Ebola virüsünden korunmada en önemli unsur, baðýþýklýk sisteminin güçlü olmasý. Klinik deneylere göre de virüse karþý geliþtirilen aþý yakýnda çýkýyor.
Bizim için ne kadar da sýradandý 23 Mart 2014 pazar günü... Her pazar yaþadýðýmýzdan çok da farklý geçmemiþti ama dünyada öyle bir iz býraktý ki üzerinden o kadar geçmiþ olmasýna raðmen etkileri artarak devam ediyor. Dünyanýn alarma geçtiði Ebola virüsünden bahsediyorum. Herkes tetikte, hiçbir vaka tespit edilmemiþ olmasýna raðmen Türkiye’deki hastanelere bile her gün yüzlerce insan Ebola virüsü þüphesiyle baþvuruyor. Çaresi bulununcaya kadar da insanlardaki bu panik ve endiþe hali devam edecek gibi...
Dünya bu virüsle 90’larda tanýþmýþtý aslýnda. Afrika’daki Ebola Nehri yakýnýnda ortaya çýkmýþ, oradaki bir köyün yok olmasýna neden olmuþtu. Þimdi yeniden dünyayý tehdit ediyor. Zira resmi kaynaklara göre, 23 Mart’ta Nijerya’da yeniden görülen bu virüsle eylül sonuna kadar geçen altý aylýk dönemde 5 bin 843 Ebola vakasý tespit edildi. Onlar arasýnda 2 bin 803 kiþi altý ay içinde hayatýný kaybetti.
AÞISI ARALIK AYINDA HAZIR
Dünya Saðlýk Örgütü, bu ölümcül virüse karþý aþý üretmenin yollarýný arýyor bu günlerde. Son altý aylýk dönemde yapýlan çalýþmalarý deðerlendirmek için geçtiðimiz haftalarda bir toplantý da yapýldý. 24 Ekim’de Cenova’da düzenlenen zirvede, Dünya Saðlýk Örgütü ile ilaç endüstrisi liderleri görüþtü. Yapýlan aþý çalýþmalarýnýn hangi aþamaya geldiði, aþý üretildikten sonra dünyadaki diðer ülkelerin bu aþýyý nasýl temin edebileceði konuþuldu. Pek çok geliþmiþ ülkenin ve büyük organizasyonun desteklediði bu çalýþmalarla en kýsa sürede Ebola virüsünün tedavisinin bulunacaðý öngörülüyor. Hatta zirvenin sonuçlarýna göre þu an yapýlan klinik deneyler, aþýnýn önümüzdeki aralýk ayýnda hazýr olacaðýný gösteriyor. Ama tabii yaygýn kullanýmýnýn baþlamasý 2015’i bulacaktýr.
Her virüste olduðu gibi bu ölümcül virüste de en önemli þey baðýþýklýk sistemi. Virüsü kapan herkesin hastalýðýnýn ayný þekilde seyretmiyor oluþunun sebebi baðýþýklýk sistemlerinin kiþiden kiþiye göre deðiþmesi. Ýlk þart baðýþýklýk sistemimizin güçlü olmasý ve virüslerle savaþabiliyor olmasý gerekiyor. Hastalýðýn belirtileri pek de ayýrt edici deðil aslýnda. Pek çok hastalýkta olduðu gibi Ebola virüsü vücut baðýþýklýðýný çökerttiðinde, halsizlik, yüksek ateþ, baþ aðrýsý, kas aðrýlarý, bulantý, kusma, ishal, kan pýhtýlaþmasý sorunlarý, karaciðer ve böbrek yetmezliði, mide aðrýsý ve iþtahsýzlýk gibi belirtiler görülüyor.
AFRÝKA’YA SEYAHATLERÝ ERTELEYÝN
Virüsün þu an Türkiye’de ortaya çýkma olasýlýðý düþük. Fakat bu, rahat olmamýz gerektiði anlamýna gelmiyor. Her ihtimale karþý tedbirli olmak gerektiði kanýsýndayým. Seyahatlerimiz sýrasýnda ya da Türkiye’ye gelen turistler aracýlýðýyla taþýnabilme riski az da olsa bulunuyor. Dolayýsýyla bilinçlenmek ve ne yapmamýz gerektiðini bilmemiz gerekiyor. Tüm virüslerde olduðu gibi bu virüs için de hijyene dikkat etmek, tanýmadýðýnýz kiþilerle yakýn temastan kaçýnmak gerekiyor. Özellikle seyahat edeceklerin dikkat etmeleri, hatta yolu bu aralar Afrika’dan geçecek olanlarýn, belki de programlarýný erteleyip seyahatlerini daha sonraya býrakmalarý gerekiyor, tedbiri elden býrakmamak adýna...