Ekşiyim ama uyumum 10 numara!

İster taze taze kullanın, ister çekirdeklerini çıkarıp dondurucuya atın ve sayısız tatlısını yapın. Benim vişneli önerilerim ise şeker tüketemeyenler için.

Üç yıl olmuş... Şekeri hayatımdan çıkaralı tam üç yıl! Başım ağrımıyor, midem bulanmıyor, tansiyonum inip çıkmıyor, acıkma ataklarım yok hatta otomobil bile eskisi gibi tutmuyor. Ve en önemlisi kan şekerim dalgalanmıyor. Dolayısıyla artık hızlı yorulmuyorum. Doktorumun verdiği ilacı bir tarafa atıp önerisine sıkıca tutunarak “Olmazsa yapamam” dediğim şekeri hayatımdan çıkarmak, sanırım bu güne kadar aldığım en doğru karardı.

Karar doğru, sağlık iyi çok şükür ama olan tariflere oldu. Şekerle yapılabilen tarifler benim için tarihe gömüldü. Onlarca, yüzlerce tariften bahsediyorum. Çok önemsediğim, araştırma yaparak keyifle toparladığım geleneksel formüller, kendi mutfağıma ait ilginç ve lezzetli yepyeni reçeteler nasibini aldı. Üstelik mutfakta çok sık kullandığım malzemeleri de etkilendi bu durum ki bunlardan biri de vişneydi. Çünkü vişne ve şekerle sayısız lezzet ortaya çıkabiliyordu.

ŞEKERE İHTİYAÇ YOK

Sonra fark ettim ki şeker olmadan her bir malzemenin tadı aslında daha özgür. Şekere ihtiyaç yok ve çalışmalarım şekersiz formüllere yoğunlaştı, Arkasından şeker tüketmeyenler için rehber olmasını arzu ettiğim şekerSİZ kitabım dünyaya geldi. İyi de oldu. Ama tarifler kitaptaki kadar değil pek tabii ki. Bu evde her gün, her mevsim yepyeni yemekler pişiyor; elbette şekersiz!

“Vişne hakkında yazarsın diye hala bekliyorum” dedi geçen hafta ekimizin editörü İnci Döndaş. Vişneye bayılıyormuş, eminim hayalinde bunlar yoktu ama şekersiz farklı öneriler yapmayı aklıma o dakika koydum. Düşündüm ve yaptım. Bence cidden çok nefisler! Deneyin, beğeneceksiniz Afiyetle!

VİŞNELİ POFUDUK

Son derece basit bir tarif. Öncelikle gerekli olan iyi bir çörek tarifi. Bunun için 3 su bardağı ekmeklik una 1 su bardağı süt, 1 yumurta, 40 gram oda sıcaklığında tereyağı, 1 yemek kaşığı mahlep, bir tutam tuz, 4 yemek kaşığı agave şurubu ve 2 çay kaşığı dolusu kuru maya koyup yoğurun. Hamuru bir saat mayalandırın. Sonra 10 eşit parçaya bölün ve herbirini uzatıp içine biraz agave şurubu ve vanilya tozuyla harmanlanmış çekirdeksiz vişneleri koyup rulo yapın. Yağlanmış kek kalıbına diklemesine, aralıklı sıralayın. Üzerini kapatıp bir saat iki katına çıkması için mayalandırıp 200 derecede üzeri kızarana kadar yaklaşık 20 dakika pişirin. Peynir veya süt kaymağıyla servis edin.

YAZ SOFRASI YEMEK YARIŞMASI

Aydan Üstkanat olarak hazırladığım sezonun ikinci büyük yemek yarışması için geri sayım başladı ve katılım devam ediyor. Bu yarışmada kazanabilmek için yapmanız gereken; üç adet birbiriyle uyumlu yaz ikramları hazırlamak! Söke Un ve Le Cordon Bleu’nun destek olduğu, finali jüri önünde canlı olarak yapılacak Yaz Sofrası Yemek Yarışması’nın tüm detayları Facebook sayfamda.

VİŞNELİ MOSTARDA

Meyve aromalarıyla buluşan hardalın keskin tadından oluşan ‘mostarda’ bir İtalyan sosu.  Kıvamı yoğundur; et, balık, sebze ile son derece uyumlu. İstediğiniz meyveyle yapabilirsiniz ama vişne bu sosa bence son derece derin bir etki verdi. Benim küçük değişikliklerle uyguladığım mostardayı beğeneceğinizi umuyorum. Bir hafta on gün tazeliğini korur, tabii buzdolabında saklarsanız! Bir sos tenceresine bir su baradağı dolusu çekirdeksiz vişne ve rendelenmiş bir adet armudu koyun. Üzerine iki yemek kaşığı kadar agave şurubu, bir kahve fincanı kadar balsemik sirke, bir tutam tuz, irice çekilmiş karabiber, bir tutam iple bağlanmış lavanta tutamı ve yeşil limon kabuğu ekleyip kısık ateşte iyice kalınlaşana kadar pişirin. Ocaktan aldıktan sonra iki yemek kaşığı tereyağını kendi sıcaklığında eritin.  Sonra bir yemek kaşığı hardal ve bir çay kaşığı toz hardal ekleyip karıştırın. Bu sosu ızgara sebze, peynir veya etlerle birlikte bol roka ile servis yapın. Ben ızgara kabak ve keçi peyniriyle  buluşturdum. Fotoğrafı çektikten sonra dayanamayıp afiyetle yedim!