‘Elebaþý Demirel’dir’

Lütfü Oflaz'ýn Demirel'le görüþme sonucu naklettiði notlar, “askerlerin tehdidi karþýsýnda demokrasiyi korumak için kendini feda ettiði” ifadelerini içeriyordu.

Dönemi yaþayan ve süreçlerin içinde bizzat yer alan bir isim, Fethi Acar, baþka bir þey söylüyor, o, “28 Þubat postmodern vs deðil, tam bir darbedir ve elebaþý Demirel'in ta kendisidir” diyor.

Dün bana notlarýný iletti Fethi Acar. Onun tanýklýðýný okuyucularýmla paylaþmak isterim.

“Topyekün darbeyi herkes, 28 Þubat 1997 darbesi olarak isimlendirdi. Ben bu topyekün darbenin esas tarihinin 17 Ocak 1997 olduðunu iddia ediyorum. Hatýrlanacak olursa, 17 Ocak 1997 tarihi, TBMM tarafýndan seçilen Cumhurbaþkanýný, yani kendi baþkomutanlarýný, Baþbakan'a karþý sorumlu olan kiþi tarafýndan Genelkurmay'a ayaklarýna çaðýrdýðý tarihti. Adeta talimatla Milli Güvenlik Kurulu'nun gündeminin tespitinde dayatma ile esas darbe o günkü üst komutaca alýþýk olduklarý çete ruhu ile yapýldý.”

Fethi Acar, Doðru Yol Partisi'nin içinin boþaltýlmasý operasyonunun da bizzat Demirel tarafýndan gerçekleþtirildiðini, birisi Demirel'in elinde, diðeri Çiller'in elinde iki liste bulunduðunu, Demirel'in elindeki listenin Çiller'in kuracaðý hükümete güven vermeyecek DYP'lilerden oluþtuðunu ifade ediyor. Fethi Acar, Demirel'in bir kahvaltýda kendisine “Göreceksin Fethi, bu yaz Meclis tatile girmeden ben bu kadýný yarýlayacaðým” dediðini, “Yarýlayýp ne olacak” diye sorduðunda da “Ben biliyorum ne yapacaðýmý” dediðini naklediyor. “Anladým ki Refah-Yol Hükümeti'ni daðýtmayý kafasýna koymuþtu” diyor.

Çankaya'dan gelen bütün bilgilerin Demirel'in Çiller'e Hükümeti kurma görevi vermeyeceði yolunda olduðunu kaydediyor.

Buna raðmen Erbakan ve Çiller, dönüþümlü baþbakanlýðý devreye sokmak için harekete geçiyor. Çiller ile Mehmet Gölhan 3 Haziran 1997'de Çankaya'ya çýkýyor. Fethi Acar, Demirel'le görüþmenin sonucunu þöyle açýklýyor: “DYP heyeti Demirel'in yanýndan normal dayak yemiþ gibi deðil, aðýzlarý burunlarý parçalanmýþçasýna 10 dakika bile içeride kalmadan dýþarý çýkmýþlardý.”

Buna raðmen Baþbakan Erbakan “Havada ikmal” olarak nitelediði dönüþümlü Baþbakanlýðý devreye sokmak için Çankaya'ya çýkýyor. Ýstifasýný veriyor.

Sonrasýný Fethi Acar, Çankaya'ya yakýn birisinden naklediyor. Tarih 19 Haziran 1997. Öðle saatleri. Demirel:

- Yahu evlat. Dün geceki gibi yakýn tarihte bu kadar rahat uyku uyumamýþtým. Erbakan hoca geldi. Elinde kalýn klasörlerle milletvekillerinin imzalý listeleri mevcut. Üstünde de ayrýca Hükümetin istifa dilekçesi var. 'Buyur otur' dedikten sonra üstteki istifa evrakýný ayýrýp zile bastým. Hemen kayýt altýna aldýrdým. Sohbete baþlamadan önümdeki çekmeceyi açtým. Hani daha önce bildirdiðim milletvekili listesi var ya, iþte onu önüne koyuverdim. Çok þaþýracaðýný tahmin ediyordum. O da belli ölçüde rahattý. Anladým ki iki çeþit imza veren milletvekillerinden haberdardý. Hükümeti kurma yetkisini Çiller'e vermemi istedi. Ben listeden yola çýkarak bu hükümetin güvenoyu alamayacaðýný dolayýsýyla Çiller'e görev verilemeyeceðini anlattým.

Sonra bilinenler yaþanýyor. DYP'nin içi boþaltýlýyor. Hükümet düþürülüyor.

Fethi Acarbu arada farklý bir bilgiyi de paylaþýyor. Anlattýðýna göre Refah-Yol Hükümeti'ne güvenoyu vereceðini açýklayan merhum Muhsin Yazýcýoðlu devreye giriyor, Çiller yerine Ayvaz Gökdemir'e hükümeti kurma görevi verilirse bir çözüm bulunabileceði teklifini getiriyor. Konu Aydýn Menderes'le görüþülüyor, mutabakat da saðlanýyor, ancak, bu teklif de DYP'de kabul görmüyor.

Böylece Demirel'in ister “Askerin tehdidi” ile ister zaten kendisi de öyle istediði için baþrolü üstlendiði 28 Þubat operasyonu büyük kýyýmlarla devreye sokulmuþ oluyor. 

“Yüreðinde iman, dilinde Kur'an, iþte geliyor Muhteþem Süleyman”sloganlarý tarihe karýþýyor. 28 Þubat kýyýmlarýna gerekçe üreten, “Baþörtülülere Suudi Arabistan yolunu gösteren” birhayat dosyasý ile ömrünü tamamlýyor.