Eğitime bal gibi katkı

Çocuklarınıza günde bir tatlı kaşığı bal yedirmelisiniz. Doğanın mucizesi baldaki vitamin, mineral organik ve amino asitler büyümeye katkı sağlıyor, beyin performansını artırıyor.

Mevsimsel geçişler, özellikle küresel ısınma ile yaşadığımız ani değişimler vücut dengemizi bozarak bağışıklık sistemimizi düşürmektedir. Bu hava değişikliğinden en hızlı etkilenen çocuklar için soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi bahar hastalıkları okul başarılarını engellemektedir. Bunun dışında sürekli hasta olan çocuğun keyfi kaçmakta, arkadaşları ile iletişimi bozulmakta ve aile içerisinde de endişeler açığa çıkmaktadır. Bu yüzden özellikle çocuklarda beslenmede yapılacak küçük 1-2 ipucu ile yılın her döneminde daha zinde ve bağışıklık sistemleri kuvvetli bir vücuda sahip olmalarını sağlayabiliriz.

Az kalori ile tatlı ihtiyacını karşılar

Ayrıca büyümenin ve gelişmenin hızlı olduğu bu dönemde sağlıklı, eğlenceli ve tat açısından duygusal doyum sağlayabilecek bir besini çocuk damak zevki arar. İşte tüm bu duyusal özellikleri bir arada taşıyan en değerli bağışıklık sistemi güçlendirici besin baldır. Çünkü bal, genel olarak balların toplandığı değişik bitki kaynaklarına göre farklı aroma, tat, renk, yoğunluk ve kristalizeye sahiptir. Bu özelliği çocuk, erişkin her damağa uygun bir tadın olmasını sağlayarak sofralarda kolayca yenilebilecek bir besindir. Balın temel bileşimi karbonhidrattır ve yüzde 85-95’i glukoz ve früktozdan ibarettir. Örneğin her gün çocuğun sabah kahvaltıda 1 tatlı kaşığı bal yemesi yaklaşık 50 kalori iken, küçük parça bir tatlı yemesi ortalama 300 kalori kadar olmaktadır. Görüldüğü üzere sağlıklı karbonhidrat içeren balı her gün 1 tatlı kaşığı kadar tüketen bir çocuğun şişmanlamadan korunarak tatlı ihtiyacını da giderdiği bir gerçektir. Ayrıca balda çocuğun büyümesini destekleyecek sakkaroz, maltoz, isomaltoz, melezitoz ve laktoz gibi farklı karbonhidrat çeşitleri de bulunur. Balın kendine has organik asitler, amino asitler, mineraller, vitaminler, enzimler ve aroma maddeleri de mevcuttur. İşte tüm bu özel besin bileşenleri bir araya geldiğinde balın mucizevi özelliği ortaya çıkıyor. Her gün düzenli olarak çocuklara 1 tatlı kaşığı bal yedirmekten çekinmeyin.

Çocuklara düzenli bal yedirmenin pratik yolları

-Düzenli çay içen çocuklarda, çaylarını şeker gibi boş kalori içeren madde yerine mutlaka 1 tatlı kaşığı bal ile tatlandırarak çayın antioksidan etkisini bal ile birleştirerek arttırabilirsiniz. Böylece çay ve bal bir arada bağışıklık sisteminin daha kuvvetlenmesini sağlayacaktır.

-Gece yatarken süt içen çocuklarda sütlerine 1 tatlı kaşığı bal eklenerek hazırlanması süt içemeyen çocuklarda süt içme alışkanlığının gelişmesine yardımcı olabilmektedir.

-Kahvaltılık tahıl gevreklerini sütle hazırlayıp içerisine 1 tatlı kaşığı bal eklemek büyümekte olan çocuğun günlük alması gereken kalori miktarını destekleyecektir.

Ve düzenli kahvaltı yapan çocuklarda bağışıklık sistemleri güçlenerek gün içerisinde daha aktif olabilme şansını yakalayacaktır.