Ekonomideki deðiþim

Dünyadaki siyasi mücadelenin ekonomik araçlarla yürütüleceðini bazý çevrelerde görünen silahlý çatýþmalarýn bu mücadelenin üstünü örtmek için kullanýldýðýný ve hangi taraf galip gelirse gelsin sonucun deðiþmeyeceðini ve ekonomik mücadeleyi kazananlarýn dünya üzerinde üstünlük kuracaklarýný söylüyorum. Ancak günümüzde teröristler arasýndaki çatýþmalar önemseniyor ve hangi tarafýn galip geleceði merak ediliyor. Olayýn önemli olduðunu göstermek için yapýlan bazý eylemler var. Mesela IÞÝD dünyanýn en büyük askeri gücü olan ABD ile savaþabiliyor. Ýnsanlar hangi tarafýn galip geleceðini merakla bekliyorlar ve bu konuda tahminler yapýyorlar. Geçmiþte üstünlüðün savaþta galip gelmekle kazanýlacaðý düþünülüyor ve dünya savaþlarý da dahil her türlü çatýþmaya devletler katýlýyordu.

***

Mücadelenin kimler arasýnda olduðunu, 11 Eylül olaylarýndan beri farklý ifade ediyorum ve günümüzün egemenlik mücadelesinin küresel sermaye ile ulus devletler arasýnda olduðunu söylüyorum. Günümüzde bu konuda düþünmemiz gereken bir noktadayýz. Küresel sermaye ile mücadele edebilecek en büyük güç olan ABD sürekli cari açýk veriyor ve dýþarýdan gelen paralarla açýklarýný kapatýyor. Devletin borçlarýnýn büyük kýsmý dýþ sermaye ile kapatýlýyor. Þimdi geleceði tahmin etmeliyiz. Birinci ihtimal benim analizimin yanlýþ olduðu ve dünyada böyle bir mücadelenin olmadýðýdýr. Sermayenin bir araç olduðu doðru olmakla birlikte bunun ekonomik rekabette kullanýldýðý ve yeni bir durumun söz konusu olmadýðýdýr.

Dünya üzerinde yeni bir denge kurulduðu ve bu dengenin bir tarafýnda ABD, Rusya ve Türkiye’nin olacaðý, diðer tarafýn temelde Avrupa ve buna Çin ve uzlaþacaklarý bazý ülkelerin bulunacaðý þeklindeki analizimi koruyorum. Önümüzdeki dönemde ABD’ye karþý ekonomik yaptýrýmlar uygulayacaklarýný, Rusya’ya karþý ülke içindeki farklý soylarý tahrik ederek iç dengesizlik yaratacaklarýný düþünüyorum. Bu konularda yani Rusya’daki iç huzursuzluðu ve Ortadoðu’daki egemenliklerini korumak isteyen ABD ve Rusya’nýn dengeyi bu saldýrýya karþý birlikte olmayý istedikleri ülkenin Türkiye olduðunu ve bunun sonucu çok etkileyeceðini düþünüyorum. Ama bu durum ülkemizde ciddi siyasi çatýþmalarýn olacaðýný ve Türkiye ittifak yapacak tarafý seçerken bir iç siyasi gerginlik yaratýlacaðýný düþünüyorum. Türkiye’deki siyasi partiler dünyaya sýrtýný dönmüþ ve içerde zafer kazanmak için basit olaylarý tartýþma konusu yapmýþ durumdalar.

Durumun ilk unsurlarýný ABD’de göreceðiz. Zaten bugünlerde bu ülkede ekonomi konusunda ciddi tartýþmalar var hatta bu konuda ciddi bir görüþü olmayan Obama iktidarý kaybedebilir ve taraflar iyice belirginleþir. Eðer taraflarý belirlerken analizim doðruysa bu mücadelede en büyük riskle Avrupa karþýlaþýr ve bugüne kadar herkesin hayranlýkla seyrettiði bu kýta önemsizleþir. Bu mücadele bir dünya savaþýna benzemiyor ve insanlar bir savaþýn ýstýrabýný çekmeyecek ama siyasi sonuçlarý bu savaþlardan daha büyük olacak. Mesela Ýkinci Dünya Savaþý’nýn baþ aktörü Almanya savaþtan sonra yeniden büyük devlet olmuþtur. Ama bugünkü mücadelede  kaybedenler silinme noktasýna gelecektir.