Edirnekapýlý çocuklar Cumartesi günü Salzburg Festivali’nde sahneye çýkacak! Dünyanýn en önde gelen müzik festivallerinden birinde, sýnýrlý olanaklara sahip ailelerden gelen 106 yetenekli çocuk müzik icra edecek! Hem resmi programda hem yan etkinliklerde! Müzik tarihinin dahi çocuðu Mozart’ýn doðduðu ve keþfedildiði kentin bu prestijli festivali, çocuk ve gençlere yönelik etkinliklere özellikle önem veriyor. Bizim çocuklarýmýz da bu eþsiz müzik etkinliðinin bir parçasý olacak! Kötülük, düþmanlýk ve felaketlerle dolu gündemin içinden sýyrýlan bu haber sizin de omurganýzdan aþaðý bir ürperti indirmiyor mu?
Bu göz yaþartýcý baþarýnýn ardýnda Mehmet Selim ve Yeliz Baki tarafýndan kurulan Barýþ Ýçin Müzik Vakfý var. Bu vakfýn 20 kiþilik Barýþ Ýçin Müzik Korosu ve 86 kiþilik Barýþ Ýçin Müzik Orkestrasý var. Koro, 27 Temmuz Cumartesi günü Salzburg Festivali’nin resmi programý kapsamýnda Avusturya, Bosna, Romanya, Ýsviçre ve Slovakya’dan toplam 400 çocuk ile bir arada sahneye çýkacak. Orkestra ise 7 Aðustos’ta festivalin yan etkinlikleri kapsamýnda bir konser verecek. BÝM - Barýþ Ýçin Müzik, bu konserlerini ÝKSV - Ýstanbul Kültür ve Sanat Vakfý ile onun sanatsever Lale Kart üyelerinin maddi katkýlarý sayesinde verecek. ÝKSV yaptýðý açýklamada “gençlere yönelik eðitim ve destek için attýðý adýmlara Barýþ Ýçin Müzik Vakfý’nýn kurumsal partneri görevini üstleneceðini” bildirdi. Açýklamada “ÝKSV bu ortaklýk kapsamýnda Barýþ Ýçin Müzik Vakfý’nýn geliþimine, uluslararasý arenada yer edinmesine ve sürdürülebilirliðine yönelik çalýþmalar yürütecek; destekçi arayýþý, iletiþim çalýþmalarý ve organizasyona yönelik konularda da yardýmcý olacak” deniyor.
***
2005 yýlýnda kurulan, yedi yýl sonra bir vakfa dönüþtürülen Barýþ Ýçin Müzik giriþimine aþina olmayanlar için Mehmet Selim Baki’nin sözlerini aktarayým: “Yaptýðýmýz belki de sadece hayal kurmak. Barýþý hayal etmek ama gerçek barýþý... Önce kendimizle barýþýk olmaktan baþlayan, yakýn çevremize uzanan, tüm insanlýðý kucaklayan, evrene yayýlan bir BARIÞ hayali. Yani devletlerarasý resmi savaþsýzlýk haliyle de tarif edilemeyecek bir barýþ hayali... Her þeyin kardeþçe paylaþýldýðý, genelde ‘savunma’ adý altýnda yapýlan çýlgýnca harcamalarýn sadece insanlýðýn mutluluðu için yapýldýðý daha adil bir dünya hayali... Komþusu aç yatarken gözüne uyku girmeyen, buna karþý çýkan insanlarýn hayali... Ve birbirlerinin ayrýlmaz birer parçasý olan barýþ, adalet, özgürlük fikirlerini en iyi ifade edebilen, kültürler, dinler, ülkelerarasý barýþ köprüleri kurabilen müziðin mucizevi gücüne inancýmýz”.
Kuruluþu o kadar yalýn ve güzel ki! Edirnekapý’da bir ilköðretim okulunun öðrencilerine haftada beþ gün, derslerden sonra solfej ve akordeon dersleri vermeye baþlamýþlar. Çocuklarýn sosyalleþmesini, daha mutlu ve uyumlu olmalarýný, çevrelerinin de onlar ve aileleriyle barýþýk olmalarýný saðlayan bu atölye çalýþmalarýna talep git gide artmýþ. Akordeona flüt, keman, viyola, çello, piyano, perküsyon, kontrbas, klarnet, trombon, trompet, tuba ve korno eklenmiþ. Mehmet Selim Baki, minik müzisyenlere mekan yaptýrmak, enstrüman ve eðitmen tedarik etmek ve diðer masraflar için kendi olanaklarýný kullanmýþ. Personel alýmýnda öðrenci velilerini tercih ederek semt ekonomisine katkýda bulunmuþlar. Marmara ve Ýstanbul üniversiteleri konservatuvarlarýnýn öðrenci ve genç mezunlarýndan oluþan eðitmenleriyle yüzlerce çocuða ulaþmýþlar. El Sistema’nýn bile dikkatini çeken bu çalýþma 2012 yýlýnda El Sistema Avrupa tarafýndan örnek gösterildi.
Bu yýl da Fatih Belediyesi iþbirliðiyle Her Okula Bir Orkestra - HOBÝO projesini sürdürüyorlar. Mart ayýnda baþlayan projenin ilk etabýnda, 2013 yýlý içinde 20 okulda müzik atölyesi kurulmasý, her okuldan 100’er çocuða enstrüman temin edilmesi ve eðitimlerine baþlanmasý hedefleniyor... Barýþýn sesini yükselten, savaþýn sesini susturan çocuklarýmýza ve onlara dört elle sarýlanlara selam olsun!