Eğitime ballı sütten katkı

İngiliz araştırmacılar, okul dönemindeki çocuklara her gün bir bardak ballı süt içirilmesinin bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve zihin açıklığına faydalı olduğunu ortaya koydu.

İngiltere Diyetetik Akademisi, okulların açıldığı bu mevsimde çocuklarda beslenme düzeninde meydana gelecek olumsuzlukların çocuğun okul hastalıklarına yakalanmasında önemli bir rol oynayacağını belirtiyor. İngiltere Çocuk Hastalıkları Komitesi ise okulların açılması ile beraber çocukların en fazla grip ve karın hastalıklarına yaygın şekilde yakalandığını belirtiyor. Karın ağrısı, mide bulantısı ve bağışıklık sisteminde düşüklük sonrası oluşan ve hızla yayılan grip için okulların bir enfeksiyon kaynağı olduğunu hatırlatan komite; sağlıklı ve dengeli beslenme ve hijyen kurallarının çocuklara öğretilmesinin şart olduğunu söylüyor. Derslerin çok erken başlamasının ve çocukların uykudan feragat etmemelerine bağlı kahvaltı yapamama durumunun bağışıklık sistemindeki düşüklüğün ilk nedeni olduğunu söyleyen uzmanlar, çocukların dengeli bir kahvaltı yaparak ders programlarına başlamasının çok önemli olduğunu vurguluyor.

Grip ve salgın hastalıklardan koruyor

Yapılan araştırmalar, bal ve sütün bir arada çocuğa verilmesinin hem okul başarısında artışa hem de bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkılarının oldukça önemsenmesi gerektiğini gösteriyor. Doğanın iki önemli besin kaynağı olan süt ve balı bir arada tüketen çocukların mide bulantısı yaşamadıkları, her gün 1 su bardağı süte 1 yemek kaşığı konulan balın düzenli içilmesinin bağışıklığı kuvvetlendirerek grip gibi salgın hastalıklara yakalanmada koruyucu olduğu belirtiliyor.

ZİHİN AÇAN MUCİZEVİ BİLEŞENLER

Bal, içerdiği C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. İçeriğindeki B1 yani tiamin olarak adlandırılan özel vitaminden dolayı da beyin ve sinirler için enerji sağlayan gri hücrelerin canlı tutulmasını sağlar. Süt ise içerisindeki doğal sağlıklı şeker laktoz sayesinde büyümeyi uyarması, kalsiyum desteği ile kemik gelişimine direkt etkisi ve yararlı immünoglobülinler ile de bağışıklık sistemini uyarması açısından oldukça önemlidir. Süt ve balı bir arada tüketmek hem besinin antioksidan kapasitesini arttırır hem de sütün içimini kolaylaştırır. Hem sütte hem de balda çok daha değerli bir besin maddesi olan kolin bulunur. Kolin özellikle karaciğerde yağ birikimini önler. Ayrıca kolin beyinin sağlıklı çalışması için gereken öncü yararlı maddelerin vücutta sentezlenmesi için oldukça önemli bir bileşendir. Süt ile balı belki de değerli kılan diğer fonksiyonel yapısı da beyin gelişiminde önemli yer tutan iki besin olmasından kaynaklanır. Çocuklarımıza her gün 1 yemek kaşığı bal yedirerek salgın olan gripten koruyabilir ve okul performanslarına olumlu katkılarda bulunabiliriz.