Türkiye, yine, tartýþma gündemi olarak çok içe kapalý bir manzara arz etmeye baþladý.
Oysa küresel krizle birlikte dünyada, Avrupa’da çok ilginç tartýþmalar da yaþanýyor.
Üstelik bu tartýþmalarýn büyük bir bölümü bizi doðrudan ilgilendiriyor, daha doðrusu ilgilendirmek zorunda.
Malum, Fransa’da cumhurbaþkanlýðý seçimlerini bir sosyalist, François Hollande kazandý ve yeni sosyalist Cumhurbaþkaný ekonomik krizle mücadele edebilmek için ulusal ve Avrupa çapýnda yeni önlemleri devreye sokmaya çalýþýyor.
Fransa’nýn ve baþka AB ülkelerinin en önemli meselelerinin baþýnda da bütçe meselesi, bütçe açýklarýný makul bir sürede milli gelirin yüzde üçüne çekebilme meselesi geliyor.
Küresel kriz, iç talebin canlýlýðýna duyulan ihtiyaç kamu harcamalarýnda büyük kesintilere olanak vermeyince iþ vergi toplamaya kalýyor.
Ve bu aþamada da Fransa ilginç bir gelir vergisi tarifesi yapýyor, marjinal (en yüksek gelir dilimine uygulanan) gelir vergisi oranýný, senelik kiþisel gelir vergisi matrahý bir milyon avronun üzerinde olanlar için yüzde yetmiþbeþe (%75) çekiyor.
Ve Fransa’da yer yerinden oynuyor; düþünebiliyor musunuz, vergi matrahýnýz on milyon avro, bu paranýzýn yedi buçuk milyon avrosunu devlete vergi olarak vereceksiniz.
Bana hiç de mantýklý, kýsa vadede bile sürdürülebilir bir iþ gibi gelmiyor ama François Hollande ve bakanlarý bu oranda, yüzde 75’de ýsrarlýlar.
Çok yakýn vadede yüksek gelir dilimlerine benzer gelir vergisi oranlarý uygulamak isteyen baþka Avrupa ülkeleri de çýkabilir.
Fransa’nýn son günlerde en çok konuþtuðu konulardan biri de bu oran ve bu oran yüzünden Belçika vatandaþlýðýna geçmek isteyen Bernard Arnault; Bernard Arnault isimli kiþi öyle sýradan bir vatandaþ pek deðil, ünlü Louis Vuitton firmasýnýn, bu ultra lüks markasýnýn sahibi, bir rivayete göre Fransa’nýn kiþisel serveti en büyük kiþisi.
Bizde de Suadiye’de son açýlan çok büyük bir Louis Vuitton maðazasý var, Avrupa’da bile, Paris dýþýnda, bu kadar büyük bir Louis Vuitton maðazasý var mý, emin deðilim.
Fransa’da baþta hükümet yetkilileri olmak üzere fransýz olan Bay Arnault’nun (Louis Vuitton) Belçika vatandaþlýðýný da alarak çifte vatandaþlýk üzerinden vergi matrahýnýn önemli bir bölümünü Belçika’ya yani vergi oranlarýnýn þimdilik daha düþük olduðu bir ülkeye taþýmasýnýn “vatanseverlikle” uyuþmayacaðýný yüksek sesle söylüyorlar.
Ekonomik konularda vatanseverlik söylemine girdiðiniz andan itibaren davayý kaybediyorsunuz demektir, bu bir.
Bu Louis Vuitton meselesi AB içinde de hala tam bir tek pazarýn kurulamadýðýnýn iþareti; vergi uyumlaþtýrýlmasý sürecinde gelir vergisinde ulus devletlere büyük bir manevra alaný saklanmýþ olmasýnýn faturasý þimdi bu konuda ulusalcý takýlmak isteyenlerin önüne geliyor, bu da iki.
Üçüncü ve en çok önemsediðim mesele bu süreçte Türkiye’nin alabileceði pozisyonlar; önümüzdeki dönemde, kýsa ve orta vade diyebiliriz, Türkiye’nin hem yabancý yatýrýma ama en az bunun kadar vergi matrahýna da ihtiyacý var.
Türkiye, acaba Louis Vuitton-Belçika örneðinde olduðu gibi, cazip vergi düzenlemeleri sunarak yabancý vergi matrahý çekemez mi? Bu sadece yabancý sermaye çekme meselesi de deðil; sanatçýlar, futbolcular dahi bu kavramýn içinde.
Avrupa’da vergi matrahý en kýt kaynak olma yolunda; Türkiye, AB vergi uyumlaþtýrmasýnýn þimdilik dýþýnda kaldýðýna göre kýsa vadede sayýlarý azýmsanmayacak düzeyde Avrupa vergi matrahýný yerelleþtiremez mi?
Bunun için her þeyden önce bir vizyon þart ama ayný zamanda bu fýrsatý da aþýrý bürokratik ve karmaþýk vergi hukukumuzu sadeleþtirmek, rekabetçi kýlmak için kullanamaz mýyýz?
Lütfen kimse bu söylediklerimden Türkiye’yi bir vergi cennetine dönüþtürme arayýþý sonucu çýkarmasýn; ancak, önümüzdeki dönemde akýþkan küresel, Avrupa vergi matrahlarý üzerinden bir rekabet yaþanacaðý kesin, bizler de bu konuda biraz kafa yorabiliriz, muradým sadece bu.
ANCAK, aynen yabancý sermaye çekebilme meselesi gibi, vergi matrahý çekebilmek de Türkiye’nin eksiksiz bir hukuk devleti, Ýstanbul’un da her þeyiyle bir dünya þehri, mesela elektrik kesintisi kavramýný unutmuþ bir þehir olmasýndan geçiyor, bunlarý da asla unutmayalým.
twitter.com/KarakasEser