Ekonomi Zirvesi ve İzmir

Refikimiz Yeni Asır Gazetesi İzmir adına önemli bir başarıya imza attı. İş dünyasının sürekli şikayet ettiği teşvik konusunu gündeme getirmekle kalmadı, ilgili bakanlıklar ve iş dünyası arasında, ekonomi zirvesinde teşvik kapsamı proje boyutlarıyla masaya yatırıldı. İşsizlikte rekor kıran, ekonomisi iyice kırılganlaşan ve gerileme emareleri gösteren gelişmeler yaşanırken, teşvik zirvesinin düzenlenmesi çok önemli bir değişimdir. İş dünyasının sürekli gündeme getirdiği konunun çözümüne yönelik zirve fikrini ortaya koyan ve bunun için bütün Odaları, tarafları bir araya getirerek büyük bir uzlaşma ortaya koyan Yeni Asır ekibini bu başarılı çalışmadan dolayı İzmir adına kutlamak gerekir.

 İzmir belliki sıkıntı ve sorunlarını kendi iç dinamikleri ile aşmakta zorlanıyor. İzmir'in 2023 hedeflerine kendi iç dinamiklerine bağlı olarak ulaşması son derece zor görünüyor. Bu nedenle İzmir'in dolayısıyla da ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için büyük potansiyelini harekete geçirmesi, orta ve uzun vadeli ekonomi projelerinin değerlendirildiği Ekonomi Zirvesi'nin bu aşamada önemli bir başlangıç olduğunu düşünüyorum.

Teşvik, iller arasındaki orantısız olan gelişmişliği dengelemeye yönelik olsa da İzmir gibi sanayi, tarım ve turizm gibi güçlü potansiyele sahip olan, ancak bu potansiyelini harekete geçirmekte zorlanan kentler için de büyük yarar sağlayacağına inanıyorum. Bu nedenle teşvik kapsamının genişletilmesini ve geliştirilmesinin gerekliliğine dikkat çekmek isterim.

Çünkü İzmir gibi böylesine imkanlara sahip olan bir kentin işsizlikte Türkiye rekorları kırmasını çok düşündürücü bir gelişme olarak görüyorum. Bunun için son yıllarda işveren üzerindeki prim yükünün azaltılması gibi teşvik enstrümanlarının kapsamını İzmir'i de içine almasının bu kente büyük bir nefes aldıracağını düşünüyorum.

 Bu amaçla düzenlenen, İzmir'deki tüm tarafları ve sektör bileşenlerini bir araya getiren ekonomi zirvesini bir başlangıç olarak kabul eder ve zirvenin olumlu sonuçlarını yakın zamanda görebilirsek bu kent için yepyeni bir başlangıç olacaktır. Toplantıda Oda başkanları ve STK'lar, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'ye yeni teşvik mekanizması ile ilgili kapsamlı bir rapor sundular.

İzmir'in sorunlarını yakından bilen ve takip eden Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, bu kent için de büyük bir kazanım. Zeybekci'nin kentin haklı taleplerine olumlu yaklaşacağından hiç kuşkum yok. Bu talepler de gerçekleşirse, İzmir için artık hiçbir mazeret kalmayacaktır. Esasında benim için İzmir, büyümek, gelişmek için mazereti olmayan bir kenttir.

NOT: 'Tüm okuyucuların bayramını kutlar, hayırlara vesile olmasını dilerim.'