Baþlýktaki cümleyi ekranlarda geçirdiðim yýllar boyunca kim bilir kaç kez kullanmýþýmdýr. Reklama pas atýnca þöyle bir rahatlar, kahveye sarýlýrdým... Ama bu rahatlama sadece bir, bilemediniz iki dakika sürer, ardýndan gene kafanýzý toplar ve baþlardýnýz býraktýðýnýz yerden programa... Salt reklamlar deðildi bana soluk aldýran, þiirler de vardý dört elle sarýldýðým ve de çok sevdiðim bir araçtý söyleyecek lafým bittiðinde.
Þiir bu coðrafyada Orta Çað’dan bu yana çokça baþvurulan bir tür araçtýr. Sadece duygulara deðil kiþisel hatta ekonomik çýkarlara da hizmet etmiþtir. Anlatýlan bir öyküye göre IX. yüzyýlda þiir bir malýn tanýtýmýnda da kullanýlmýþ:
"Peçe satmak için Medine'ye giden Küfe'li bir tüccar, siyah olanlarýn dýþýnda bütün peçeleri satmýþ. Yakýn dostu olan þair ve hadis yazarý El-Darimi'ye sermayeyi kediye yüklediðini, kedinin de ölmek üzere olduðunu söylemiþ. Siyah peçelerden bir tane bile satamadýðýný anlatmýþ, gözyaþlarý içinde. Ünlü þair de 'merak etme onlarýn hepsini satmaný saðlarým' demiþ ve hemen bir þiir yazmýþ:
Gel sor siyah peçeliye,
Ne yaptýðýný dindar imama.
Namaz için cübbesini toplamýþtý
Seni cami kapýsýnda görünceye kadar.
Þiiri Sinan adýnda biri bestelemiþ ve þiir çok ünlü, dillerden düþmeyen bir þarký olmuþ. Medine'deki bütün kadýnlar siyah peçe almaya baþlamýþ. Iraklý tüccar bütün peçelerini satmýþ. Bu olaydan sonra El-Darimi gene inzivaya çekilmiþ....”
Ýþte bu, þarkýlý reklamýn dünyada bilinen ilk örneðidir.
Avrupa'daysa klasik antik çaðdaki destan ve baladlarla kýyaslanacak, bazý savaþ parçalarýyla, edebiyattan sayýlmayan, uzayýp giden vezinli vezinsiz aþk öyküleri dýþýnda bir esere rastlanmaz.
Destansa Ýslami Ortadoðu'da tekrar doðmasý, Ýslam öncesi Pers þiir parçalarýnýn, eski Pers epik geleneðinin bulunduðu Ýran'da olmuþ. Þair Firdevsi, eski Ýran tanrý ve kahramanlarýnýn serüvenlerini anlattýðý uzun þiiri 'Þehname'nin Pers-Türk kültüründeki yeri Batý'daki Ýlyada, Odise Eneid'den farklý deðildir. Özetle, Farsça ve Türkçe þiirlerin tümü Ýslami’dir. Türkçe destanlarýn tümü Orta Asya Türklerinin kahramanlýk öyküleridir. Mutsuz aþk serüvenleriyse gerek Türk gerekse de Ýranlýlarýn yaygýn olarak kullandýklarý bir baþka anlatým türüdür...