Genel olarak ekonomik bir sorunla karþýlaþýnca ona bir çare aranýr. Bu bir hastalýðýn tedavisine benzer. Saðlýklý yaþam için diðer bir metot vücudu saðlam tutup, hastalýklarýn engellenmesi ve tedavinin kolaylaþtýrýlmasýdýr. Bu konuda benim modelime göre ilk iþ ekonomiyi saðlamlaþtýrmak ve bir sorun çýkmasýnýn önünü týkamaktýr. Birçok kere yazdýðým modelimi özetlemek isterim. Benim genel analiz metodumu da burada özetleyeceðim. Ýhtiyaçlarýmýz önemine göre üst üste yýðýlmýþ küpler gibidir ve en altta gýda ihtiyacý vardýr. Eðer bu temeldeki küpler yýkýlýrsa bütün yapý bütünüyle çöker. Bu nedenle bir ülkenin ekonomisi de böyle algýlanmalý ve temel olan gýda ihtiyacý öncelikle karþýlanmalýdýr.
Bu konuda ilk yapýlacak þey insanlarý yetersizlik nedeni ile temel ihtiyaçlara muhtaç hale getirmemektir ve bunun genel bir politika olmalý ve buna uygun ekonomik bir yapý oluþturmalýdýr. Bu politika iç problemleri engellemeli ve komþularýmýz önde olmak üzere bazý ülkelerin sorunlarýna da çare olmalýdýr ki etkinliðimiz artsýn. Gelecekte dünyanýn en önemli meselesi su ve gýda tedariki olacaktýr. Türkiye’de tarým yapýlan araziler, miras yolu ile parçalanmalar ve küçülmelere baðlý olarak üretimde verimliliði kýsýtlayan bir hale dönüþmektedir. Bu sebeple ekonomide yapýsal çözümün tarýmla baþlamasý gerekmektedir. Tarýmsal verimliliðin artýrýlmasý için teknolojik geliþmenin saðlanmasý yanýnda, tarým topraklarýnýn da optimal büyüklüklere ulaþtýrýlmasý icap eder. Topraklarýn miras yolu küçülmesini engellemek üzere hak sahiplerinin haklarýný da muhafaza edecek tarzda tarým topraklarýnýn anonim þirkete benzer ve bu iþ için hazýrlanmýþ hukuki bir yapý oluþturulmalý ve bu sürecin mali sorunlarýný çözmek için de bir banka görevlendirilmelidir. Hatta devlet parasal sorunlarýn çözümünde mali destek saðlamalý ve görevli bankayý tehlikelerden korumalýdýr.
***
Tarým sorunu çözülünce temeli oluþturan küplerin bir üst düzeyine çýkabiliriz. Barýnma, saðlýk, eðitim ve benzeri sorunlara çözüm yollarýný hayata geçirebiliriz. Bu arada yapýlmamasý gereken ama ülkemizde gurur sebebine dönüþen bazý metotlardan da vazgeçilmelidir. Mesela bizim en büyük ihracatýmýzýn otomotiv sanayisinde olduðu bilinir. Ama genellikle sanayi mallarý üretim ve ihracatýndaki yerimiz maalesef çoðunlukla montaja dayalý üretimdir. Yani bu üretimde bizim de teknolojik seviyemizi geliþtirmek ve dýþarýya baðýmlýlýðýmýzý kaldýrmak gerekmektedir. Ülkemizin sanayi yanýnda tarýmda da hem kendine hem de çevre ülkelere yetecek güce ulaþmasý halinde bölge ülkeleri için ihtiyaç duyulan büyük bir ülke olabiliriz. Karþýlýklý ekonomilerin farklý ihtiyaçlarý ekonomik birliktelikler yaratýr ve bu tüm ülkeler için ayný zamanda siyasi istikrar ve güven demektir. Belli dengelere dayalý siyasi istikrar da hem bölge ülkelerini hem kendi ülkemizi geliþtirir.
Buradan þu sonuç çýkar. Yýllardan beri çevremizle ekonomik bütünleþmenin siyasi anlaþmalardan daha etkili olduðunu ve bunun ilk adýmýnýn da insanlarýn temel gýda maddeleri ihtiyaçlarý olan tarým ürünlerinin artýrýlmasýna baðlý olduðunu iddia ederim. Bu durumda tarýmdaki verimliliði artýrmak üzere ilk iþ tarým topraklarýnýn korunmasý ve verimliliðin kýsýtlanmasýna sebep olacak miras vs ile topraklarýn küçültülmesini engelleyecek hukuki alt yapýnýn hazýrlanýp uygulamaya geçilmesi icap etmektedir.