Ülkemizin eðitim kalitesinin düzeyi ile Özal’ýn vefatý arasýnda ne iliþki var diye sorabilirsiniz ama bence yanýlýrsýnýz zira her geçen gün öðrendiklerimiz, basýna yansýyanlar bu sürecin eðitim boyutunun önemini biraz daha öne çýkarýyor.
Yazýya baþlamadan önce çok kýsa bir siyasi giriþ yapýp eðitime döneceðim; bu satýrlarýn yazarý Cumhurbaþkaný Özal’ýn zehirlenerek öldürüldüðüne inanmýyor ama 1988 yazýnda yaþanan suikast giriþiminin üzerine nasýl ve neden gidilemiyor, bunu anlamakta da çok zorlanýyor.
Kartal Demirað imzalý cinayet giriþimi ile ilgili internet üzerinden kýsa bir araþtýrma yapýn, ne demek istediðimi göreceksiniz, bu olayýn arkasý aydýnlatýl(a)madan somut kanýtý olmayan bir zehirlenme iddiasýnýn bu kadar üzerine gidilmesi bana tuhaf geliyor.
Gelelim Özal’ýn vefatý ile sonuçlanan zehirle(n)me ya da hastalanma sürecine.
Aþaðýya konuya iliþkin Zaman gazetesinde çýkan, Haber 7’den iktibas ettiðim bir haberi aktarýyorum, yorum siz okurlarýn:
“O dönemde asteðmen olarak Köþk’te görev yapan ve 2001’de trafik kazasýnda ölen Ahmet Aksünger’in eþi Doktor Bahar Aksünger, o gün yaþananlarý anlattý.
Aksünger’e göre, Cumhurbaþkaný’nýn rahatsýzlandýðýný ifade eden ‘acil çaðrý’ yerine ‘genel çaðrý’ koduyla yardým istendi. Birliðin nöbetçi subayý kardiyolog üsteðmen tarafýndan Özal’a ilk müdahaleyi yapmak üzere göz doktoru olan Ahmet Aksünger gönderildi. Köþk’ün nizamiye görevlileri ise “Bize bilgi verilmedi” diyerek doktoru kapýda bekletti.
Buna göre, kalp krizi geçiren Özal’a ilk müdahaleyi yapmak üzere vatani görevini Çankaya Köþkü Muhafýz Alayý’nda asteðmen olarak yapan göz doktoru Ahmet Aksünger gönderiliyor. Bahar Aksünger, o gün yaþananlarý þöyle anlatýyor:
“17 Nisan günü görev yaptýðý sýhhiye birliðinde GATA’da kardiyoloji eðitimi alan bir üsteðmen ile birlikte eþim nöbetçiymiþ. Özal’ýn rahatsýzlandýðý esnada birliðe üç kez ‘genel çaðrý’ koduyla yardým talebi geçiliyor. Bu kod genellikle Köþk’te görevli olan üst düzey subay ve generallerin tansiyon ölçtürme ve kontrol amaçlý kullanýlýyor. Cumhurbaþkaný’nýn rahatsýzlandýðýnda kullanýlan acil kodu ise farklýymýþ. O gün Cumhurbaþkaný’nýn rahatsýzlandýðý yönünde bir bilgi de verilmiyor. Çaðrý üzerine kardiyolog üsteðmen, eþimi yanýna çaðýrarak, ‘Þu çaðrýya bir bakýver. Bu sakallarla karþýlarýna çýkamam’ diyerek kendisinin yerine Ahmet’i gönderiyor. Eþim genel çaðrý koduna uygun malzemeleri alarak Köþk’ün nizamiyesine gidiyor. Ancak görevliler eþimi durdurarak, ‘Bize genel acil koduyla bir çaðrý geçilmedi’ diyor. Uzun süre bekletiliyor. Nizamiyedeki görevliler Köþk’ü arayarak, ‘Genel acil koduyla çaðrý yaptýnýz mý?’ diye soruyor. ‘Evet’ cevabý alýnýnca eþime izin veriyorlar.” Semra Özal, Ahmet Aksünger’e, kapýda, “Nerede kaldýnýz?” diye kýzýyor. Yanýna ‘genel çaðrý’ koduna göre malzeme alan Aksünger, Özal’a gerekli müdahaleyi yapamýyor.”
Meseleyi bir de ben (E.K.) toparlayayým.
1- Acil çaðrý yerine genel çaðrý yapýlmýþ, bu çaðrý generallerin tansiyon problemi için yapýlýrmýþ.
2- Kardiolog yerine Özal’a bir göz doktoru ilk müdahaleyi yapýyor.
3- Köþk’ün nizamiye görevlilerine haber verilmediði için göz doktoru nizamiyede bekletiliyor.
4- Muhafýz Alayý’nda görevli kardiolog üsteðmen sakallý olduðu için Özal’a müdahaleyi yapmýyor.
5- Göz doktorunun yanýnda bir kalp krizine müdahale edecek malzeme yok, neden çaðrýldýðýný bile bilmiyor.
6- Ve tüm bunlar bir dað ya da orman köyünde de deðil, Çankaya köþkünde geçiyor.
Azgeliþmiþlik meselesini daha iyi anlatabilecek bir hikaye bulmak kolay deðildir herhalde.
Bu kadar örgütlü bir cinayeti CIA, Mossad, KGB, birleþseler bile, iþleyemezler herhalde.
Eðitim süreçlerinde insanlara iþlerini iyi yapmayý, yapabilmeyi deðil de dönemlere göre deðiþen çeþitli þartlanmalarý öðretirseniz bu yaþananlar normaldir.
Benzer bir hikayenin, farklý bir baðlamda, her gün ülkemizin bir yerinde yaþandýðýný tahmin ediyorum, biliyorum.