Bir ülkenin kalkýnmasýnda en önemli unsur, yatýrým ve istihdam artýþýnýn ihracatla desteklenmesidir. Böylece bir yandan daha fazla yatýrým çekilerek çalýþan/istihdam sayýsý ve buna baðlý olarak vergi ve sosyal güvenlik gelirlerinde artýþ olacak, öte yandan ihracatta artýþla beraber cari açýk azalarak ülkede geliþme ve büyümenin toplumun tüm kesimlerine daðýtýlmasý saðlanmýþ olmaktadýr.
Sayýn Cumhurbaþkanýmýz Recep Tayyip Erdoðan’ýn Baþbakanlýðý döneminde, 2023 yýlý için konulan 500 milyar dolarlýk hedef, Sayýn Baþbakanýmýz Ahmet Davutoðlu tarafýndan da ayný kararlýlýkla sürdürülüyor.
Cumhuriyetimizin 100. kuruluþ yýldönümü olan 2023 yýlýnda 500 milyar dolar ihracata ulaþarak, ülkemizin dünya ticaretinde lider ülkeler arasýnda yer almasýnýn saðlanmasý hedefinin gerçekleþtirilmesi için Ekonomi Bakanlýðý’nýn koordinasyonunda, Ekonomi Bakanlýðý, Kalkýnma Bakanlýðý, TOBB, DEÝK ve Türkiye Ýhracatçýlar Meclisi (TÝM) iþbirliði içinde ciddi çalýþmalar yapýlýyor.
Baþta Suriye, Mýsýr, Filistin-Ýsrail, Irak, Ukrayna-Rusya krizi olmak üzere Dünya’da pek çok coðrafyada sýkýntýlý günler yaþanýrken, çok zor ve sýkýntýlý bir dönemde sayýn Mustafa Elitaþ Ekonomi Bakanlýðý görevini üstlendi. Ýhracatýn kaptan köþküne oturan sayýn Bakan tabiri caizse TOBB, Ticaret ve Sanayi Odalarý, TÝM, DEÝK, iþ dünyasý ve sivil toplum örgütleri ile birlikte ihracat kapasitesini artýrmak için yurtdýþý gezi ve programlarýna katýldý.
Önceki gün, Ekonomi Bakanýmýz’la birlikte bir dizi etkinliði izlemek üzere Türkmenistan’daydýk. Aþkabat’ta yapýlan 7. Türkmenistan Türk Ýhraç Ürünleri Fuarý’nýn açýlýþýna ve akabinde de Dýþ Ekonomik Ýliþkiler Kurulu (DEÝK) tarafýndan düzenlenen Türkmenistan-Türkiye Ýþ Forumu’na katýldýk.
Programlarda konuþan Ekonomi Bakaný önemli konulara vurgu yaptý. Türk müteahhitlerin bugüne kadar Türkmenistan’da 48 milyar dolarlýk proje üstlendiðini ve bu oranýn dünya genelinde Türk müteahhitlerinin üstlendiði projelerin yüzde 15’ine karþýlýk geldiðini açýkladý.
Türkmenistan’ýn Ro-Ro gemilerinin Hazar hattýnda faal hale getirilmesi tüm Türk dünyasýný birleþtirecek, bölge ekonomisini canlandýracak önemli bir adým olarak görülüyor. Türk mallarýnýn Türkmen tüketicilerine daha çabuk ulaþmasý ve Türkmen taþýmacýlarýn daha düþük maliyetle Türkiye’ye mal taþýyabilmeleri için 3. ülkelere baðýmlýlýðýn azaltýlmasý gerekiyor.
Kötü komþu mal sahibi yapar
Son dönemlerde Rusya ile yaþanan gerilim ve ülkemiz ihracatçýlarýna konulan engellemeler ve yaptýrýmlar, ihracatçýlarýmýzý yeni pazar arayýþýna itmiþtir.
Önceki gün, Türkiye’nin Aþkabat Büyükelçiliði Rezidansýnda bir grup gazeteci ile bir araya geldiðimiz sayýn Elitaþ, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan’a eþlik ettiði Þili, Peru ve Ekvador ziyaretlerinin ticari iliþkilerin geliþmesi açýsýndan çok faydalý olduðunu, özellikle müteahhitlik alanýnda Türk firmalarýnýn ortaya koyduðu eserlerin çok kaliteli olduðunu, Sahra Altý Afrika ülkelerinin de müteahhitlik alanýnda yatýrýmlar beklediðini belirtti.
Sayýn Bakan, 2016 yýlýnda mutlaka 2014 ve 2015’ten daha büyük bir performansýn ortaya konmasý gerektiðini, 2014’te ihracatýn 157.6 milyar dolar olduðunu, 2015’te miktar bazýnda artýþa raðmen 143.9 milyar dolarlýk ihracat gerçekleþtiðini ve 2016 yýlý hedefinin 155.5 milyar dolar olduðunu ifade etti.
Esasen Dünya’da pek çok ülkede ekonomide daralma var. Fakat buna raðmen Ekonomi Bakanýmýzýn iþ dünyasýný desteklemek üzere yaptýðý çalýþmalarla 2016 yýlý için ihracatýn önemli oranda artmasýný beklediðimizi, yeni ülke ve pazarlarda ürün ve mal satýþlarýnýn devam edeceðini söyleyebiliriz. Rusya, ihracat rakamlarýmýz içinde önemli bir rakam olmamasýna raðmen bu ülke ile yaþanan krizin yeni ihracat pazarlarý aranmasýnda etkili olduðunu belirtti.
Bir telefon markasý bütün ihracatýmýzý yakalýyor
Üretilen mallarýn daha iyi hale getirilmesi gerektiðini dile getiren Elitaþ, bunun da kalite, marka ve tasarýmla ortaya çýkacaðýný kaydetti. Cebimizde taþýdýðýmýz telefonlardan bir tanesinin marka deðerinin Türkiye’nin bir yýllýk ihracatý kadar olmasý konunun önemini gözler önüne seriyor.
Bu anlamda yurtdýþý fuar, forum ve iþ baðlantýlarý ile siyasi iradenin atik davranmasý ve Türkiye iþ dünyasý ve ihracatçýlarý adýna lobi çalýþmalarý yapýlmasý olumlu sonuçlar alýnmaya baþlanmýþtýr. Teknoloji yoðun sektörlerde daha rekabetçi ve katma deðeri yüksek ürünler imalat ve pazarlamasý, tasarým ve markalaþma ihracatý olumlu etkileyecektir.
2016 yýlýnýn ekonomide yeniden bir arayýþ ve þahlanma dönemi olmasýný umuyorum.
2023 hedefiyle adeta artýk oturan deðil koþan ve terleyen Cumhurbaþkaný; reel sektörün yatýrým ve iþletme aþamalarýnda teþvik ve destek programlarýyla çok daha güçlü ve rekabetçi olmasýnýn önünü açan Baþbakan; ihracatta 2023 hedefini tutturmak için dünyanýn her köþesine gece gündüz demeden görüþmeler yapmak üzere koþturan Ekonomi Bakaný ile hedefleri tutturmak artýk çok daha kolay.