Edirnekapılı çocuklar Mozart’ın izinde!

Edirnekapılı çocuklar Cumartesi günü Salzburg Festivali’nde sahneye çıkacak! Dünyanın en önde gelen müzik festivallerinden birinde, sınırlı olanaklara sahip ailelerden gelen 106 yetenekli çocuk müzik icra edecek! Hem resmi programda hem yan etkinliklerde! Müzik tarihinin dahi çocuğu Mozart’ın doğduğu ve keşfedildiği kentin bu prestijli festivali, çocuk ve gençlere yönelik etkinliklere özellikle önem veriyor. Bizim çocuklarımız da bu eşsiz müzik etkinliğinin bir parçası olacak! Kötülük, düşmanlık ve felaketlerle dolu gündemin içinden sıyrılan bu haber sizin de omurganızdan aşağı bir ürperti indirmiyor mu?

Bu göz yaşartıcı başarının ardında Mehmet Selim ve Yeliz Baki tarafından kurulan Barış İçin Müzik Vakfı var. Bu vakfın 20 kişilik Barış İçin Müzik Korosu ve 86 kişilik Barış İçin Müzik Orkestrası var. Koro, 27 Temmuz Cumartesi günü Salzburg Festivali’nin resmi programı kapsamında Avusturya, Bosna, Romanya, İsviçre ve Slovakya’dan toplam 400 çocuk ile bir arada sahneye çıkacak. Orkestra ise 7 Ağustos’ta festivalin yan etkinlikleri kapsamında bir konser verecek. BİM - Barış İçin Müzik, bu konserlerini İKSV - İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı ile onun sanatsever Lale Kart üyelerinin maddi katkıları sayesinde verecek. İKSV yaptığı açıklamada “gençlere yönelik eğitim ve destek için attığı adımlara Barış İçin Müzik Vakfı’nın kurumsal partneri görevini üstleneceğini” bildirdi. Açıklamada “İKSV bu ortaklık kapsamında Barış İçin Müzik Vakfı’nın gelişimine, uluslararası arenada yer edinmesine ve sürdürülebilirliğine yönelik çalışmalar yürütecek; destekçi arayışı, iletişim çalışmaları ve organizasyona yönelik konularda da yardımcı olacak” deniyor.

***

2005 yılında kurulan, yedi yıl sonra bir vakfa dönüştürülen Barış İçin Müzik girişimine aşina olmayanlar için Mehmet Selim Baki’nin sözlerini aktarayım: “Yaptığımız belki de sadece hayal kurmak. Barışı hayal etmek ama gerçek barışı... Önce kendimizle barışık olmaktan başlayan, yakın çevremize uzanan, tüm insanlığı kucaklayan, evrene yayılan bir BARIŞ hayali. Yani devletlerarası resmi savaşsızlık haliyle de tarif edilemeyecek bir barış hayali... Her şeyin kardeşçe paylaşıldığı, genelde ‘savunma’ adı altında yapılan çılgınca harcamaların sadece insanlığın mutluluğu için yapıldığı daha adil bir dünya hayali... Komşusu aç yatarken gözüne uyku girmeyen, buna karşı çıkan insanların hayali... Ve birbirlerinin ayrılmaz birer parçası olan barış, adalet, özgürlük fikirlerini en iyi ifade edebilen, kültürler, dinler, ülkelerarası barış köprüleri kurabilen müziğin mucizevi gücüne inancımız”.

Kuruluşu o kadar yalın ve güzel ki! Edirnekapı’da bir ilköğretim okulunun öğrencilerine haftada beş gün, derslerden sonra solfej ve akordeon dersleri vermeye başlamışlar. Çocukların sosyalleşmesini, daha mutlu ve uyumlu olmalarını, çevrelerinin de onlar ve aileleriyle barışık olmalarını sağlayan bu atölye çalışmalarına talep git gide artmış. Akordeona flüt, keman, viyola, çello, piyano, perküsyon, kontrbas, klarnet, trombon, trompet, tuba ve korno eklenmiş. Mehmet Selim Baki, minik müzisyenlere mekan yaptırmak, enstrüman ve eğitmen tedarik etmek ve diğer masraflar için kendi olanaklarını kullanmış. Personel alımında öğrenci velilerini tercih ederek semt ekonomisine katkıda bulunmuşlar.  Marmara ve İstanbul üniversiteleri konservatuvarlarının öğrenci ve genç mezunlarından oluşan eğitmenleriyle yüzlerce çocuğa ulaşmışlar. El Sistema’nın bile dikkatini çeken bu çalışma 2012 yılında El Sistema Avrupa tarafından örnek gösterildi.

Bu yıl da Fatih Belediyesi işbirliğiyle Her Okula Bir Orkestra - HOBİO projesini sürdürüyorlar. Mart ayında başlayan projenin ilk etabında, 2013 yılı içinde 20 okulda müzik atölyesi kurulması, her okuldan 100’er çocuğa enstrüman temin edilmesi ve eğitimlerine başlanması hedefleniyor... Barışın sesini yükselten, savaşın sesini susturan çocuklarımıza ve onlara dört elle sarılanlara selam olsun!