Geçtiðimiz haftanýn en önemli gündem konularýndan birisiydi ekonomik reform. Önceki gün iþ ve sosyal güvenlik dünyasýný ilgilendiren baþlýklarýn öne çýkanlarýný ve ilave olarak reel sektör tarafýndan talep edilen baþlýklarý yazmýþtým.
Yazýmdan sonra baþta matrah artýrýmý, kasa ve stok affý, VUK 359, çek yasasý düzenlemeleri, asgari ücrete kadar olan gelirden vergi alýnmamasý olmak üzere reel sektörü ilgilendiren önemli konularýn da kapsama alýnmasý yönünde okurlarýmýzýn talepleri oldu. Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn gösterdiði hedefler doðrultusunda kapsamlý bir reform paketinin yakýn bir zamanda yasalaþmasýný bekliyoruz. Ýþte ekonomik reform paketindeki diðer bazý önemli baþlýklar;
· Yapýsal politikalar tarafýnda ise kurumsal yapýnýn güçlendirilmesi, yatýrýmlarýn teþvik edilmesi, iç ticaretin kolaylaþtýrýlmasý, rekabet politikalarý, piyasa gözetimi ve denetimi reform kapsamýna alýnacak.
· Kamu idarelerinde ve yerel yönetimlerde tasarrufa yönelik tedbirler alýnacak. Kamu görevlileri, kadrolarýna baðlý pozisyonlarý dýþýnda, en fazla bir kurumun yönetim veya denetim kurullarýnda görev alabilecek.
· Vergi Usul Kanunu kayýt dýþýlýðý azaltacak ve vergiye uyumu teþvik edecek þekilde güncellenecek.
· Uluslararasý yatýrýmcýlarýn vergi hususunda karþýlaþtýklarý sorunlar reform kapsamýnda ele alýnacak.
· Vergi denetiminde standart, öngörülebilir ve haksýz rekabeti önleyen modellere geçilecek.
· Basit usulde vergilendirilen kuaför, tesisatçý, tuhafiyeci, marangoz, tornacý, çay ocaðý iþletmecisi, terzi ve tamirci gibi yaklaþýk 850 bin esnafýn gelir vergisinden muaf tutularak, beyan yükümlülüklerinin kaldýrýlacak.
· Esasýnda en önemli düzenlemelerden birisi de tarýmla ilgili yapýlmasý öngörülen reformlar olacak. Erken uyarý sistemi üzerinden özellikle üretim, toptan ve perakende aþamasýnda gýda zincirinin tamamý anlýk olarak takip edilerek raporlanacak. Gýda tarafýnda kayýp ve israfýn azaltýlmasý için tarlada ve hallerde kalan taze meyve ve sebzeleri piyasaya kazandýracak mekanizmalar geliþtirilecek, DÝTAP projesi ile üreticinin pazarlama sorununa çözüm getirilecek. Tarýmsal üretimde öngörülebilirliði artýrmak ve fiyat dalgalanmalarýnýn önüne geçmek için sözleþmeli tarým mekanizmalarý geliþtirilecek. Yýllýk cirosu 500 milyar lira olan gýda sektöründe yaþanan israfý ortadan kaldýracak. Esasýnda bu köþede daha önce yazmýþ olduðum büyükþehirlerde kurulu büyük ölçekli lisanslý soðuk hava deposu, boylama ve paketleme tesislerinin yaygýnlaþtýrýlmasý ile hem çiftçi, hem vatandaþ hem de meyve/sebze toptancýlarýnýn faydasýna olacak. Gýda fiyatlarýnda aracýlýk maliyetlerinin düþürülmesine katký saðlayacak Hal Yasasýnýn da bu çerçevede farklý bir bakýþ açýsýyla ele alýnmasý meyvecilikte yaþanan sorunlarý düþürülecek. Çiftçimizin alýn teri ve emekle ürettiði ürünler, Dijital Tarým Pazarý (DÝTAP) sayesinde deðer fiyattan tüm alýcýlar ve üreticiler ile artýk bu online platform üzerinden buluþabilecek.
· Yenilikçi ve güçlü bir saðlýk endüstrisinin geliþtirilmesi amacýyla Cumhurbaþkanlýðýna baðlý Saðlýk Endüstrileri Baþkanlýðý kurulacak. Bununla birlikte de saðlýk sektöründe üretim ve Ar-Ge kapsamýnda önemli düzenlemeler olacak.
· Günümüzde çok stratejik ve önemli bir hale gelen yazýlým sektörünü de kapsayacak þekilde Cumhurbaþkanlýðý himayesinde Yazýlým ve Donaným Endüstrileri Baþkanlýðý kurulacak. Bir milyon yazýlýmcý projesiyle de uyumlu bir karar hayata geçirilmiþ olacak.
· Dijital paranýn ekonomik, teknolojik ve hukuki altyapýsýný oluþturacak adýmlar atýlacak.
· Reel sektör þirketlerinin tahvil ihraçlarýný özendirmek için Tahvil Garanti Fonu kurulacak.
· Sanayimizde kapasite artýþý saðlayacak ve rekabet gücümüzü bir üst basamaða taþýyacak adýmlar atýlacak. Sanayicilerin karþýlaþtýðý sorunlara çözüm üretilecek. Kredi Garanti Fonu teminatýyla 5. ve 6. bölgelerde yapýlacak imalata dayalý ithal ikamesini saðlayan ve ihracatý önceleyen yatýrýmlara uzun vadeli cazip kredi destekleri verilecek. Sanayicilerin en çok yakýndýðý kalifiye eleman bulamama sorununun çözümü için mesleki eðitim merkezlerini gençler için cazip kýlmak amacýyla çocuklarýmýzýn kalfalýk döneminde aldýklarý ücretleri yükseltilecek. Ayrýca bu eðitim kurumlarýnýn dar gelirli bölgelere yapýlmasý önemli avantaj saðlayacak.
Her þeyden önemlisi sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn yapýcý her türlü eleþtiriyi dikkate alacaklarý yönündeki açýklamasý oldu. Hem uygulamacýlardan ve uzmanlardan, hem de reel sektörden gelen taleplerin de bu vesileyle dikkate alýnacak olmasý sevindiricidir.