animasyonlarda çocuklar evden kaçmaya teþvik edilir. Yavru aslan evden kaçar, haklý nedenleri var, yavru balýk evden kaçar, haklý nedenleri var, yavru kuþ evden kaçar, haklý nedenleri var, yavru karýnca evden kaçar, haklý nedenleri var... Aile baskýsý mantýðý çocuðun beynine iþleniyor. Çünkü animasyonlarda evden kaçan çocuklar genelde aradýklarý yerleri buluyor. 

*** 

Çýlgýn Hýrsýz (Guri) hýrsýz sevimli, çocuklara yakýn, iyi niyetli hýrsýz rolünde. Guri'nin annesi beþ altý erkekle havuz sefasý yapýyor. Çok kötü örnekler ile dolu.Hýrsýzlýk ve fuhuþ masum gösteriliyor.

Süper güçleri olan animasyon türlerinde çocuklara orantýsýz kahramanlýk modeli sunuluyor. Çocuklar bu kahramanlardan olmayý sürekli hayal ediyor. Örümcek adam kostümü, demir adam kostümü, batman kostümü alýnca kahraman olacaðýný zannediyor. 

Kýzlar için yapýlan animasyonlarda küçük kýzlar yetiþkin kadýnlar gibi giyiniyor, onlar gibi makyaj yapýyor. Çocuk görünmelerine raðmen yetiþkin gibi göðüslü, dekolteli, mini etekli gösteriliyor. 

Kýr, dök, parçala. Her zaman haklýsýn Büyüklerin her istediðini yapmak zorunda. 

Mutlaka bir kýz/erkek ile çýkmalýsýn. Karþý cinsle yakýnlaþmaktan çekinme!”