Prof. Dr. Erdem YEŞİLADA
Prof. Dr. Erdem YEŞİLADA
Tüm Yazıları

El bileğinde sinir sıkışması sorununa güvenilir bir çözüm

El bileği seviyesinde, el parmaklarımızdaki his ve hareketi sağlayan sinirin ve parmaklarımızı hareket ettiren kirişlerin (tendon) geçtiği tünel şeklindeki dar boşluğa “Karpal tünel” adı veriliyor. Özellikle sık bilgisayar kullananlarda, ellerini çok kullanan ve zorlayan mesleklerde çalışan kişilerde, el uğraşısı fazla olan ev hanımlarında, tünelde median sinirin sıkışması veya zorlama sonucu elde uyuşma, hissizlik, kuvvetsizlik ve ağrı gibi şikayetlere yol açan ortopedik sorun tıp dilinde “Karpal tünel sendromu” olarak isimlendirilir.  Bu sorun şeker hastalığı, romatoidartrit, obezite, tiroid hastalıkları, gut hastalığı olanlarda ve hamilelerde de sıklıkla görülmektedir. Gerekli önlemler alınmazsa zamanla daha da ilerleyerek hafif eşyaları bile kaldırmak zor hale gelebilir. 

Yeni yayımlanan bir çalışmada bildiğimiz papatya çiçeği ve susam yağı ile hazırlanan basit bir formülün yararı olabildiği gösterilmiş. Papatya çiçekleri su içerisinde kaynatılarak hazırlanan sulu özütün içine susam yağı ilave edildikten sonra sulu kısım tamamen uçuruluncaya kadar kaynatmaya devam edilmiş. Hafif ve orta karpal tünel sendromu tanısı konulan hastalar arasında belirli kriterlere göre seçilen 86 hasta iki gruba ayrılmış. Bir gruba hazırlanan papatya+susam yağı, kontrol grubu olarak alınan diğer gruba ise binde 1 oranında papatya uçucu yağı içeren yüzde 10’luk susam yağı+parafin karışımı ile hazırlanan formül uygulanmış. Tüm hastalardan geceleri yatarken bilekleri sabitlemek için bileklik kullanmaları istenmiş. Dört hafta süresince her sabah ve akşam bileğin avuçiçi tarafına yağdan 5 damla damlatmaları, ancak masaj yapmamaları istenmiş. Sonuçlar işlev ve şikayetlerdeki değişim izlenerek değerlendirilmiş (Boston CarpalTunnelQuestionaire). Sonuç olarak papatya+susam yağı formülünün belirgin bir şekilde yararlı olabildiği gözlemlenmiş. Araştırıcılar etkinliğin sadece papatya özütüne bağlı olmadığını, susam yağının da iltihap giderici, anestezi yapıcı etkisinin katkı sağladığı yorumunda bulunmuşlar.

Aynı araştırıcılar iki yıl önce yayımlanan bir başka klinik çalışmalarında aynı formülün etkinliğini 25 şiddetli karpal tünel sendromu hastasında denemişler. Ağır vakalarda formülün hastaların şikayetlerinde ve işlevlerinde belirgin gelişme sağlamasına mukabil yapılan elektrodiyagnostik parametrelerde belirgin bir değişime rastlanmadığı gözlemlenmiş. Dolayısıyla papatya+susam yağı uygulamasının etkinliği karpal tünel sendromunun şiddeti ile ilişkili. Ağır vakalarda da tam olarak iyileşme sağlayamasa da şikayetleri giderilmesine olumlu katkılar yapabiliyor. Diğer taraftan, araştırmacılar tarafından keten tohumu yağının da etkili olduğu gözlemlenmiş.