Ekþiyim ama uyumum 10 numara!

Ýster taze taze kullanýn, ister çekirdeklerini çýkarýp dondurucuya atýn ve sayýsýz tatlýsýný yapýn. Benim viþneli önerilerim ise þeker tüketemeyenler için.

Üç yýl olmuþ... Þekeri hayatýmdan çýkaralý tam üç yýl! Baþým aðrýmýyor, midem bulanmýyor, tansiyonum inip çýkmýyor, acýkma ataklarým yok hatta otomobil bile eskisi gibi tutmuyor. Ve en önemlisi kan þekerim dalgalanmýyor. Dolayýsýyla artýk hýzlý yorulmuyorum. Doktorumun verdiði ilacý bir tarafa atýp önerisine sýkýca tutunarak “Olmazsa yapamam” dediðim þekeri hayatýmdan çýkarmak, sanýrým bu güne kadar aldýðým en doðru karardý.

Karar doðru, saðlýk iyi çok þükür ama olan tariflere oldu. Þekerle yapýlabilen tarifler benim için tarihe gömüldü. Onlarca, yüzlerce tariften bahsediyorum. Çok önemsediðim, araþtýrma yaparak keyifle toparladýðým geleneksel formüller, kendi mutfaðýma ait ilginç ve lezzetli yepyeni reçeteler nasibini aldý. Üstelik mutfakta çok sýk kullandýðým malzemeleri de etkilendi bu durum ki bunlardan biri de viþneydi. Çünkü viþne ve þekerle sayýsýz lezzet ortaya çýkabiliyordu.

ÞEKERE ÝHTÝYAÇ YOK

Sonra fark ettim ki þeker olmadan her bir malzemenin tadý aslýnda daha özgür. Þekere ihtiyaç yok ve çalýþmalarým þekersiz formüllere yoðunlaþtý, Arkasýndan þeker tüketmeyenler için rehber olmasýný arzu ettiðim þekerSÝZ kitabým dünyaya geldi. Ýyi de oldu. Ama tarifler kitaptaki kadar deðil pek tabii ki. Bu evde her gün, her mevsim yepyeni yemekler piþiyor; elbette þekersiz!

“Viþne hakkýnda yazarsýn diye hala bekliyorum” dedi geçen hafta ekimizin editörü Ýnci Döndaþ. Viþneye bayýlýyormuþ, eminim hayalinde bunlar yoktu ama þekersiz farklý öneriler yapmayý aklýma o dakika koydum. Düþündüm ve yaptým. Bence cidden çok nefisler! Deneyin, beðeneceksiniz Afiyetle!

VÝÞNELÝ POFUDUK

Son derece basit bir tarif. Öncelikle gerekli olan iyi bir çörek tarifi. Bunun için 3 su bardaðý ekmeklik una 1 su bardaðý süt, 1 yumurta, 40 gram oda sýcaklýðýnda tereyaðý, 1 yemek kaþýðý mahlep, bir tutam tuz, 4 yemek kaþýðý agave þurubu ve 2 çay kaþýðý dolusu kuru maya koyup yoðurun. Hamuru bir saat mayalandýrýn. Sonra 10 eþit parçaya bölün ve herbirini uzatýp içine biraz agave þurubu ve vanilya tozuyla harmanlanmýþ çekirdeksiz viþneleri koyup rulo yapýn. Yaðlanmýþ kek kalýbýna diklemesine, aralýklý sýralayýn. Üzerini kapatýp bir saat iki katýna çýkmasý için mayalandýrýp 200 derecede üzeri kýzarana kadar yaklaþýk 20 dakika piþirin. Peynir veya süt kaymaðýyla servis edin.

YAZ SOFRASI YEMEK YARIÞMASI

Aydan Üstkanat olarak hazýrladýðým sezonun ikinci büyük yemek yarýþmasý için geri sayým baþladý ve katýlým devam ediyor. Bu yarýþmada kazanabilmek için yapmanýz gereken; üç adet birbiriyle uyumlu yaz ikramlarý hazýrlamak! Söke Un ve Le Cordon Bleu’nun destek olduðu, finali jüri önünde canlý olarak yapýlacak Yaz Sofrasý Yemek Yarýþmasý’nýn tüm detaylarý Facebook sayfamda.

VÝÞNELÝ MOSTARDA

Meyve aromalarýyla buluþan hardalýn keskin tadýndan oluþan ‘mostarda’ bir Ýtalyan sosu.  Kývamý yoðundur; et, balýk, sebze ile son derece uyumlu. Ýstediðiniz meyveyle yapabilirsiniz ama viþne bu sosa bence son derece derin bir etki verdi. Benim küçük deðiþikliklerle uyguladýðým mostardayý beðeneceðinizi umuyorum. Bir hafta on gün tazeliðini korur, tabii buzdolabýnda saklarsanýz! Bir sos tenceresine bir su baradaðý dolusu çekirdeksiz viþne ve rendelenmiþ bir adet armudu koyun. Üzerine iki yemek kaþýðý kadar agave þurubu, bir kahve fincaný kadar balsemik sirke, bir tutam tuz, irice çekilmiþ karabiber, bir tutam iple baðlanmýþ lavanta tutamý ve yeþil limon kabuðu ekleyip kýsýk ateþte iyice kalýnlaþana kadar piþirin. Ocaktan aldýktan sonra iki yemek kaþýðý tereyaðýný kendi sýcaklýðýnda eritin.  Sonra bir yemek kaþýðý hardal ve bir çay kaþýðý toz hardal ekleyip karýþtýrýn. Bu sosu ýzgara sebze, peynir veya etlerle birlikte bol roka ile servis yapýn. Ben ýzgara kabak ve keçi peyniriyle  buluþturdum. Fotoðrafý çektikten sonra dayanamayýp afiyetle yedim!