El emeði göz nuru bir sofra

Hiç mutfaða girmiyorsanýz bile bu tarifleri büyük bir rahatlýkla yapacaksýnýz. Güzel bir sunumla hazýrlayacaðýnýz bu kahvaltý sofrasýyla annenize sevgi ve lezzeti bir arada sunacaksýnýz. Ne duruyorsunuz, kollarý sývayýn!
 
Erkenciyseniz, gözünüzü açtýðýnýz gibi gazeteleri okuyorsanýz geç kalmadým! Eðer þu an bu yazýyý kahvaltý sofrasýnda okuyorsanýz kahvaltýyý kaçýrdým ama yine de iþ iþten geçmiþ deðil. Vereceðim  tarifler günün ilk ýþýklarýndaki  kahvaltý seçeneði kadar akþam üzeri çay saati için de son derece uygun.

Dünyanýn en kolay ama tutturmasý yüzde yüz garanti tariflerine geçmeden önce bugün annesine sürpriz bir sofra hazýrlamak isteyenlere birkaç küçük öneri:

- Anneniz iyi bir aþçý ise onunla yarýþ için sakýn ola bu günü seçmeyin. Her anne “Senin yaptýðýn gibi olmadý ama…” diye baþlayan cümleyle mutlu olur.

- Annenizin en sevdiði malzemeleri seçin. Mesela börek içini olarak onun en sevdiði malzemeyi kullanarak yapýn. Krebi en sevdiði meyvelerle servis edin.

- Basit ama lezzetli yemekler yapýn. Bugün verdiðim iki tarif son derece basit, göz kamaþtýran ama lezzetli tarifler. Çok zaman harcatacak tariflerden uzak durun.

- Masada çiçekleri eksik etmeyin. Mutlaka en sevdiði çiçeði veya renkleri biliyorsunuzdur. Çiçek seçerken bu kriterleri göz önüne alýn.

- Annenizin kolestrol, tansiyon, kalp ve þeker sorunlarý olabilir. Bu sebeple yiyemeyeceði þeyler için boþuna efor harcamayýn, saðlýk kriterini atlamayýn. Zaten verdiðim ev yapýmý günlük reçel (meyve sosu) ve krep þekersiz yapýlmýþtýr.

- Anneniz için hazýrlanan bir sofrada en önemli yemek onun en sevdiði olandýr. Mönüyü hazýrlarken bunu aklýnýzdan çýkarmayýn. Kendi sevdiklerinize deðil annenizin sevdiði malzemelere odaklanýn.

- Bugünkü tariflerim, yaparken sizi yormayacak ve tutturamadým diye üzmeyecek kadar risksiz! Bu kadar basit olmasýnýn bir nedeni var emin olun! 

- Varsa küçükken birlikte yaptýðýnýz ilk kurabiye, kek vb. tarifi yapýn, yanýna da ilk yaptýðýnýz günkü anýlarýnýzla küçük bir not ve eski bir fotoðraf iliþtirin. Eðer böyle bir anýnýz yoksa hafýzanýzda yer eden annenizin yemeðini deneyebilirsiniz.

Kurutulmus domatesli pofuduklar
 
Malzemeler:

- 2 su bardaðý tam buðday unu

- 2 adet yumurta

- 2 yemek kaþýðý suyu süzülmüþ yoðurt

- 1 çay bardaðý süt

- 10-12 adet yarý kurutulmuþ domates

- 100 gr beyaz peynir

- 1 paket kabartma tozu

- Çay kaþýðýnýn ucuyla tuz

Yapýlýþý: Domatesleri yýkayýp kurulayýn ve ince þeritler halinde kesin. Diðer tüm malzemeyi karýþtýrýp çýrpýn. En son domates ve ufalanmýþ peyniri ekleyip karýþtýrarak, silikon muffin kalýplarýna paylaþtýrýn. Önceden ýsýtýlmýþ 180 derecelik fýrýnda 40 dakika piþirip beþ dakika sonra kalýptan çýkarýn. Soðuyunca servis edin.

Taze meyve soslu krep

Malzemeler:

- 8 yemek kaþýðý un

- 2 yumurta

- 1 su bardaðý süt

- 2 çay kaþýðý kabartma tozu

- 1 tatlý kaþýðý vanilya

- 1 yemek kaþýðý agave þurubu.

Yapýlýþý: Tüm malzemeleri karýþtýrýp çýrpýn. Yanmaz tabanlý bir tavayý ocaða alýp ýsýtýn.  Krep hamurundan bir kepçe tam ortadan akýtarak alt-üst piþirin. Krepleri piþirirken yüksek ýsý kullanmayýn ve uzun süre ocakta tutmayýn. Meyve sosu için için çilek veya frambuazýn üzerine 2-3 yemek kaþýðý agave þurubu koyup orta ateþte suyunu çekene kadar piþirin. Ýçine bir iki damla limon suyunu ekleyip servis kabýna alýn. Krepleri servis tabaðýna üst üste koyun, üzerini taze meyvelerle süsleyin ve meyve sosuyla birlikte servis edin. Arzu ederseniz krepleri biraz büyük yapýp aralarýna tatlandýrýcý ve krem peynirle çýrpýlmýþ krema koyup servis yapabilirsiniz.
 
Biberiyeli börek
 
Malzemeler:

- 11 adet kare milföy

- 150 gram beyaz peynir

- 50 gram gravyer peyniri rendesi

- Yarým demet taze nane, ince kýyýlmýþ

- 4 dal taze biberiye,

- 1 adet yumurta aký

- Üzeri için 1 adet yumurta sarýsý ve biberiye dallarý

Yapýlýþý: 4 dal biberiyenin yapraklarýný dallarýndan sýyýrýn, ince ince kýyýn. Beyaz peyniri elinizle ufalayýp gravyer peyniri rendesi ve bir yumurta akýyla karýþtýrýn, ince kýyýlmýþ taze nane ve biberiyeyi ekleyin. Milföy hamurlarýný tezgaha alýn, içlerine cevizden büyük parçalar halinde peynirli harcý koyun. Hamuru bohça gibi kare olacak þekilde kapatýp birleþme yerleri aþaðýda kalacak þekilde ters çevirin. Ýki adet milföy hamurunu 0,5 cm’lik ince þeritler halinde kesin ve her bir bohçaya çarprazlama olacak þekilde sarýn. Her bir börek için ayný iþlemi yapýp fýrýn tepsisine dizin. Üzerlerine çýrpýlmýþ yumurta sarýsý sürüp küçük bir adet biberiye dalý saplayýn. Önceden ýsýttýðýnýz fýrýnda 20 dakika piþirin.