Efelenme dönemleri çoktan bitti sayýn Altaylý...

Hemen baþtan belirteyim, Fatih Altaylý’nýn 2 Ocak’ta benimle ilgili yazdýðý yazý, bir eleþtiriden çok itham niteliði taþýdýðý için birkaç kelam etme ihtiyacý duydum. Çünkü Altaylý’nýn, Levent Kýrca’nýn ahlaksýz sözleri için yazdýklarýmý, “Ocaktan’ýn sözleri de, en az Kýrca’nýnki kadar zýrva” þeklindeki deðerlendirmesi bir eleþtiri deðil, düpedüz ithamdýr.

Altaylý’nýn, “Ocaktan gibilerine arada bir hayatýn gerçeklerini hatýrlatmakta yarar gördüðüm için yazma ihtiyacý hissediyorum” þeklindeki ifadelerinde ortaya çýkan o ‘eski medya düzeni’nden kalma efelenmeleri de çok iyi tanýyoruz. Altaylý, kusura bakmasýn ama ‘efelenme’ dönemleri çok gerilerde kaldý artýk...

Aslýnda biz de, medyadaki bazý meslektaþlarýmýza hiç de hoþlarýna gitmeyecek “gerçekleri” hatýrlatabiliriz ama o bize yakýþmaz...

Gelelim Fatih Altaylý’nýn, “Kýrca’yý eleþtirmekten çok ‘Atatürkçülük’ eleþtirisi yapýyor” ifadelerine... Evet, tam da Altaylý’nýn söylediði gibi, belki de anladýðý gibi demeliyim ‘Atatürkçülük’ eleþtirisi yapýyorum. Ama, asla Atatürk eleþtirisi deðil.

Ben, Fatih Altaylý gibi Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Atatürk’le sonradan icat olunan “Atatürkçülüðü” birbirine karýþtýranlardan deðilim.

Bunun altýný özellikle çiziyorum, maalesef bu ülkede ‘Atatükçülük’, Atatürk’ün temel felsefesinin aksine, Cumhuriyet’i bir baský rejimi gibi uygulayan ceberrut zihniyetin sonradan icat ettiði bir kavramdýr.

Fatih Altaylý haklý, çünkü o ‘Atatürkçülüðü’ halký adam etme ve hizaya sokma aracý olarak görüyor. Öyle gördüðü içindir ki Fatih Altaylý, 1999 yýlýnda Radyo D’de yaptýðý programda, baþörtülü kýzlara hakaret etmede bir beis görmemiþtir. Buraya, Altaylý’nýn o yakýþýksýz ifadelerini almayacaðým. Çünkü, bunun bir ‘belaltý vuruþu’ olarak anlaþýlmasýndan endiþe ederim. Ben böyle bir niyet içinde deðilim.

Sadece Fatih Altaylý’nýn, bir ‘Atatürkçü’ olarak bu ifadeleri kendisine gerçekten yakýþtýrýp yakýþtýrmadýðýný merak ediyorum.

Unutmayalým ki, bu ülkede darbeler ‘Atatürkçülük’ adýna yapýlmýþtýr. 28 Þubat’ta binlerce insan Atatürkçülük adýna fiþlenmiþ, üniversite kapýlarýndaki ‘ikna odalarý’ yine Atatürkçülük adýna kurulmuþtur. Bu konuda, daha yüzlerce örnek sýralanabilir. Ama, zaten millet bunlarý biliyor...

Fatih Altaylý’nýn Hüseyin Üzmez konusundaki eleþtirisine gelince. Ben o dönemde gazetede deðildim ve yazý yazmýyordum. Ama, bir dönem benim de yayýn yönetmenliðini yaptýðým Yeni Þafak gazetesinin o “Utanmaz adam” manþeti bile her þeye bedeldir. Hiç heyecanlanmanýza gerek yok. Bizim tarafta, Hüseyin Üzmez benzeri ahlaksýz tavýrlarý onaylayacak týynette bir yazarlýk olmaz.

STAR 2013’e en iyi giren gazete oldu

2012 yýlýnda deðiþimci ve demokrat gazeteciliðin seçkin örneklerini sunan STAR gazetesi, 2013 yýlýna en iyi giren gazete oldu. Türkiye’nin son on yýlda yaþadýðý deðiþim macerasýný güçlü habercilik refleksiyle en doðru þekilde okuyan STAR, her zaman ilklere imza atmayý baþardý. STAR, Cumhuriyet tarihinin en önemli soruþturmalarýndan birisi olan ve de fiþlemelerin, dinlemelerin, medya patronu-asker-siyaset üçgeninde yaþanan rahatsýz edici iliþkilerin tavan yaptýðý 28 Þubat ‘postmodern rezillik’ dönemiyle ilgili yargýsal süreci en dinamik þekilde yansýtan gazete oldu.

Sürecin en önemli aktörlerinden biri olan dönemin Genelkurmay 2. Baþkaný Çevik Bir ve dönemin Genelkurmay Baþkaný Karadayý ile ilgili haberleri veren ilk gazete olan STAR gazetesi çok doðal olarak ‘haber refleksi’ ile önce Çevik Bir’in açýklamalarýný, ardýndan suç duyurusu dilekçesini, son olarak da ‘haber takibi’ gereði diðer açýklamalarýný manþetine, zaman zaman da birinci sayfasýna taþýdý.

Suç duyurusu dilekçesinin tam metnini geçtiðimiz hafta içerisinde ele geçirince yazý iþlerindeki bütün arkadaþlar çok heyecanlýydýk. Bir dönemin Genelkurmay 2. Baþkaný, komutaný hakkýnda çok ciddi iddialar ortaya atýyor, hatta daha ileri giderek Karadayý’nýn Meclis’e yalan söylediðini, soruþturmanýn selameti açýsýndan mutlaka onun da ifadesinin alýnmasý gerektiðini söylüyordu.

Haber refleksini her dem taze tutan STAR, 28 Þubat süreci baþta olmak üzere, Türkiye’nin safralarýndan kurtulduðu bütün darbe haberlerinin öncüsü oldu.

Ve STAR, tirajýyla da 2013’e en iyi giren gazete oldu. 1 Ocak 2013 tarihinde tam 238 bin 073 adet satýþ rakamýna ulaþarak, yýlbaþýnda tirajýný en çok arttýran gazete oldu.