Fotoðraflarýný gördüðünüz her iki tabak da ortalama 7 TL civarýnda. Bu tabaklarýn biri vejetaryenler diðeri ise etsiz sofraya oturmam diyenler için.
Ýki kiþilik bile olsa kiþiye özel sofralarý seviyorum. Misafirlerimin veya aile fertlerinin hassasiyetlerine göre esneme özelliðine sahip bir aþçýlýk motivasyonum var. Masamdakilerin alerjisi olduðu, yiyemediði malzemeleri bilmem yeterli. Gerisi çoðu zaman spontane geliþir, týpký bugün olduðu gibi... Aslýnda her þey bahar aylarýna yakýþýr yemyeþil bir kuskus makarna yapma sevdasý ile baþladý. Dolabýmda ne varsa onu kullandým. Biraz karnabahar, bir adet kereviz kökü, mevsim güzeli minik turplar gözüme iliþti. Sonrasý fotoðrafta gördüðünüz üzere böyle bir hal aldý...
Farklýlýklar güzeldir; “Onu yemem bunu yemem þýmarýklýlýðýndan bahsetmiyorum. Ama sebebi olan tercihler, felsefi veya ahlaki, sorgusuz bence. Kalabalýk sofralar farklýlýklar barýndýrabilir, zaten bence böylesi de güzeldir. Yeter ki bunu dert etmeyin, mutfakta keyfinizi kaçýrmayýn. Aþaðý yukarý ayný malzemelerle ama kiþiye özel hazýrladýðým bu tabaklarýn biri (organik tavuk kullanmam sesebiyle maliyet biraz yükseldi) 10 TL, diðeri 4 TL civarýnda. Lezzetli, farklý, davet masasýna yakýþan bir tabak için ise hayli ekonomik... Hepinize afiyetle!
Yemyeþil bahar kuskusu
Derin bir tencereye su koyun, biraz tuz atýn ve su kaynayýnca kuskus makarnayý haþlayýn. Makarnanýn suyunu atmadan kuskusu süzün, biraz soðuk sudan geçirin ve süzgece alýn. Kalan suyu tencereye geri alýp üzerine gerekiyorsa biraz daha kaynar su ilave edin ve içine bir avuç dolusu sarýmsak tanesi ve dilimlenmiþ 2 adet yeþil kabak ekleyin. 5 dakika sonra suyunu bir tencereye süzüp içine arzu ettiðiniz kadar dereotu ve maydanoz (evde ne varsa) ekleyip blenderda püre haline getirin. Sos kývamýna gelene kadar haþlama suyundan ekleyin, karýþtýrýn. Baþka bir tencerede arzu ettiðiniz yaðý -ki benim tercihim tereyaðý- ýsýtýn kuskus ve yeþil sosu ekleyip karýþtýrýn. Biraz ýsýtýn, servise hazýr!
Etli tabak için tavuk fikirleri
Tavuk etini marine etmeyi seviyorum. Sonuçlarý gerçekten çok iyi oluyor. En sýk kullandýðým baharatlar zaten her an elimin altýnda duruyor. Size baharat kutularýmýn sayýsýný vermeyeceðim, biraz abartýlý... Ama hepsinin elimin altýnda durmasýný seviyorum. Benim gibi spontane yemek yapan biri için hayati önem taþýmaktalar. Neyse, gelelim tavuðun marinesine, hani evde ne varsa dedim ya o sebeple açýkladým mutfaðýmdaki baharat durumunu. Ben biraz limon suyu, yeþil limon kabuðu rendesi, zeytinyaðý, taze zencefil rendesi, zerdeçal, mavi hardal tanesi ve karabiber ile marine ettim tavuk dilimlerini. Daha sonra orta ateþte mis gibi kýzarttým. Kuskusun ister yanýna, ister üstüne servis edilebilirsiniz. Dolapta minik kýrmýzý turplar gözüme takýldý onlarý da zar gibi incecik dilimleyip kýtýr tat versinler diye üzerine serpiþtirdim. Yanýna süzme yoðurdun iyi gideceðini düþündüm ama tercih sizin!
Vejetaryen tabak için sebze fikirleri
Evde bir adet kerevizim ve yarým adet karnaharým vardý. Karnabaharýn çiçeklerini minicik minicik koparýp bolca ince kýyýlmýþ maydanoz ve biraz zeytinyaðý ile harmanladým, içine biraz kereviz rendeledim. Bu, kuskusun yumuþak dokusuna tezatlýk verecek ama ayný zamanda lezzetiyle destekleyecek bir lezzet eþleþmesi oluþturmama olanak saðlayacaktý. Avokadoyu dilimleyip, acý toz biber ile karýþtýrdýðým parmesan rendesine bulayýp yanmaz tabanlý bir tavada hafifçe peynirler kýtýrlaþana kadar kýzarttým. Yeþil kuskusu servis tabaðýna alýp üzerine avokado ve sebzeleri serptim, üzerine biraz daha rende peynirle servise hazýr hale geldi. Görüntü harikaydý ama gerçekten çok lezzetliydi!
Tavuklu kuskus (4 KÝÞÝLÝK)
- Kuskus 1.5 TL
-1 paket organik tavuk (bonfile) 26.5 TL
-200 gr süzme yoðurt 2 TL
-Kuskus 1,5 TL
-Yeþil kabak 2 TL
Serbest malzemeler (Evde ne varsa malzemeleri): Maydanoz, sarýmsak, baharatlar, zeytinyaðý, limon
Sebzeli kuskus
- Kuskus 1.5 TL
-AvoKado 3.95
-Toz parmesan 9.90 TL
-Yeþil kabak 2 TL
Serbest malzemeler (Evde ne varsa malzemeleri): Maydanoz, tereyaðý, evdekÝ sebzeler