Ekonomik yemek çeşitlemeleri

Fotoğraflarını gördüğünüz her iki tabak da ortalama 7 TL civarında. Bu tabakların biri vejetaryenler diğeri ise etsiz sofraya oturmam diyenler için.

İki kişilik bile olsa kişiye özel sofraları seviyorum. Misafirlerimin veya aile fertlerinin hassasiyetlerine göre esneme özelliğine sahip bir aşçılık motivasyonum var. Masamdakilerin alerjisi olduğu, yiyemediği malzemeleri bilmem yeterli. Gerisi çoğu zaman spontane gelişir, tıpkı bugün olduğu gibi... Aslında her şey bahar aylarına yakışır yemyeşil bir kuskus makarna yapma sevdası ile başladı. Dolabımda ne varsa onu kullandım. Biraz karnabahar, bir adet  kereviz kökü, mevsim güzeli minik turplar gözüme ilişti. Sonrası fotoğrafta gördüğünüz üzere böyle bir hal aldı... 

Farklılıklar güzeldir; “Onu yemem bunu yemem şımarıklılığından bahsetmiyorum. Ama sebebi olan tercihler, felsefi veya ahlaki, sorgusuz bence. Kalabalık sofralar farklılıklar barındırabilir, zaten bence böylesi de güzeldir. Yeter ki bunu dert etmeyin, mutfakta keyfinizi kaçırmayın. Aşağı yukarı aynı malzemelerle ama kişiye özel hazırladığım bu tabakların biri (organik tavuk kullanmam sesebiyle maliyet biraz yükseldi) 10 TL, diğeri 4 TL civarında. Lezzetli, farklı, davet masasına yakışan bir tabak için ise hayli ekonomik... Hepinize afiyetle!

Yemyeşil bahar kuskusu

Derin bir tencereye su koyun, biraz tuz atın ve su kaynayınca kuskus makarnayı haşlayın. Makarnanın suyunu atmadan kuskusu süzün, biraz soğuk sudan geçirin ve süzgece alın. Kalan suyu tencereye geri alıp üzerine gerekiyorsa biraz daha kaynar su ilave edin ve içine bir avuç dolusu sarımsak tanesi ve dilimlenmiş 2 adet yeşil kabak ekleyin. 5 dakika sonra suyunu bir tencereye süzüp içine arzu ettiğiniz kadar dereotu ve maydanoz (evde ne varsa) ekleyip blenderda püre haline getirin. Sos kıvamına gelene kadar haşlama suyundan ekleyin, karıştırın. Başka bir tencerede arzu ettiğiniz yağı -ki benim tercihim tereyağı- ısıtın kuskus ve yeşil sosu ekleyip karıştırın. Biraz ısıtın, servise hazır!

Etli tabak için tavuk fikirleri

Tavuk etini marine etmeyi seviyorum. Sonuçları gerçekten çok iyi oluyor. En sık kullandığım baharatlar zaten her an elimin altında duruyor. Size baharat kutularımın sayısını vermeyeceğim, biraz abartılı... Ama hepsinin elimin altında durmasını seviyorum. Benim gibi spontane yemek yapan biri için hayati önem taşımaktalar. Neyse, gelelim tavuğun marinesine, hani evde ne varsa dedim ya o sebeple açıkladım mutfağımdaki baharat durumunu. Ben biraz limon suyu, yeşil limon kabuğu rendesi, zeytinyağı, taze zencefil rendesi, zerdeçal, mavi hardal tanesi ve karabiber ile marine ettim tavuk dilimlerini. Daha sonra orta ateşte mis gibi kızarttım. Kuskusun ister yanına, ister üstüne servis edilebilirsiniz. Dolapta minik kırmızı turplar gözüme takıldı onları da zar gibi incecik dilimleyip kıtır tat versinler diye üzerine serpiştirdim. Yanına süzme yoğurdun iyi gideceğini düşündüm ama tercih sizin!

 

Vejetaryen tabak için sebze fikirleri

Evde bir adet kerevizim ve yarım adet karnaharım vardı. Karnabaharın çiçeklerini minicik minicik koparıp bolca ince kıyılmış maydanoz  ve biraz zeytinyağı ile harmanladım, içine biraz kereviz rendeledim. Bu, kuskusun yumuşak dokusuna tezatlık verecek ama aynı zamanda lezzetiyle destekleyecek bir lezzet eşleşmesi oluşturmama olanak sağlayacaktı. Avokadoyu dilimleyip, acı toz biber ile karıştırdığım parmesan rendesine bulayıp yanmaz tabanlı bir tavada hafifçe peynirler kıtırlaşana kadar kızarttım. Yeşil kuskusu servis tabağına alıp üzerine avokado ve sebzeleri serptim, üzerine biraz daha rende peynirle servise hazır hale geldi. Görüntü harikaydı ama gerçekten çok lezzetliydi!

Tavuklu kuskus (4 KİŞİLİK)

- Kuskus 1.5 TL

-1 paket organik tavuk (bonfile) 26.5 TL

-200 gr süzme yoğurt 2 TL

-Kuskus 1,5 TL

-Yeşil kabak 2 TL

Serbest malzemeler (Evde ne varsa malzemeleri): Maydanoz, sarımsak, baharatlar, zeytinyağı, limon

Sebzeli kuskus

- Kuskus 1.5 TL

-AvoKado 3.95

-Toz parmesan 9.90 TL

-Yeşil kabak 2 TL

Serbest malzemeler (Evde ne varsa malzemeleri): Maydanoz, tereyağı, evdekİ sebzeler