BRIC ülkeleri artýk söndü mü? Yani Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’den oluþan yatýrým grubu ülkelerinin artýk eski ekonomik parlaklýðý taþýmadýklarý öne sürülüyor... Bu ülkelerde düþük büyüme hýzý ve yapýsal sorunlarý aþacak reformlarýn yapýlmamasý, yatýrýmcýlarý baþka arayýþlara itiyor. Aslýnda BRIC tekliyorsa, uluslararasý yatýrýmcý ilgisinin, Türkiye’nin de içinde olduðu ikinci ekonomik büyüme grubu TEKMe’ye yönelmesi beklenebilir. Yani Türkiye Endonezya Kore ve Meksika...
Bu ülkelerden de beklenen, BRIC’lerin hatasýna düþmemeleri. Yani yapýsal reformlarý tamamlayýp, doðrudan yatýrýmýn ülkeye giriþ kanallarýný geniþletmeleri, iþgücünü eðitmeleri, rekabet koþullarýný korumalarý, hukukun uluslararasý standarda uygun olmasýný saðlamalarý ve yerli yatýrýmcýnýn da ülkenin taþýna topraðýna yatýrým yapmasýný teþvik etmeleri...
Gerçi BRIC kavramýnýn yaratýcýsý Jim O’Neill, BRIC ülkelerinin vites küçültmesine raðmen, Çin’in hâlâ dünya için önemli büyüme saðladýðýný vurguluyor. Çin ekonomisi ABD’nin yarýsý kadar ve 8 trilyon dolar büyüklüðünde. Ancak Çin yýlda yüzde 8 büyüyor. O’Neill’in hesabýyla Çin hâlâ her üç ayda bir Yunanistan ekonomisi yaratýyor. 2010’dan bu yana da Çin, bir ‘Hindistan’ yaratmýþ. Yani 2010’dan beri Çin’in ekonomik büyüme ile yarattýðý deðer, Hindistan’ýn yýllýk ekonomisine eþit. 2011 yýlýnda BRIC ülkelerinin ortak büyümesi bir ‘Ýtalya’ kadardý. Yani BRIC’de hâlâ etkileyici potansiyel var.
Goldman Sachs, gelecek 10 yýlda dünya ekonomisinin yüzde 4 ve üzerinde büyüyeceðini tahmin ediyor. Bu ‘dünya ekonomisi daha da hýzlanacak’ demek. Çünkü son 30 yýlda dünya büyüme hýzý hiçbir yýl yüzde 3.5’i geçmemiþ.
Gelecek 10 yýldaki büyüme kervanýna Türkiye’nin önemli katkýsý olacak. Türkiye’nin yapýsal dengesizlik imal etmemek kaydýyla ‘normal’ büyüme hýzý en az yüzde 6-7’dir. Ve bu senaryolarda dünya krizi vs yok. Gözler krize deðil, ekonomik büyümeye bakýyor.
SÝYASÝ BRIC
BRIC ülkeleri ay sonunda Güney Afrika Cumhuriyeti’nde zirve yapacaklar. Bu zirve, BRIC’in, kendini siyasileþtirme çabalarýnýn sonucu. BRIC’in bir pakt olmasý düþünülmemiþti. Yabancý yatýrýmcý için bir gruplamaydý, ancak BRIC kendi arasýnda siyasi istiþareyi seviyor...
O kadar ki, Þam rejimi bile BRIC üzerinden siyaset yapmaya çalýþýyor. Þam, BRIC ülkelerine elçiler yolladý ve -Güney Afrika zirvesinden, Þam’ý kollayan bir karar çýkmasýný istedi. Þam’ýn müttefiki Moskova zaten zirvede... BRIC’in bu þekilde Suriye sorununa taraf olmasý ve de Þam’ý desteklemesi zaten olmamasý gereken bir gruplaþmanýn, -kendi maksadýný aþmasý- olacak. Yani BRIC için iyi olmaz. Bu arada normalde dört BRIC var... Ancak Çin, Afrika’da etki saðlama çabasýyla Güney Afrika’yý da gruba kattý. Güney Afrika, ‘sömürgeci Batýya’ karþýlýk, Çin’in daha iyi bir partner olduðunu savunuyor.
Batýlý þirketler Güney Afrika’ya -Þunu yapýn, bunu yapýn- diyormuþ. Yani yapýsal reform istiyorlar. Çin ise bunlarý istemediði için ‘iyi’ oluyormuþ.
ALT RÜTBE
Yunanistan’ýn durumu malum. Ekonomi eskiden AB ekonomisiydi, ‘geliþmiþ ekonomi’ sýnýfýndaydý... Ancak krizin bu aþamasýnda Yunanistan’ýn ‘geliþmiþ’ unvanýný taþýmasý mümkün deðil.
ABD’nin endeks ve fon yönetim þirketi Russell, artýk ‘geliþmiþ’ olmayan Yunan ekonomisinin ‘geliþen ekonomi’ olmasýný uygun bulmuþ... Bunu da bir raporla ilan ettiler. Bu durumda Yunanistan rütbe kaybediyor. Ancak krizin pençesindeki ülkenin, dünya ekonomisinin lokomotifi geliþen-büyüyen ülkelerle anýlmasý da garip karþýlandý. Galiba ‘kriz ekonomileri’ diye üçüncü bir grup oluþturmak gerekiyor.