Prof. Dr. Erdem YEŞİLADA
Prof. Dr. Erdem YEŞİLADA
Tüm Yazıları

Egzersizden sonra vişne ve kiraz yiyin

Bahar geç de olsa geldi. Nisan ayı Japonya’da baharın müjdecisi olan kiraz ağaçlarının görsel şöleniyle kutlanır. İnsanlar o güzellikleri seyretmek için her yıl bıkmadan usanmadan en güzel şekilde izlenebilecek yerlere gider, büyük keyifle tekrar tekrar fotoğraflarını çekerler. İşin ilginç yanı her taraf kiraz ağacı ama Japonya’da pek kiraz yetişmiyor, Kaliforniya’dan gelen kiraz ise neredeyse taneyle satılacak kadar pahalı. Ülkemiz ise bu bakımdan şanslı; kiraz ve vişne ağaçlarının şimdilerde açan çiçekleri yakında o lezzetli meyvelere dönüşecek. Benim tercihim hep vişneden yana olmuştur.

ABD’de yeni yayımlanan bir raporu okuduğumda büyük keyif aldım. Türkiye dünyanın en büyük kiraz/vişne ihracatçısı unvanını ABD’nin elinden almış. Peki, kiraz ve vişneyi o güzel lezzetleri için yerken sağlığımız için ne derecede yararlı olduğunu biliyor musunuz?

MELATONİN HORMONU YÜKSEK

Kiraz ve vişnenin içinde sağlığımız için yararlı olduğunu bildiğimiz pek çok bileşen yer alıyor; antioksidan ve yangı giderici özellikte bileşenler olan antosiyaninler, kersetin, hidroksisinnamatların yanı sıra kalp sağlığı için önemli olan potasyum kaynağı (15 kirazda 220 miligram potasyum var), bağırsak sağlığı için lif, C vitamini, karotenoitler ve melatonin hormonu taşıyor. Bu bileşenlerin güneşin en bol olduğu sıcak bölgelerde en yüksek seviyelerde bulunduğu tespit edilmiş. Yani Akdeniz Bölgesi’nde yetişenler en etkilisi sanırım. Melatonin insan vücudunda gece karanlıkta salgılanan, uykuyu düzenleyen ve zindelik sağlayan hormon ancak miktarı çok düşük. Vişnede daha fazla.15 vişnede 1.5 mikrogram kadar yani önerilen melatonin miktarı için günde 20-30 kilo kadar vişne yemek gerekiyor!

KASLARDAKİ AĞRIYI AZALTIYOR

Deneysel ve deney hayvanları üzerinde yürütülen çalışmalar, her kırmızı renkli meyvede olduğu gibi antioksidan ve orta derecede yangı giderici etkileri bulunduğunu ortaya koyuyor. Dolayısıyla kalp ve damar sağlığının korunması, kanser veya artrit gibi yangılı hastalıklardan korunmak veya şikayetlerin hafifletilmesinde yararlı olabileceği ileri sürülüyor. Bu öngörülerin insanlar üzerinde ne derecede geçerli olduğunu gözleyebilmek için insanlar üzerinde çalışmalar da yürütülmüş. Bu çalışmalarda özellikle sporcularda ya da sağlıklı yaşam egzersizleri sonrasında insanların eklemlerinde meydana gelen yangı cevabının azaltılmasında yararlı olabileceği gösterilmiş. Özellikle vişne bu bakımdan daha etkili ama kirazın da etkili olduğu bildiriliyor. 28 gün boyunca günde 280 gram kiraz yiyen kadın ve erkek gönüllülerde kandaki yangı belirtileri önemli ölçüde azalmış. Daha yeni bir başka çalışmada ise maraton koşucularının yarıştan birkaç gün önce başlayarak günde 480 mililitre vişne suyu içmesiyle koşmaya bağlı zorlama neticesi vücutta meydana gelen yangı ve oksidatif stres cevabının belirgin derecede düşürülebildiği bildiriliyor. Yine bir başka çalışmada vişne suyunun sporcularda ve egzersiz yapanlarda zorlama hareketlerine bağlı olarak kaslarda ve eklemlerdeki yangının yol açtığı ağrının azaltılmasını sağladığı ve kişilerin hızla tekrar güçlerine kavuştuğu tespit edilmiş.

DİYET YAPANLAR İÇİN DE ÇOK UYGUN

Piyasada yalan yanlış bilgiler veren bir çok bitkisel ilaç kitabı bulunuyor. Bu kitaplardan birinde “Kiraz gut hastaları için aspirinden bin defa daha etkilidir” şeklinde bir saçma ifade vardı. Bu iddianın hiçbir bilimsel dayanağı bulunmuyor. Nitekim 10 sağlıklı kadında yürütülen bir pilot çalışmada 280 gram kiraz verildikten beş saat sonra kanlarında yapılan ölçümde ürat miktarında bir miktar düşme sağladığı tespit edilmiş. Bildiğiniz gibi ürat kristalleri eklemlerde gut hastalığına yol açmaktadır. Ancak deney sonucu yukarıda bahsettiğim kitapta geçen iddiayla uyuşmuyor. Yani gut hastalarında kiraz yararlı bir meyve ama o kadar!

Kiraz/vişnenin glisemik indeksi de çok düşük (22 civarında). Şeker hastaları ya da diyet yapanlar için ideal bir meyve grubu. Deneysel çalışmalarda insülin seviyesini artırarak kan şekerini düşürdüğü gözlenmiş.