Turizmde ülkemizin vazgeçilmez bölgelerinin baþýnda gelen Ege; illeri, ilçeleri, köyleri, antik kentleri, gezilip görülecek yerleri, otelleri, kendine özgü mutfaðý, yöresel otlarý ile her geçen gün turizmdeki potansiyeli keþfetmeye devam ediyor.
Ülkemizin turizmdeki ilk destinasyonlarýndan Kuþadasý, Didim, Çeþme, Bodrum, Marmaris, Fethiye, Göcek, Gökova, Dalyan, Foça, Ayvalýk, Assos vb gibi sadece sejour (deniz-kum-güneþ) turizminin dýþýnda da 12 ay boyunca farklý amaçlarla spor, saðlýk, kültür, kongre, inanç turizmi gibi turizm faaliyetleri için Ege, dostluðun ve barýþýn davetkar, hoþgörülü sýcak duygularýyla bütünleþmiþ önemli bir turizm merkezimizdir.
Gastronomi turizminde de Türkiye’nin mutfaktaki gücü, Türk mutfak þeflerinin ve mutfaða gönül vermiþ kurum ve kuruluþlarýn gayretleriyle Ege topraklarýnda anlam kazanýyor. Ürün çeþitliliði ile tarladaki çiftçisinden, evdeki teyzelerin mutfaklarýndan çýkan doðal lezzetler, profesyonel þeflerimizin yapmýþ olduðu organizasyonlar ve meslek tecrübelerinin harmanýyla Ege Bölgesi’ndeki gastronomi turizmini her geçen gün daha da anlamlý hale gelmesi ülkemiz ekonomisine ve turizmine katkýlarý dikkatleri çekiyor.
AÞÇILAR YARIÞTI
Efes, Milet, Didim, Klaros, Priene (Güllü Bahçe) antik kentleri gibi, Þirince, Meryem Ana, Kuþadasý, Yedi Uyuyanlar Maðarasý gibi gezdikçe gezmeye görmeye, keþfetmeye, bakmaya doyulamayacak Selçuk kültür mirasýmýzla ve Menderes Ovasý’nýn nehirlerle, göllerle denizle kucaklaþtýðý Kuþadasý ve yakýn çevresi bile Ege Bölgesi’nin turizmdeki deðerini anlatýyor.
Kuþadasý Aydýn Efes Fuar ve Kongre Merkezi’nde 18-21 Þubat tarihleri arasýnda düzenlenen Ege Bölgesi Aðýrlama Konaklama Teknolojileri ve Ev Dýþý Tüketim Fuarý’na TAFED’in Ege Þefler Þampiyonasý ve Üniversiteler yarýþmasý damgasýný vurdu. Kongre turizmi için büyük bir yatýrým olan Kuþadasý Efes Fuar ve Kongre Merkezi ilk defa gastronomi turizmiyle buluþtu. Daha 2 hafta öncesinden yoðun ilgiden dolayý yarýþma baþvurularýnýn kapandýðý organizasyonda þeffaflýk ve yetenekleri ortaya çýkarma adýna önemli bir sýnavý alnýnýn akýyla büyük bir özveriyle ortaya koydular. 3.723 aþçýnýn katýlýmýyla gerçekleþen fuara ilgi büyüktü. Genç aþçýlarýn heyecaný ve mesleðe olan büyük ilgisi dikkatimi çekenler arasýndaydý. Jüri yabancý þeflerden oluþturularak þeffaf ve adil bir yarýþma atmosferi ayný zamanda da Türk aþçýsýnýn misafirperver duygularý bir kez daha gözler önüne serildi.
Kapalý kutulardan çýkan malzemelerle yeteneklerini, öngörülerini, hayallerini birleþtirerek yemeklerini hazýrlayýp jürinin beðenisine sundular.
TAFED Milli Takýmlar Baþkaný Rahmi Yýlmaz “Dünyada Türk mutfaðýný temsil edecek genç yeteneklerimizi keþfetmek, onlara tecrübe, bilgi ve birikimimizi aktarmak, yol gösterici olmak bizler için milli bir görevdir. Ege’de bir ilke imza atmanýn ve böylesine önemli bir organizasyonda ev sahipliði yapmanýn onurunu duyuyoruz. Emeði geçen, bizleri yalnýz býrakmayan tüm mutfak severlere gönül dolusu þükranlarýmýzý sunuyoruz” dedi.
HASTALIKLARA DERMAN
Kuþadasý Profesyonel Aþçýlar Derneði Baþkaný Uður Apak “Ege mutfaðýnýn yöresel lezzet haritasýný yapmýþ olduðumuz uzun soluklu Ar-Ge çalýþmalarýyla ortaya çýkarýp Ege’de bir ilk olan bu fuarda Valiliði, otel ve acenta yöneticileri, tedarikçi firmalar, üniversite öðrencileri, Türkiye’nin her bölgesinden gelen TAFED’e baðlý Dernek Yönetim Kurulu Üyelerimiz, Þeflerimiz el birliði içerisinde bereketli Ege mutfaðýnýn yemeklerini, yöresel otlarýný, tatlarýný sunarak tüm dünyayý misafirperver duygularýmýzla en iyi þekilde ülkemizde Ege’mizde her zaman olduðu gibi aðýrlamaya devam edeceðiz. Kuzu eti ile þevketi bostan, ot kavurma, Ege otlarýnýn karýþýmýndan gözleme ile ilk gün misafirlerimizi karþýladýk. Ýlaç prospektüslerinin vazgeçilmezi olan otlarý mevsiminde kullanarak tadýna doyum olmaz lezzetler ortaya çýkarabilirsiniz. Örneðin þevketi bostan topraðýn altýndan kazýnarak ocak-þubat-mart aylarýnda ortaya çýkar. Isýrgan otu salatasý bir eldiven yardýmýyla ýsýrgan otunu çið þekilde kullanarak dövülmüþ sarýmsak, taze limon suyu, tuz ve adeta asrýn mucizesi zeytinyaðý ile kalp rahatsýzlýklarýndan damar týkanýklýklarýna, idrar yollarýna ilaç gibi faydalý olacak þifalý otlarýmýzdan sadece bir tanesidir” dedi.
Yemek Rahmi Yýlmaz’dan...
Yemek bir sanat,
Yemek bir kültür ve tarz,
Yemek bir haz,
Yemek bir mutluluktur,
Yemek bir yaþam tarzý,
Yemek kendime gösterdiðim saygý ve deðer,
Yemek kendimi ve evreni sevme þeklim,
Yemek lezzeti sanata dönüþtürdüðüm bir ritüeldir.
EGE’NÝN DOÐAL OTLARI VE LEZZETLERÝ
Dað kekiði deniz börülcesi cumbul, sirken, bamya, kabak çiçeði, semiz, incir, sarýmsak, pýrasa, barbunya, Japonlarý gözdesi süs biberi, közlenmiþine doyum olmaz bu biberin, çubuk çayý kolesterole faydalý, altýn otu kum sancýsýna þifa oluyor. Karabaþ otu damar açýcý, sarý katran otu mide için faydalý, kekik karýn aðrýsýna, biberiye þeker düþürücü zayýflatýcý, defne yapraðý, gelincik otu, turp otu, hardal otu, enginar, kuzu kulaðý, ebegümeci, radika, karadut ve denizden gelen lezzetlerin muhteþem sunumlarý. Dünya saðlýklý yaþamýn, saðlýklý beslenmenin alternatiflerini arýyor. Saðlýklý beslenmek ve saðlýklý yaþam ise Ege’ye koþuyor.