El bileði seviyesinde, el parmaklarýmýzdaki his ve hareketi saðlayan sinirin ve parmaklarýmýzý hareket ettiren kiriþlerin (tendon) geçtiði tünel þeklindeki dar boþluða “Karpal tünel” adý veriliyor. Özellikle sýk bilgisayar kullananlarda, ellerini çok kullanan ve zorlayan mesleklerde çalýþan kiþilerde, el uðraþýsý fazla olan ev hanýmlarýnda, tünelde median sinirin sýkýþmasý veya zorlama sonucu elde uyuþma, hissizlik, kuvvetsizlik ve aðrý gibi þikayetlere yol açan ortopedik sorun týp dilinde “Karpal tünel sendromu” olarak isimlendirilir. Bu sorun þeker hastalýðý, romatoidartrit, obezite, tiroid hastalýklarý, gut hastalýðý olanlarda ve hamilelerde de sýklýkla görülmektedir. Gerekli önlemler alýnmazsa zamanla daha da ilerleyerek hafif eþyalarý bile kaldýrmak zor hale gelebilir.
Yeni yayýmlanan bir çalýþmada bildiðimiz papatya çiçeði ve susam yaðý ile hazýrlanan basit bir formülün yararý olabildiði gösterilmiþ. Papatya çiçekleri su içerisinde kaynatýlarak hazýrlanan sulu özütün içine susam yaðý ilave edildikten sonra sulu kýsým tamamen uçuruluncaya kadar kaynatmaya devam edilmiþ. Hafif ve orta karpal tünel sendromu tanýsý konulan hastalar arasýnda belirli kriterlere göre seçilen 86 hasta iki gruba ayrýlmýþ. Bir gruba hazýrlanan papatya+susam yaðý, kontrol grubu olarak alýnan diðer gruba ise binde 1 oranýnda papatya uçucu yaðý içeren yüzde 10’luk susam yaðý+parafin karýþýmý ile hazýrlanan formül uygulanmýþ. Tüm hastalardan geceleri yatarken bilekleri sabitlemek için bileklik kullanmalarý istenmiþ. Dört hafta süresince her sabah ve akþam bileðin avuçiçi tarafýna yaðdan 5 damla damlatmalarý, ancak masaj yapmamalarý istenmiþ. Sonuçlar iþlev ve þikayetlerdeki deðiþim izlenerek deðerlendirilmiþ (Boston CarpalTunnelQuestionaire). Sonuç olarak papatya+susam yaðý formülünün belirgin bir þekilde yararlý olabildiði gözlemlenmiþ. Araþtýrýcýlar etkinliðin sadece papatya özütüne baðlý olmadýðýný, susam yaðýnýn da iltihap giderici, anestezi yapýcý etkisinin katký saðladýðý yorumunda bulunmuþlar.
Ayný araþtýrýcýlar iki yýl önce yayýmlanan bir baþka klinik çalýþmalarýnda ayný formülün etkinliðini 25 þiddetli karpal tünel sendromu hastasýnda denemiþler. Aðýr vakalarda formülün hastalarýn þikayetlerinde ve iþlevlerinde belirgin geliþme saðlamasýna mukabil yapýlan elektrodiyagnostik parametrelerde belirgin bir deðiþime rastlanmadýðý gözlemlenmiþ. Dolayýsýyla papatya+susam yaðý uygulamasýnýn etkinliði karpal tünel sendromunun þiddeti ile iliþkili. Aðýr vakalarda da tam olarak iyileþme saðlayamasa da þikayetleri giderilmesine olumlu katkýlar yapabiliyor. Diðer taraftan, araþtýrmacýlar tarafýndan keten tohumu yaðýnýn da etkili olduðu gözlemlenmiþ.