Ege'nin Yüz Büyüğü

2012 yılında üretimden satışı 30 milyon lirayı aşan firmalar arasında yapılan sıralamaya göre Ege Bölgesi'nin ilk yüz büyük firması açıklandı. Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar tarafından açıklanan Ege'nin ilk yüz büyük firmasına baktığımızda, listenin ilk sıralarında Tüpraş İzmir Rafinerisi, ikinci sırada ise Petkim Petrokimya yer alıyor. Listedeki firmalar Ege Bölgesinden yapılan ihracatın yüzde 67'sini gerçekleştiriyor.

Ege'nin ilk yüz firması sıralamasında bölge dışındaki üretimler kriter olarak dikkate alınmadığı için birçok tartışmayı da beraberinde getiriyor. İşadamları yüz büyükte yapılan sıralamaların beyan usulüne dayanmadığı için farklı bölgelerde üretim merkezleri bulanan firmaların sıralamada hak ettiği yeri alamadığını belirtiyor. Dolayısıyla beyan usulüne dönüldüğü takdirde sıralamanın açıklanandan daha farklı olacağı görüşü dile getiriliyor.

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Ege'nin yüz büyüğü ile ilgili, ilk 10 firmanın, 100 büyük firmanın üretimden satışlarının yüzde 65'ini, İhracatta ilk 10 firmanın, 100 büyük firmanın ihracatının yüzde 67,6'sını, istihdamda ise ilk 10 firmanın, 100 büyük firmanın istihdamının yüzde 37,5'ini karşıladığını belirtiyor.
2011'de yüzde 22 artan üretimden satışların 2012'de yüzde 8,9 oranında gerçekleştiğini kaydeden Yorgancılar, "Geçen yılki yüzde 2.2'lik büyüme ihracat artışıyla gerçekleşti. Türkiye hem üretimle hem de ihracatla büyümeli" diyerek görüşlerini aktardı.

55 FİRMANIN SIRALAMASI YÜKSELDİ
Ege'nin ilk 100'ü arasından 55 firma bir önceki yıla göre yükselme, 30 firmanın sırasında düşme olurken, 10 firma sırasını korudu. Listeye 5 yeni firma girdi. İlk 10 sırada sıra da Tüpraş, ikinci sırada Petkim, üçüncü sırada Philsa Philip Morris, dördüncü sırada İzmir Demir Çelik yer aldı. Beşinci sıradaki firma ismini açıklamazken bir önceki yıl 12. sırada yer alan JTI Tütün 6. sıraya, Kocaer Haddecilik 10. sıradan 7. sıraya yükseldi. Önceki yıl 7. sırada yer alan Özkan Demir Çelik 8. sırada yer aldı. Pınar Süt bu yıl da 9. sıradaki yerini korurken, Orkide markalı Küçükbay AŞ, bu yıl bir basamak üste çıkarak 10. sırada yer aldı.

EGE'NİN EN HIZLI BALIKLARI
Ege Bölgesi'nin ilk yüz büyük firmaları arasında yer alan firmalara baktığımızda sürdürülebilir bir büyüme istikrarına sahip olduklarını geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yılda hızlı büyüme trendlerini sürdüklerini görüyoruz. Listenin ilk sıralarında yer alan devlerin dışında en hızlı ve dikkat çekici büyüme oranlarına sahip işletmelerimize göz attığımızda Orkide markasıyla Küçükbay, Karakaş Atlantis ve Katmerciler olarak dikkat çekiyor. Orkide Ege'nin ilk yüz büyük firması arasında 10. basamakta yer alırken, daha önceki listede 23. sırada yer bulan Karakaş Atlantis ise, 12. sıraya yükseldi. Katmerciler grubu da dikkat çekici bir hızla 28 sıra birden atlayarak 82. sıradan 54. basamağa yükselen firmalar arasında yer aldı.

Orkide, Karakaş, İnci Akü, Esen Plastik gibi çok sayıda Ege firması bu büyüme trendlerini devam ettirdikleri takdirde, sadece bölgesel değil, ulusal listelerde yakın gelecekte önemli yerlere sahip olabilir. Ege'nin Türkiye'nin 500 büyük firması arasında daha çok Ege'li firma yer almalıdır. Bu da yetmez Türkiye'nin ilk yüz büyüğünün arasında çok daha fazla markası yer almalıdır.

Ege'nin yüz büyük firması olarak listeye giren ve dikkat çeken yükselme gösteren firmalardan bazıları Atik Metal, Koza Altın, Ezgi Konfeksiyon, Viking Temizlik, Baylan Ölçü Aletleri yükselen firmalarından bir kısmı.
Bir de bulundukları basamakları koruyamayan, çeşitli nedenlere bağlı düşüş yaşayan markalarımız var. Bunlardan biri ve beni en çok şaşırtanı potansiyelini çok iyi bildiğim Sarıgözoğlu A.Ş. oldu. Bulundukları basamakları kaybederek düşüş yaşayan diğer markalara baktığımızda Hugo Boss, Ataer Enerji, SS. Tariş Pamuk TSK Birliği gibi bir kısım firmaları görmek mümkün.