Ege’de bir ilk

Turizmde ülkemizin vazgeçilmez bölgelerinin başında gelen Ege; illeri, ilçeleri, köyleri, antik kentleri, gezilip görülecek yerleri, otelleri, kendine özgü mutfağı, yöresel otları ile her geçen gün turizmdeki potansiyeli keşfetmeye devam ediyor.

Ülkemizin turizmdeki ilk destinasyonlarından Kuşadası, Didim, Çeşme, Bodrum, Marmaris, Fethiye, Göcek, Gökova, Dalyan, Foça, Ayvalık, Assos vb gibi sadece sejour (deniz-kum-güneş) turizminin dışında da 12 ay boyunca farklı amaçlarla spor, sağlık, kültür, kongre, inanç turizmi gibi turizm faaliyetleri için Ege, dostluğun ve barışın davetkar, hoşgörülü sıcak duygularıyla bütünleşmiş önemli bir turizm merkezimizdir.

Gastronomi turizminde de Türkiye’nin mutfaktaki gücü, Türk mutfak şeflerinin ve mutfağa gönül vermiş kurum ve kuruluşların gayretleriyle Ege topraklarında anlam kazanıyor. Ürün çeşitliliği ile tarladaki çiftçisinden, evdeki teyzelerin mutfaklarından çıkan doğal lezzetler, profesyonel şeflerimizin yapmış olduğu organizasyonlar ve meslek tecrübelerinin harmanıyla Ege Bölgesi’ndeki gastronomi turizmini her geçen gün daha da anlamlı hale gelmesi ülkemiz ekonomisine ve turizmine katkıları dikkatleri çekiyor.

AŞÇILAR YARIŞTI

Efes, Milet, Didim, Klaros, Priene (Güllü Bahçe) antik kentleri gibi, Şirince, Meryem Ana, Kuşadası, Yedi Uyuyanlar Mağarası gibi gezdikçe gezmeye görmeye, keşfetmeye, bakmaya doyulamayacak Selçuk kültür mirasımızla ve Menderes Ovası’nın nehirlerle, göllerle denizle kucaklaştığı Kuşadası ve yakın çevresi bile Ege Bölgesi’nin turizmdeki değerini anlatıyor.

Kuşadası Aydın Efes Fuar ve Kongre Merkezi’nde 18-21 Şubat tarihleri arasında düzenlenen Ege Bölgesi Ağırlama Konaklama Teknolojileri ve Ev Dışı Tüketim Fuarı’na TAFED’in Ege Şefler Şampiyonası ve Üniversiteler yarışması  damgasını vurdu. Kongre turizmi için büyük bir yatırım olan Kuşadası Efes Fuar ve Kongre Merkezi ilk defa gastronomi turizmiyle buluştu. Daha 2 hafta öncesinden yoğun ilgiden dolayı yarışma başvurularının kapandığı organizasyonda şeffaflık ve yetenekleri ortaya çıkarma adına önemli bir sınavı alnının akıyla büyük bir özveriyle ortaya koydular. 3.723 aşçının katılımıyla gerçekleşen fuara ilgi büyüktü. Genç aşçıların heyecanı ve mesleğe olan büyük ilgisi dikkatimi çekenler arasındaydı. Jüri yabancı şeflerden oluşturularak şeffaf ve adil bir yarışma atmosferi aynı zamanda da Türk aşçısının misafirperver duyguları bir kez daha gözler önüne serildi.

Kapalı kutulardan çıkan malzemelerle yeteneklerini, öngörülerini, hayallerini birleştirerek yemeklerini hazırlayıp jürinin beğenisine sundular.

TAFED Milli Takımlar Başkanı Rahmi Yılmaz “Dünyada Türk mutfağını temsil edecek genç yeteneklerimizi keşfetmek, onlara tecrübe, bilgi ve birikimimizi aktarmak, yol gösterici olmak bizler için milli bir görevdir. Ege’de bir ilke imza atmanın ve böylesine önemli bir organizasyonda ev sahipliği yapmanın onurunu duyuyoruz. Emeği geçen, bizleri yalnız bırakmayan tüm mutfak severlere gönül dolusu şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.

HASTALIKLARA DERMAN

Kuşadası Profesyonel Aşçılar Derneği Başkanı Uğur Apak “Ege mutfağının yöresel lezzet haritasını yapmış olduğumuz uzun soluklu Ar-Ge çalışmalarıyla ortaya çıkarıp Ege’de bir ilk olan bu fuarda Valiliği, otel ve acenta yöneticileri, tedarikçi firmalar, üniversite öğrencileri, Türkiye’nin her bölgesinden gelen TAFED’e bağlı Dernek Yönetim Kurulu Üyelerimiz, Şeflerimiz el birliği içerisinde bereketli Ege mutfağının yemeklerini, yöresel otlarını, tatlarını sunarak tüm dünyayı misafirperver duygularımızla en iyi şekilde ülkemizde Ege’mizde her zaman olduğu gibi ağırlamaya devam edeceğiz. Kuzu eti ile şevketi bostan, ot kavurma, Ege otlarının karışımından gözleme ile ilk gün misafirlerimizi karşıladık. İlaç prospektüslerinin vazgeçilmezi olan otları mevsiminde kullanarak tadına doyum olmaz lezzetler ortaya çıkarabilirsiniz. Örneğin şevketi bostan toprağın altından kazınarak ocak-şubat-mart aylarında ortaya çıkar. Isırgan otu salatası bir eldiven yardımıyla ısırgan otunu çiğ şekilde kullanarak dövülmüş sarımsak, taze limon suyu, tuz ve adeta asrın mucizesi zeytinyağı ile kalp rahatsızlıklarından damar tıkanıklıklarına, idrar yollarına ilaç gibi faydalı olacak şifalı otlarımızdan sadece bir tanesidir” dedi.

Yemek Rahmi Yılmaz’dan...

Yemek bir sanat,

Yemek bir kültür ve tarz,

Yemek bir haz,

Yemek bir mutluluktur,

Yemek bir yaşam tarzı,

Yemek kendime gösterdiğim saygı ve değer,

Yemek kendimi ve evreni sevme şeklim,

Yemek lezzeti sanata dönüştürdüğüm bir ritüeldir.

EGE’NİN DOĞAL OTLARI VE LEZZETLERİ

Dağ kekiği deniz börülcesi cumbul, sirken, bamya, kabak çiçeği, semiz, incir, sarımsak, pırasa, barbunya, Japonları gözdesi süs biberi, közlenmişine doyum olmaz bu biberin, çubuk çayı kolesterole faydalı, altın otu kum sancısına şifa oluyor. Karabaş otu damar açıcı, sarı katran otu mide için faydalı, kekik karın ağrısına, biberiye şeker düşürücü zayıflatıcı, defne yaprağı, gelincik otu, turp otu, hardal otu, enginar, kuzu kulağı, ebegümeci, radika, karadut ve denizden gelen lezzetlerin muhteşem sunumları. Dünya sağlıklı yaşamın, sağlıklı beslenmenin alternatiflerini arıyor.  Sağlıklı beslenmek ve sağlıklı yaşam ise Ege’ye koşuyor.